Αγκυρα: «Κλειδί» το αέριο για λύση στην Κύπρο

Αγκυρα: «Κλειδί» το αέριο για λύση στην Κύπρο

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άποψη ότι «τα υποθαλάσσια αποθέματα φυσικού αερίου αποτελούν κλειδί για την επίλυση του Κυπριακού», εξέφρασε ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, σε συνέντευξη στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu Agency, που δεν παραχωρήθηκε τυχαία στη συγκεκριμένη συγκυρία. Μεταξύ άλλων, μάλιστα, ο κ. Ουράς υποστήριξε ότι η εκμετάλλευση του αερίου θα διευκολύνει την επίλυση του περιουσιακού, λέγοντας ότι «οι Ελληνοκύπριοι που έχασαν τις περιουσίες τους στη βόρεια Κύπρο θα αποζημιωθούν από την εξόρυξη του φυσικού αερίου». Ο κ. Ουράς υποστήριξε ότι σε περίπτωση λύσης η Κύπρος θα μετατραπεί σε ένθερμο υποστηρικτή της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., κάτι που δικαιολόγησε με την εκτίμηση ότι ο αρμόδιος υπουργός του κυπριακού κράτους για θέματα Ε.Ε. θα είναι Τουρκοκύπριος. Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού θα υπάρξει «ταχεία είσοδος στην οδό επίλυσης των θεμάτων του Αιγαίου».

Ο κ. Ουράς αναφέρθηκε στο θέμα της ΑΟΖ, όπου επισήμανε ότι «την τελευταία περίοδο υπήρξαν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου» και ότι «εξ όσων γράφονται στον ελληνικό Τύπο, η Ελλάδα δεν μπόρεσε να αποσπάσει αυτό που επιθυμούσε».

Στη συνέντευξή του, ο Τούρκος πρέσβης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της μειονότητας στη δυτική Θράκη, επαναλαμβάνοντας την τουρκική θέση ότι πρόκειται για τουρκική μειονότητα: «Λένε πως στη Λωζάννη δεν γίνεται λόγος για Τούρκους αλλά για μουσουλμάνους. Ο μουσουλμανισμός δεν είναι επαρκής για τον αυτοπροσδιορισμό των ανθρώπων», είπε ο κ. Ουράς.

Εν τω μεταξύ και άλλες εναλλακτικές, πέραν του τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό, συζητεί πλέον η Κύπρος. Αυτό παραδέχτηκε χθες ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γ. Λακκοτρύπης, ο οποίος δήλωσε: «Εμείς προχωράμε με τον σχεδιασμό μας που είναι το τερματικό υγροποίησης, ενώ ταυτόχρονα προετοιμαζόμαστε και για άλλες επιλογές. Οι επιλογές αυτές αφορούν π.χ. μια πλωτή μονάδα υγροποίησης ή το ενδεχόμενο υγροποίησης στην Αίγυπτο».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν με αφορμή την επίσκεψη των εκπροσώπων της κοινοπραξίας Noble Energy και Delek στην Τουρκία, όπου θα συζητήσουν το ενδεχόμενο μεταφοράς του αερίου μέσω της χώρας αυτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή