ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μπλερ είχε συμβουλεύσει τη Ρεμπέκα Μπρουκς

o-mpler-eiche-symvoyleysei-ti-rempeka-mproyks-2008037

ΛOΝΔΙΝΟ. Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ είχε παράσχει συμβουλές στη Ρεμπέκα Μπρουκς, μία εκ των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών από δημοσιογράφους του ομίλου Ρούπερτ Μέρντοχ, που συγκλόνισε τη Βρετανία και προκάλεσε το κλείσιμο της εφημερίδας News of the World.

Μάλιστα, ο Μπλερ φαίνεται να τη συμβούλευσε πώς να χειριστεί την υπόθεση λίγες ημέρες πριν από τη σύλληψή της, ενώ είχε προσφερθεί να είναι και ανεπίσημος σύμβουλος του Ρούπερτ Μέρντοχ και του γιου του Τζέιμς, αφού αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, τον Ιούλιο του 2011.

Σε ηλεκτρονική της επιστολή η Ρεμπέκα Μπρουκς, τότε διευθύνουσα σύμβουλος της News International, περιγράφει στον Τζέιμς Μέρντοχ την τηλεφωνική της συνομιλία με τον Μπλερ, ο οποίος φέρεται να τη συμβούλευσε να «επιδείξει γενναιότητα».

Η επιστολή κατατέθηκε στο δικαστήριο όπου εκδικάζεται η υπόθεση των υποκλοπών. Η Μπρουκς, η οποία αναμένεται να καταθέσει εντός της εβδομάδας, αρνείται τις κατηγορίες συνωμοσίας για παράνομη πρόσβαση σε τηλεφωνητές, τη δωροδοκία δημοσίων λειτουργών και την προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων από την αστυνομία. Η επιστολή φέρει την ημερομηνία 11 Ιουλίου 2011, μία ημέρα αφού κυκλοφόρησε το τελευταίο φύλλο της News of The World.

«Οχι βιαστικές λύσεις»

Η Μπρουκς στο μέιλ αναφέρει ότι ο Μπλερ τής είπε «παράμεινε δυνατή και μην πάρεις υπνωτικά χάπια. Πρέπει να έχεις καθαρό κεφάλι και θυμήσου όχι βιαστικές, βραχυπρόθεσμες λύσεις, καθώς αυτές είναι που προκαλούν μακροχρόνιους πονοκεφάλους», και προσπάθησε να την καθησυχάσει λέγοντάς της: «Δείξε δύναμη. Και αυτό θα περάσει». Στη συνέχεια, η Μπρουκς γράφει στον Τζέιμς Μέρντοχ, «είπε ότι βρίσκεται στη διάθεσή σου, του Ρούπερτ και τη δική μου ως ανεπίσημος σύμβουλος, αλλά αυτό πρέπει να μείνει μεταξύ μας», ενώ παρακάτω φαίνεται ότι ο Μπλερ συνέστησε στη «σιδηρά κυρία» της αυτοκρατορίας του Μέρντοχ να συστήσει μια ανεξάρτητη ομάδα για να ερευνήσει την εμπλοκή των ανώτερων στελεχών της News of The World και ότι τη συμβούλευσε «να δημοσιοποιήσεις το πρώτο μέρος του πορίσματος ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της αστυνομικής έρευνας και την απόδειξη της αθωότητάς σου, να δεχθείς τις ατυχίες και τις νέες λύσεις. Η δημοσιοποίηση του δεύτερου μέρους να γίνει μετά την ολοκλήρωση της εκδίκασης της υπόθεσης».

Η Μπρουκς αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή στις υποκλοπές κατά την περίοδο που ήταν διευθύντρια της News of the World, ανάμεσα στο 2000 και το 2003. Ιδιαιτέρως υποστηρίζει ότι δεν είχε καμία σχέση με την υποκλοπή των μηνυμάτων της Μίλι Ντόουλερ, μαθήτριας που εξαφανίστηκε από το σπίτι της και βρέθηκε δολοφονημένη μερικές ημέρες αργότερα.