Δρομολογείται άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής

Δρομολογείται άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής

6' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Τις κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής διαδικασίες για την άρση της βουλευτικής ασυλίας «προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη και απαγγελθεί κατηγορία» σε βάρος των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, δρομολογεί επί της ουσίας διαβιβαστικό έγγραφο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και του Ειδικού Ανακριτικού Τμήματος του Εφετείου Αθηνών, που διά του υπουργείου Δικαιοσύνης έφθασε χθες Παρασκευή στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής.

Οπως προβλέπεται από το άρθρο 83 του Κανονισμού της Βουλής, ο Πρόεδρος παραπέμπει τις εισαγγελικές αιτήσεις στην Επιτροπή Κανονισμού και Δεοντολογίας. Η εν λόγω Επιτροπή καλεί προς ακρόαση τους βουλευτές για τους οποίους ζητείται η άρση της ασυλίας, και «ερευνά εάν η πράξη για την οποία ζητείται αυτή συνδέεται με την πολιτική ή κοινοβουλευτική δραστηριότητα του Βουλευτή ή η δίωξη, η μήνυση ή η έγκληση υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα και σε αντίθετη περίπτωση εισηγείται την άρση της ασυλίας». Στο ίδιο άρθρο υπογραμμίζεται πως «η Eπιτροπή δεν εξετάζει τη βασιμότητα της κατηγορίας κατά του Bουλευτή και συντάσσει σχετική έκθεση».

Η σύνταξη της Εκθεσης αυτής σε προθεσμία η οποία ορίζεται από τον Πρόεδρο της Βουλής και η οποία συνήθως δεν ξεπερνά το επταήμερο- αποτελεί την προϋπόθεση για την εγγραφή της υπόθεσης στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας της Βουλής. Η κατ’ αρχήν απόφαση της Επιτροπής δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και η οριστική απόφαση λαμβάνεται με ονομαστική ψηφοφορία από το Σ.ωμα της Ολομέλειας της Βουλής (Είναι σπάνιο, αλλά έχει συμβεί: η ψηφοφορία στην Ολομέλεια, δηλαδή, να οδηγεί σε άρση της ασυλίας ενός βουλευτή, παρά το γεγονός ότι η εισηγητική πρόταση της Επιτροπής ήταν αρνητική).

Βάσει της έως τώρα «τακτικής», οι συνεδριάσεις της  Επιτροπής Δεοντολογίας και της Ολομέλειας, ορίζονται ημέρα Πέμπτη. Αν δεν υπάρξει κάποια έκτακτη εξέλιξη, συνεπώς, η ψηφοφορία στην Ολομέλεια αναμένεται να προσδιοριστεί σε περίπου δύο εβδομάδες – γύρω στις 6 Μαρτίου. Σημειώνεται ότι όπως προκύπτει από τα διαδιβαστικά έγγραφα, η «δικαστική» ταχύτητα είναι πολύ υψηλή: Στις 19/2 πρωτοκολλείται το έγγραφο του Εφετείου. Μία ημέρα μετά, στις 20/2 το έγγραφο της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Αυθημερόν φθάνει στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης. Χθες, Παρασκευή 21/2 το διαβιβαστικό έγγραφο πρωτοκολλήθηκε στην ειδική γραμματεία του Προέδρου της Βουλής.

Εως και το μεσημέρι σήμερα, πάντως, δεν έχει οριστεί συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας για την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτό αναμένεται να γίνει την Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται πως το παραπεμπτικό πόρισμα, 190 σελίδων, διαβιβάστηκε χθες στη Βουλή και περιέχει μαρτυρίες και στοιχεία, που συγκροτούν την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου μετέρχονται εγκληματικών ενεργειών με σκοπό τη μέσω βίας επικράτηση των αρχών τους; Το αποτελούμενο από 190 σελίδες έγγραφο του ειδικού ανακριτικού τμήματος του Εφετείου Αθηνών δίδει θετική απάντηση στο πρωτοφανές για τα ελληνικά πράγματα, ανατριχιαστικό ερώτημα, και δείχνει ευθέως τη Χρυσή Αυγή.

Πρόκειται για το έγγραφο το οποίο εμπεριέχοντας μαρτυρίες, αποδεικτικά στοιχεία και συγκλονιστικά απεχθείς ως προς το περιεχόμενό τους περιγραφές δραστηριοτήτων στελεχών και μελών του συγκεκριμένου κόμματος, διαβιβάστηκε στη Βουλή με το αίτημα της άρσης της ασυλίας και των μη προφυλακισμένων βουλευτών της Χ.Α..

«Στα εκτιθέμενα αποδεικτικά στοιχεία (ένορκες καταθέσεις μαρτύρων, κατασχεθέντα πειστήρια κ.λπ.) οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής φέρονται, όχι μόνον ως επίσημοι εκφραστές των αρχών της οργάνωσης αυτής, αλλά και υποστηρικτές των θέσεων και των "δράσεων" των μελών της, που διοργανώνονται τόσον στην εκλογική τους περιφέρεια όσον και σε όλη την ελληνική επικράτεια. Φέρονται δηλονότι, ως εντεταλμένοι και διευθύνοντες την οργάνωση αυτή, δίνοντας εντολές, ασκώντας έλεγχο και εποπτεία, με καθετοποιημένη διαδικασία, κατευθύνοντας και καθοδηγώντας ή ακόμα εγκρίνοντας, εκ των υστέρων, βίαιες και εγκληματικές ενέργειες των μελών και στελεχών της, τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και ανά την Επικράτεια, οι οποίες (εγκληματικές ενέργειες) σκοπούν στη διά της βίας επικράτηση των αρχών και θέσεών τους», σημειώνουν συμπερασματικά οι υπογράφουσες το έγγραφο ειδική Ανακρίτρια-Εφέτης Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα και η επίκουρη Ανακρίτρια-Εφέτης Μαρία Δημητροπούλου-Ανδρεάδου.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι δύο ανακρίτριες επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ειδικότερα όσον αφορά ορισμένους εκ των βουλευτών που εξακολουθούν να βρίσκονται εντός του κοινοβουλίου: 

– «Εκμεταλλευόμαστε τα προνόμια του βουλευτή. Έχουμε οπλοφορία πλέον με άδεια, δεν έχει αυτόφωρο αν γίνει επεισόδιο και είμαστε λίγο πιο άνετοι στις κινήσεις μας», είπε (Χανιά, Νοέμβριος 2012, παρουσία των Ν. Μίχου, Χρ. Παππά, Κ. Μπαρμπαρούση) ο Ηλ. Κασιδιάρης.

–  «Δεν αποδεχόμαστε τον ρόλο του βουλευτή. Εκεί μέσα το μόνο που νιώθουμε είναι σιχασιά και αηδία», είπε ο Ευστ. Μπούκουρας, επαναλαμβάνοντας αναλόγου περιεχομένου τοποθέτηση του Ν. Μιχαλολιάκου (ομιλία στην Τ.Ο. Σαλαμίνας).

– «Η φύση μας και η δομή μας παραμένει ως έχει. Στο οπλοστάσιό μας απλά προστίθενται νέα όπλα. Αυτά τα όπλα της βουλευτικής νομιμοποίησης. Οι βουλευτές μας είναι τα νέας τεχνολογίας όπλα, τα οποία και ως όπλα σκληρά, θα χρησιμοποιηθούν», είπε ο Ν. Κούζηλος (μετά τις εκλογές του 2012, στην Τ.Ο. Πειραιά).

– Υπάρχει αναφορά σε προεκλογική ομιλία του Μιχαλολιάκου: «Και όταν γίνουμε εμείς οι δυνατοί, θα είμαστε ανελέητοι. Αν χρειαστεί λερώνουμε τα χέρια μας, αν χρειαστεί δεν είμαστε δημοκράτες».

– Απόσπασμα από άλλη ομιλία του στις 2/7/11: «Ακόμη και αν εκλέξουμε βουλευτές,  στα παλιά μας τα παπούτσια. Η Χρυσή Αυγή είναι μία ακλόνητη εθνικιστική φάλαγγα που θα τσακίσει στο διάβα της όλους τους προδότες».

– Άρθρο εφημερίδας στην Χρυσή Αυγή του Γ.Μ.: «Τσακίστε με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο ,ο’τι και αν χρειαστεί τον κάθε βλάκα που θα τολμήσει να αμφισβητήσει εσάς και τις ιδέες σας. Κάντε του να μετανιώσουν για τις εκλογές τους».

– Ομιλία του Γ.Μ. (23/7/11) σε δόκιμα μέλη της Χ.Α.: «Όποιος έχει καταστήσει τον εαυτό του σκώληκα, δεν πρέπει να παραπονιέται όταν τον πατούν. Την ημέρα της κρίσης, θα κλείσουμε τους λογαριασμούς μας οριστικά και αμετάκλητα και με όλους όσους παρίσταναν τους επιτήδειους ουδέτερους.  Τότε δεν θα τους ρωτήσουμε αν ταλατευόντουσαν προς τα δεξιά ή τα αριστερά, γιατί απλούστατα θα ταλαντεύονται από τον κρεμασμένο τους λαιμό».

– Η μαρτυρία του Αλέξανδρου Πνευματικού, δήμαρχου Κορίνθου, για τον Μπουκουρα: «Με πλησιάζει, στέκεται ακριβώς πίσω μου χωρίς να μου μιλήσει καθόλου και αρχίζει τις προκλήσεις, λέγοντας μου χαμηλόφωνα στο αυτί: «Θα σε γ…. ρε σκουλήκι, θα σε λιώσω θα σε σφάξω, γιατί μυαλό δεν έχεις βάλει».

Επίσης, στο πόρισμα αναφέρεται ότι στον οπλισμό των Ταγμάτων Εφόδου εμπεριέχονταν σιδερογροθιές, ρόπαλα του μπέιζμπολ, μαχαίρια, σπασμένα μπουκάλια, χειροβομβίδες κρότου λάμψης ενώ κάποιες φορές χρησιμοποιούν και σκύλια στις επιθέσεις τους.

Στο πολυσέλιδο έγγραφο, παρατίθενται όλα τα στοιχεία αναφορικά με τα παράνομα όπλα που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε σπίτια χρυσαυγιτών βουλευτών, ενώ παράλληλα περιγράφονται μέσω μαρτυριών οι βίαιες επιθέσεις κατά μεταναστών, πολιτικών αντιπάλων, δημάρχων κ.λπ., ο τρόπος και τα μέσα επίθεσης, έως και οι πεζοδρομιακοί διάλογοι με χυδαίες ύβρεις και εκφράσεις διεστραμμένων σεξουαλικά χαρακτήρων.

Περί «υπανθρώπων»

Ολα αυτά, σε συνδυασμό και με δημόσιες -ακόμα και εντός του κοινοβουλίου- τοποθετήσεις ηγετικών στελεχών της Χ.Α., όπως της Ελένης Ζαρούλια περί «υπανθρώπων»-μεταναστών, σημειώνονται, μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Το Σύνταγμα θέτει ως πρωταρχική προϋπόθεση για την υπόσταση και τη λειτουργία ενός πολιτικού κόμματος το να εξυπηρετεί τούτο την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η εν λόγω συνταγματική επιταγή, λοιπόν, δεν προστατεύει την οργάνωση αυτή, η οποία υπό το μανδύα πολιτικού κόμματος έχει ως επιδίωξη την πραγμάτωση των στόχων της με τη χρήση σωματικής ή ένοπλης βίας, εκτόξευση απειλών κατά της ανθρώπινης ζωής και εν γένει ανάπτυξη εγκληματικής δραστηριότητας, με την οποία πραγματοποιείται ή και απλώς σκοπείται η διασάλευση της δημόσιας τάξης, με τη διάπραξη ή και απλώς την επιδίωξη διάπραξης κακουργημάτων με βάση: α) τις αρχές τις οποίες πράγματι -και όχι κατ’ επίφασηεξυπηρετεί, όπως διατυπώνονται σε επανειλημμένες και σε βάθος χρόνου δημόσιες δηλώσεις του αρχηγού και των ηγετικών στελεχών της, β) την οργάνωση, γ) τη δράση της».

Υπό αυτό το πρίσμα τονίζεται: «Σε μια τέτοια περίπτωση, όσοι άσκησαν το ατομικό δικαίωμα της ίδρυσης και λειτουργίας κόμματος έχουν ήδη προβεί σε καταχρηστική άσκηση δικαιώματος, επειδή επιδιώκουν σκοπούς διαφορετικούς από την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Συνεπώς, ο Ελληνας ποινικός δικαστής δικαιούται να αποδώσει την κακουργηματική κατηγορία της ένταξης, συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της διεύθυνσης αυτής σε βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, οι οποίοι αποτελούν την ηγετική ομάδα εγκληματικής οργάνωσης που λειτουργεί, κατ’ επίφαση, ως πολιτικό κόμμα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή