Επιταχύνονται οι διεργασίες ενόψει «Ελιάς»

Επιταχύνονται οι διεργασίες ενόψει «Ελιάς»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκαν και χθες οι διαβουλεύσεις των «58» και του ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή και όλων των υπολοίπων κινήσεων του χώρου για τη συγκρότηση της ελληνικής «Ελιάς». Μεταξύ άλλων, δηλαδή, της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα του Ανδ. Λοβέρδου και της Δυναμικής Ελλάδας του Ηλία Μόσιαλου. Οι εκπρόσωποι των τελευταίων δεν φάνηκαν να συμμερίζονται τις πολλές επιφυλάξεις που διατυπώνουν οι «58» για τη δομή που πρέπει να έχει η νέα πολιτική παράταξη. Αντιθέτως, έκριναν αναγκαίο οι διαδικασίες να επισπευσθούν για να γίνει το ταχύτερο δυνατόν η συνδιάσκεψη της «Ελιάς», εκτιμώντας πως όσο καθυστερούν οι διαδικασίες είναι εις βάρος του εγχειρήματος.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των «58» ήταν αποφασισμένοι ήδη πριν και από τη χθεσινή συνάντηση να εμμείνουν στις αξιώσεις τους. Δηλαδή οι υποψήφιοι της κοινής ευρωλίστας να αναδειχθούν μέσα από την έγκριση όλων των συνιστωσών της «Ελιάς» και, κυρίως, η νέα παράταξη που θα δημιουργηθεί να καταδειχθεί εμπράκτως στους πολίτες ότι δεν αποτελεί μια ad hoc συγκόλληση των «58» με το ΠΑΣΟΚ επί τη ευκαιρία των ευρωεκλογών. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, οι «58» ζήτησαν χθες από το ΠΑΣΟΚ μέχρι την Τρίτη να έχει κατονομάσει ποια πράσινα στελέχη επιθυμεί να κατεβάσει στις ευρωεκλογές, για να εγείρουν τυχόν ενστάσεις τους και να μην προκύψουν δυσάρεστες εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής. Οπως χαρακτηριστικά είπε στην «Κ» στέλεχος των «58» που παρακολουθεί από κοντά τις διαπραγματεύσεις, «ως ρεύμα και κίνημα δεν έχουμε καμία πρόθεση να στηρίξουμε το ΠΑΣΟΚ και δεν θα το κάνουμε αν αποδειχθεί ότι αυτή είναι η ανομολόγητη σκέψη των στελεχών του. Αποκλειστικός μας στόχος είναι να ανασυγκροτηθεί η ευρύτερη παράταξη της Κεντροαριστεράς, μέρος της οποίας είναι το ΠΑΣΟΚ».

Στο ίδιο σκεπτικό, οι «58» διευκρίνισαν πως, όταν μιλούν για την ανάγκη να υπάρξει ένας άτυπος επικεφαλής της νέας παράταξης, δεν εννοούν βέβαια τον μελλοντικό αρχηγό της. Καθώς, ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ αντέτεινε ότι το μόνο που χρειάζεται είναι ένας τυπικός εκπρόσωπος που θα υπογράψει στον Αρειο Πάγο το νέο σχήμα, φέρονταν αποφασισμένοι να θέσουν στους πράσινους την εξής απλή ερώτηση: Αν γίνει ντιμπέιτ μεταξύ των επικεφαλής των κομμάτων, ποιος θα εκπροσωπήσει την «Ελιά»; Οχι βέβαια ο κ. Βενιζέλος. Και γι’ αυτό ενέμειναν στην πρότασή τους να ορισθεί ένας προσωρινός επικεφαλής της νέας παράταξης, ο οποίος στο εξής θα μιλάει εξ ονόματος όλων.

Σε κάθε περίπτωση, μετά και τη χθεσινή συνάντηση διεφάνη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μοιάζει να έχει πολυσκεφθεί όλες αυτές τις παραμέτρους. «Θα τα βρούμε, μην τα μεγαλοποιείτε», λένε τα στελέχη του, χωρίς μάλλον να έχουν αντιληφθεί ότι σε αυτό που στην πραγματικότητα προσβλέπουν οι περισσότεροι από τους «58» είναι το οριστικό τέλος του ΠΑΣΟΚ όπως το ήξεραν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή