Οι ποινικές διώξεις αποδομούν πολιτικά τη Χρυσή Αυγή

Οι ποινικές διώξεις αποδομούν πολιτικά τη Χρυσή Αυγή

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξελίξεις με βαρύ πολιτικό πρόσημο, αλλά και συνέπειες στο ποινικό πεδίο, δρομολογεί η κίνηση των δύο ανακριτριών να ζητήσουν άδεια από τη Βουλή για να απαγγείλουν κατηγορίες κατά των εννέα βουλευτών της Χρυσής Αυγής οι οποίοι δεν ήταν έως τώρα στο κάδρο της ποινικής ευθύνης. Οι κατηγορίες θα αφορούν τη συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Η κίνηση των ανακριτριών Ιωάννας Κλάπα και Μαρίας Δημητροπούλου εκτιμάται ως εξαιρετικά σημαντική και για τους ήδη υπόδικους βουλευτές, καθώς ζητείται η άδεια της Βουλής για να απαγγελθούν, για ορισμένους από αυτούς, πρόσθετες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για κατοχή πυροβόλων, εκρηκτικών και όπλων. Το ενδεχόμενο να βρεθούν αντιμέτωποι, κυρίως όσοι «είναι έξω» με περιοριστικούς όρους, όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης, εκ νέου με προσωρινή κράτηση είναι εξαιρετικά πιθανό, καθώς θα απολογηθούν για νέες κατηγορίες που επισύρουν βαριές ποινές. Κυρίως σε ό,τι αφορά τον Ηλία Κασιδιάρη που έχει θέσει ήδη υποψηφιότητα για τη δημαρχία της πρωτεύουσας, η νέα ποινική εμπλοκή και το ενδεχόμενο να κρατηθεί προσωρινά πριν από το Πάσχα προσδίδουν στην κίνηση των ανακριτριών βαρύνουσα σημασία.

Οι ανακρίτριες στο έγγραφό τους προς τη Βουλή, που αριθμεί περίπου 200 σελίδες, περιγράφουν με αναλυτικό τρόπο το σύνολο των στοιχείων που έχουν στα χέρια τους, πάνω στα οποία στηρίζονται οι κατηγορίες για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής όλης της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας.

Τεράστιο υλικό

Περί τις 115 μαρτυρικές καταθέσεις, τεράστιο υλικό από βίντεο και φωτογραφίες, όπου εμφανίζονται βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής σε στρατιωτικού τύπου δραστηριότητες, ναζιστικές εκδηλώσεις, ρατσιστικά παραληρήματα κ.λπ., συνθέτουν τον καμβά πάνω στον οποίο πατούν οι δικαστικές αρχές και θεμελιώνουν κατηγορίες κατά βουλευτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής. Στο υλικό αυτό, που έχει συγκεντρωθεί από κατασχέσεις στα σπίτια εμπλεκομένων και από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους, βασίζονται και οι νέες κατηγορίες για την κατοχή οπλισμού, που αφορούν τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Γεώργιο Γερμενή, Ιωάννη Λαγό, Ευστάθιο Μπούκουρα και άλλους για μικρότερης ποινικής σημασίας αδικήματα.

Και ενώ για τους ήδη υπόδικους βουλευτές, που «είναι έξω», η εκ νέου απαγγελία κατηγοριών σηματοδοτεί ενδεχόμενη προσωρινή τους κράτηση, για το ίδιο το κόμμα της Χρυσής Αυγής οι συνέπειες της κίνησης των ανακριτριών δρομολογούν πολιτικές συνέπειες και σημαντικότατες για το πολιτικό σκηνικό εξελίξεις. Το ενδεχόμενο, που εμφανίζεται και ως το πλέον πιθανό, είναι πολλοί από τους εννέα βουλευτές, για τους οποίους ζητείται η άρση της ασυλίας τους, να βρεθούν στον Κορυδαλλό ή εκτός με περιοριστικούς όρους, πριν από τις ευρωεκλογές.

Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι θα δυσκολέψει αφάνταστα τις δυνατότητες της Χρυσής Αυγής να μετάσχει ως πολιτικός σχηματισμός στις επικείμενες ευρωεκλογές. Οπως εκτιμούν πηγές στον Αρειο Πάγο, που έχει και την αρμοδιότητα έγκρισης των κομμάτων για να κατέλθουν στην εκλογική κούρσα, τα πράγματα διαγράφονται απαγορευτικά για τη συμμετοχή της Χ.Α. στη μάχη των ευρωεκλογών και στη συνέχεια των βουλευτικών εκλογών, όποτε αυτές και αν γίνουν. Και θεμελιώνουν τη θέση αυτή στο γεγονός ότι το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας διώκεται ποινικά ως εγκληματική οργάνωση, γεγονός που καθιστά απαγορευτική, σε κάθε περίπτωση, τη δυνατότητα να εγκριθεί από τον Αρειο Πάγο η συμμετοχή της Χ.Α. στις εκλογές.

Καταστατικό-μαϊμού

Επιπρόσθετα, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, από τις έρευνες της Δικαιοσύνης έχει αποκαλυφθεί ότι το πραγματικό καταστατικό της Χρυσής Αυγής είναι άλλο από εκείνο που προσκόμισε -ή ενδεχομένως θα προσκομίσει- στον Αρειο Πάγο προς έγκριση. Πρόκειται για καταστατικό ναζιστικού τύπου πάνω στο οποίο οικοδομείται -μαζί με άλλα στοιχεία- η απόδοση κατηγοριών κατά βουλευτών και στελεχών της Χ.Α ως εγκληματικής οργάνωσης, αποκαλύπτοντας έτσι το ναζιστικό προφίλ και τη ναζιστική οργανωτική δομή της που δεν της επιτρέπουν τη συμμετοχή στον κοινοβουλευτικό στίβο.

Ομως, ακόμα και στην περίπτωση που η Χρυσή Αυγή με άλλο μανδύα επιχειρήσει να λάβει έγκριση συμμετοχής στις εκλογές, πηγές από το ανώτατο δικαστήριο επισημαίνουν στην «Κ»: «Και πάλι είναι δύσκολο να εγκριθεί η συμμετοχή ενός τέτοιου πολιτικού μορφώματος, όπως για παράδειγμα το κόμμα Εθνική Αυγή, αν στους κόλπους του διαθέτει έστω και κάποιους από τους ήδη διωκόμενους βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής». Με άλλα λόγια, στον Αρειο Πάγο ξεκαθαρίζουν ότι για τη Χρυσή Αυγή η πόρτα των εκλογών έχει ήδη κλείσει και επιπλέον, μετά τις δικαστικές εξελίξεις για την άρση της ασυλίας βουλευτών της, έχουν δυσκολέψει εξαιρετικά τα πράγματα και για οποιονδήποτε άλλο πολιτικό σχηματισμό, όπως την Εθνική Αυγή, αν σε αυτόν μετέχουν βουλευτές ή στελέχη της. Πάντως, ήδη η Εθνική Αυγή έχει καταθέσει τα δικαιολογητικά της στον Αρειο Πάγο με επικεφαλής τον Γ. Γιαννόγκωνα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή