Ασυμφωνία χαρακτήρων μεταξύ Βενιζέλου και «58»

Ασυμφωνία χαρακτήρων μεταξύ Βενιζέλου και «58»

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ερχόμενη Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου, η Ρώμη θα φιλοξενήσει τη Συνδιάσκεψη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Παρόντες θα είναι ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο κ. Φώτης Κουβέλης, έχοντας και οι δύο μικρότερες ή μεγαλύτερες εκκρεμότητες ανά χείρας. Για τον κ. Βενιζέλο η εκκρεμότητα αφορά τη σχέση που θα καταλήξει να έχει τελικά το ΠΑΣΟΚ με τους «58». Η σχέση μεταξύ των δύο πλευρών αποδεικνύεται δυσκολότερη απ’ ό,τι αρχικά διαφαινόταν. Αν και οι συζητήσεις είναι διαρκείς, παραμένουν προβληματικές, καθώς δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία ούτε στο ζήτημα του ονόματος της «Ελιάς» ούτε στα σύμβολα και, βεβαίως, ούτε στα ονόματα που θα απαρτίσουν το κοινό ευρωψηφοδέλτιο.

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν εξόχως προβληματική στη συνεννόηση μεταξύ Χαρ. Τρικούπη και «58», καθώς ο κ. Βενιζέλος απουσίαζε σε μια εκτεταμένη περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια. Το μεσημέρι της Πέμπτης οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και των «58» δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν σχεδόν σε τίποτα. Οι «58» επιμένουν στην ανάγκη να υπάρξει τάχιστα ένα νέο όνομα που, σταδιακά, θα αντικαταστήσει εκείνα των κομμάτων που συναπαρτίζουν την «Ελιά». Μεταξύ των προσώπων που απαρτίζουν τον πυρήνα των «58» είναι σαφές ότι η ιδρυτική συμφωνία της «Ελιάς», όποτε και αν τελικά αυτή προκύψει, θα πρέπει να αποκλείει ότι μετά τις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να υπάρχει υπό τη σημερινή μορφή του.

Επίσης, θεωρούν ότι παραμένει εκκρεμές το πολιτικό πλαίσιο, ενώ ζήτησαν ακόμη και επικεφαλής εκστρατείας ο οποίος δεν θα προέρχεται από κάποιο κόμμα. Εξακολουθούν, τέλος, να μην επιθυμούν την προσχώρηση στο ευρωψηφοδέλτιο κανενός προσώπου που είναι πολύ στενά ταυτισμένο με το ΠΑΣΟΚ. Μετά τη συνάντηση της Πέμπτης, στέλεχος των «58» έλεγε ότι «είναι σαν να έχουν ξεκινήσει όλα ξανά από την αρχή». Υπάρχουν, ωστόσο, στελέχη, όπως ο κ. Ν. Μπίστης, που επιμένουν ότι η σύμπραξη πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν, άσχετα από τις διαφορές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν, βεβαίως, καν να συζητούν το ενδεχόμενο απουσίας του ονόματος και των συμβόλων του κόμματος από το ευρωψηφοδέλτιο. Το έχει ήδη αποκλείσει ευθέως ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος και το επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία οι συνεργάτες του. Από τη Χαρ. Τρικούπη επιμένουν στην ανάγκη να υπάρξει «συμφωνία-πακέτο» για όλα τα εκκρεμή ζητήματα.

Ισορροπία

Προφανώς, ο κ. Βενιζέλος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια μάλλον δύσκολη θέση, καθώς καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη για διεύρυνση του χώρου και στις πιέσεις που δέχεται εκ των έσω για διατήρηση των αναγνωρίσιμων συστατικών του ΠΑΣΟΚ. Η συγκεκριμένη πίεση προκύπτει κυρίως από την πλευρά όσων τονίζουν προς τον κ. Βενιζέλο ότι μεγάλο τμήμα της βάσης του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να κατέλθει στις κάλπες αν δεν βρει στο ευρωψηφοδέλτιο πρόσωπα αναγνωρίσιμα, τα οποία να παραπέμπουν απευθείας στον ευρύτερο χώρο.

Σε αυτή τη λογική κινούνται όσοι τάσσονται υπέρ υποψηφιοτήτων όπως εκείνη της κ. Φώφης Γεννηματά ή κάποιου άλλου εξίσου αναγνωρίσιμου προσώπου με σαφή σύνδεση με το ΠΑΣΟΚ. Κοντά στην απόφαση να κατέλθουν ως υποψήφιοι στις ευρωεκλογές βρίσκονται, από τους «τριαντάρηδες» του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας του κόμματος Ν. Ανδρουλάκης και ο κ. Κυρ. Πιερρακάκης. Στο ευρωψηφοδέλτιο θα περιλαμβάνονται επίσης και οι έως σήμερα ευρωβουλευτές, πλην βεβαίως της κ. Μαριλένας Κοππά, η οποία, ύστερα από σχεδόν διετή σύγκρουση με τον κ. Βενιζέλο και το περιβάλλον του, έλαβε την απόφαση να αποχωρήσει οριστικά από το ΠΑΣΟΚ, με κατεύθυνση, κατά πάσα πιθανότητα, τη ΔΗΜΑΡ.

Εκ των υπόλοιπων εταίρων τής, μετά πολλών δυσχερειών δομούμενης, «Ελιάς», το κόμμα του κ. Ανδ. Λοβέρδου και η Δυναμική Ελλάδα του κ. Ηλ. Μόσιαλου φαίνεται να μην εγείρουν ιδιαίτερες ενστάσεις ως προς τα διαδικαστικά. Αλλωστε και οι δύο πρώην υπουργοί αποτελούν τέως στελέχη του ΠΑΣΟΚ και συνομιλούν ευκολότερα με τη Χαρ. Τρικούπη.

Οι κινήσεις Παπανδρέου, Σημίτη

Επειτα από αρκετό καιρό, ο κ. Γ. Παπανδρέου επανεμφανίστηκε, σε μια ομιλία που έδωσε εντός Ελλάδος. «Είμαι πάντα εδώ», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός την περασμένη Πέμπτη, δήλωση η οποία ερμηνεύθηκε από αρκετούς ποικιλοτρόπως για τα πολιτικά τεκταινόμενα στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε σαφή απάντηση για τη στάση του έναντι του εγχειρήματος της ενοποίησης της Κεντροαριστεράς, επιβεβαιώνοντας έτσι και την απόσταση η οποία τον χωρίζει από την επιχειρούμενη σύμπραξη. Η στάση του κ. Παπανδρέου ερμηνεύεται και ως ενδεικτική του τι πρόκειται να πράξουν τα στελέχη του κόμματος που επηρεάζονται από τον ίδιο και το γραφείο του.

Την ίδια στιγμή αποστάσεις από τη συζήτηση περί Κεντροαριστεράς τηρεί και ο κ. Κ. Σημίτης, ο οποίος, υπενθυμίζεται, είχε κατά τους πρώτους μήνες απόπειρας σχηματισμού της «Ελιάς» μια διακριτική εμπλοκή. Ο κ. Σημίτης (ο οποίος μάλιστα συνάντησε στο γραφείου του στη Βουλή, την περασμένη Πέμπτη, τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη) φέρεται κατά την τρέχουσα περίοδο ανήσυχος για τους τρόπους διαχείρισης του ελληνικού προβλήματος από τις ευρωεκλογές και μετά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανησυχεί αφενός για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ευρώπη, αφετέρου για το ενδεχόμενο η πυροδότηση γενικευμένης συζήτησης για τη διευθέτηση του χρέους πανευρωπαϊκά να επιφέρει επιπλοκές στην υπό διαπραγμάτευση ελληνική λύση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT