Τη λύση μιας «ευρείας διακομματικής συνεννόησης», στην οποία καταλυτικό ρόλο θα έχει η ΔΗΜΑΡ, περιγράφει για πρώτη φορά ο κ. Φώτης Κουβέλης, σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης στις επόμενες εθνικές εκλογές. Συγκεκριμένα, μιλάει για μια «διακομματική κυβέρνηση συνεννόησης προγραμματικού χαρακτήρα» με αναγκαία «την εξισορροπητική παρουσία ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου» και αφήνει έτσι να εννοηθεί ότι η ΔΗΜΑΡ θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμη και τη γέφυρα μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, αν τούτο χρειαστεί. Στη συνέντευξή του εκτιμά επίσης ότι τους επόμενους μήνες οι εθνικές κάλπες θα στηθούν, μάλλον αναπόφευκτα, λόγω αδυναμίας της Βουλής να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ χαρακτηρίζει αποπροσανατολιστική τη συζήτηση ότι θα μπορούσε εκείνος να είναι ο διάδοχος του Κάρ. Παπούλια.
Αλλαγή πολιτικής
– Μια δήλωσή σας, πρόεδρε, ερμηνεύθηκε ως η έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για τις εκλογές. Είπατε ότι δεν θα στηρίξετε οποιοδήποτε πρόσωπο προταθεί από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για τη διαδοχή του Κάρολου Παπούλια, αν η κυβέρνηση δεν μεταβάλει άρδην την πολιτική της. Δεν έρχεται αυτό σε αντίφαση με την πάγια άποψή σας ότι η χώρα πρέπει να αποφύγει τις εθνικές κάλπες;
– Η θέση μου ήταν και παραμένει ότι η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής. Αυτό επανέλαβα: είπα, δηλαδή, ότι η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αυτοτελώς, αλλά σε συνάρτηση με τις ασκούμενες πολιτικές. Αν οι πολιτικές αυτές δεν αλλάξουν, εκτίμησα, δεν συγκεντρώνεται ο αναγκαίος αριθμός των 180 ψήφων.
– Μετά τη δήλωσή σας, ωστόσο, είναι δύσκολο να μην οδηγηθούμε σε εθνικές κάλπες.
– Η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση. Με τις πράξεις ή τις παραλείψεις της, αυτή πρωτίστως προσδιορίζει τις εξελίξεις. Με τις πολιτικές που ακολουθούνται, θα εξακολουθήσουν να στενάζουν και η κοινωνία και η οικονομία. Προσθέτω, μάλιστα, ότι παρά τους προεκλογικούς λεονταρισμούς, η προοπτική λήψης νέων μέτρων είναι παρούσα. Σε αυτή την περίπτωση, η άμεση προσφυγή στην κάλπη είναι επιβεβλημένη.
– Σε κάθε περίπτωση, τον Μάιο εκτός από αυτοδιοικητικές, έχουμε και ευρωεκλογές. Ο πήχυς της επιτυχίας σας είναι το 6,25% που κερδίσατε το 2012;
– Ο πήχυς είναι η δημιουργία ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου που θα λειτουργήσει ως πυλώνας υπευθυνότητας, απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές της δικομματικής και στον αριστερό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Η κοινωνία δεν αντέχει τα ανέξοδα διλήμματα ενός διπολισμού, που αναπαράγει τις χειρότερες παραδόσεις του δικομματισμού.
– Σας ρώτησα για τον εκλογικό πήχυ, διότι πρόσφατα σας άκουσα να ισχυρίζεστε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν έχει καμφθεί, ενώ δημοσκοπικά κινείται στο 3% – 3,5%.
– Αυτό που όντως είπα ήταν ότι κακώς δημιουργείται η εντύπωση ότι η Δημοκρατική Αριστερά κάμφθηκε δημοσκοπικά μετά την έξοδό της από την κυβέρνηση. Αντίστοιχα με τα σημερινά ήταν και τα ποσοστά μας ενόσω συμμετείχαμε στην τρικομματική. Να το αντιστρέψω, κιόλας; Αν η συμμετοχή στην κυβέρνηση είναι η λυδία λίθος για τη δημοσκοπική αντοχή, πώς συμβαίνει τότε και το ΠΑΣΟΚ, που παραμένει εταίρος του κ. Σαμαρά, καταρρέει; Κατά τα λοιπά, διαβάζουμε τις δημοσκοπήσεις και μελετούμε, πέρα από τα ευρήματα που αφορούν την πρόθεση ψήφου, ποιοτικά στοιχεία, όπως είναι η σύνθεση της δεξαμενής των αναποφάσιστων. Το 3% με 3,5% στο οποίο αναφέρεστε είναι η εκλογική βάση του κόμματός μας. Να είστε σίγουρος ότι το ακροατήριο της ΔΗΜΑΡ είναι κατά πολύ ευρύτερο.
– Η αίσθησή σας είναι ότι αυτοί οι δυνάμει ψηφοφόροι της ΔΗΜΑΡ θα ήθελαν να συνεργαστείτε και πάλι με μια κυβέρνηση στα δεξιά σας ή με τον ΣΥΡΙΖΑ;
– Ο κόσμος που μας εμπιστεύεται και θα μας εμπιστευθεί πρέπει να γνωρίζει ότι η βασική προϋπόθεση για την όποια απόφασή μας ήταν και παραμένει η δυνατότητα ή μη σύναψης προγραμματικών συμφωνιών. Χωρίς αυτές, η όποια κυβερνητική συνεργασία μεταπίπτει στην κατηγορία των συγκολλήσεων που δεν έχουν ωφέλιμο πολιτικό αποτέλεσμα και ορίζοντα.
– Δημοσκοπικά σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται κι ο μόνος λογικός συνομιλητής του είναι η ΔΗΜΑΡ, αλλά και οι ΑΝΕΛ με τους οποίους συμφωνεί σε επιμέρους ζητήματα ο κ. Τσίπρας. Θα μπορούσατε να φανταστείτε τον εαυτό σας να συνεργάζεται με τον κ. Καμμένο;
– Δεν μπορώ να φαντασθώ πού θα συμφωνούσα με τον κ. Καμμένο…
– Ας μου επιτραπεί τότε μια υπόθεση εργασίας: αν η χώρα βρεθεί μπροστά σε αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και υπάρξει ο κίνδυνος και νέας προσφυγής στις κάλπες, εσείς τι θα κάνετε;
– Η Δημοκρατική Αριστερά είναι υπεύθυνη δύναμη και δεν επενδύει στην πολιτική των αδιεξόδων. Πόσο μάλλον εάν κινδυνεύει ο τόπος. Οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στα πλαστά διχαστικά διλήμματα και τάσσονται με συντριπτικά ποσοστά υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας. Κανείς, επομένως, δεν μπορεί –και δεν πρέπει– να αποκλείσει μια κυβέρνηση ευρείας συνεννόησης, εάν το απαιτήσουν τα συμφέροντα της χώρας.
– Αν καταλαβαίνω καλά, μιλάτε για το ενδεχόμενο του μεγάλου συνασπισμού Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ ή για κάτι άλλο;
– Αναφέρομαι σε μια διακομματική κυβέρνηση συνεννόησης προγραμματικού χαρακτήρα, η οποία είναι αδύνατο να προωθηθεί χωρίς την εξισορροπητική παρουσία ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου.
ΠΑΣΟΚ και «58»
– Τον ρόλο του καταλύτη στον νέο επαπειλούμενο διπολισμό τον επιζητεί και το ΠΑΣΟΚ ενισχυμένο πλέον με τους «58». Αλήθεια, γιατί κάποιος να προτιμήσει τη ΔΗΜΑΡ κι όχι αυτή τη σύμπραξη;
– Μόλις το είπατε: αυτή η σύμπραξη δεν είναι κάτι άλλο από το ΠΑΣΟΚ, ενισχυμένο πλέον με τους «58». Καλύπτει αυτή η εξέλιξη το κενό μιας νέας συμπαράταξης που θα αρθρώσει μια νέα πρόταση απέναντι στον νέο διπολισμό; Δεν το νομίζω…
– Μα και για τη ΔΗΜΑΡ αυτή είναι, νομίζω, η αίσθηση των πολιτών. Οτι επιχειρείτε να συγκροτήσετε έναν νέο πόλο κυρίως με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως π.χ. οι κ. Χ. Καστανίδης, Στ. Μανίκας και Π. Μπεγλίτης. Κάτι σαν «ΔΗΜΑΡ και συνεργαζόμενοι» δηλαδή.
– Σαφώς και δεν πρόκειται γι’ αυτό που λέτε. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου, με πρόσωπα και ομάδες του σοσιαλιστικού χώρου με τα οποία συζητάμε εδώ και καιρό. Καταλήξαμε στη διακήρυξη και στο όνομα της συνεργασίας. Θα είναι «Δημοκρατική Αριστερά, Προοδευτική Συνεργασία» και εντός των ημερών θα διαπιστώσετε ότι οι συμμετέχοντες είναι πολλοί, γνωστοί και κυρίως απ’ όλη την Ελλάδα. Να ξέρετε ότι εμείς δεν κάνουμε ασκήσεις επικοινωνίας. Πολιτική κάνουμε, ώστε η κοινωνία και η πολιτική ζωή να αποκτήσουν έναν πόλο που διεκδικεί αλλαγή με υπευθυνότητα.
Προεδρία ή ΔΗΜΑΡ;
– Θα ήθελα να επιστρέψουμε στην προεδρική εκλογή, καθώς όλα δείχνουν ότι θα επιφέρει και εθνικές κάλπες, και να σας θέσω ένα πιο προσωπικό ερώτημα. Το όνομά σας έχει ακουστεί ουκ ολίγες φορές για τη διαδοχή του κ. Κάρολου Παπούλια και θα ήθελα μια ευθεία απάντηση. Θα ενδιαφερόσασταν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα ή αποκλείετε σε κάθε περίπτωση να είστε ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας;
– Απέχω και δεν μετέχω σε συζητήσεις μελλοντολογικού χαρακτήρα, οι οποίες σε τελευταία ανάλυση μπορεί να λειτουργούν αποπροσανατολιστικά για την πορεία των πολιτικών πραγμάτων.
– Θα επιμείνω. Ας υποθέσουμε ότι σας προτεινόταν να είστε εσείς ο επόμενος Πρόεδρος με την πολιτική διασφάλιση εκ μέρους της κυβέρνησης της δικής σας αποφασιστικής συμμετοχής στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής. Και πάλι θα το απορρίπτατε;
– Αυτό που λέτε αφορά άλλο τύπο πολιτεύματος, με αναβαθμισμένα προεδρικά χαρακτηριστικά.
– Αρα, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην οδηγήσετε εσείς τη ΔΗΜΑΡ στις κάλπες, όποτε και αν γίνουν εθνικές εκλογές;
– Οσο οι σύντροφοί μου με εμπιστεύονται και θεωρούν χρήσιμη την παρουσία μου, θα συνεχίσω να υπηρετώ τη Δημοκρατική Αριστερά και την πολιτική του δημοκρατικού σοσιαλισμού.