Το πρώτο «κρας τεστ» των διαπραγματεύσεων με την τρόικα θα πραγματοποιηθεί σήμερα, καθώς τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης θα παρουσιάσουν στους εκπροσώπους των δανειστών τις ελληνικές προτάσεις και θα εισπράξουν την αντίδραση της τρόικας. Από την αντίδραση αυτή θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό εάν ο έλεγχος θα ολοκληρωθεί έως τις 10 Μαρτίου που συνεδριάζει το Eurogroup.
Ο βαθμός δυσκολίας των συζητήσεων που ξεκίνησαν σήμερα στις 16.00 με τη συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας και του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, είναι μεγάλος. Κάτι που αναδεικνύεται και από την χθεσινή έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, κ. Αντ. Σαμάρα, στο υπουργείο Οικονομικών με όλο το οικονομικό επιτελείο, ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Τα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων εντοπίζονται σε δύο τομείς. Στα διαρθρωτικά μέτρα και στις δημοσιονομικές εξελίξεις, με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών να υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο «αγκάθι» αφορά στις διαρθρωτικές αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν βάσει των προτάσεων του ΟΟΣΑ («εργαλειοθήκη» ή tool kit). Χθες, στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό συμφωνήθηκε η κοινή γραμμή της κυβέρνησης γύρω από όλα τα θέματα η οποία και θα παρουσιαστεί σήμερα στην τρόικα.
Στις 19.00, ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκης, με τον υπουργό Υγείας, κ. Αδ. Γεωργιάδη, θα ενημερώσουν την τρόικα για το τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση σχετικά με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Ηδη, έχει αποφασιστεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση το 80% των προτάσεων στο οποίο περιλαμβάνονται οι αλλαγές σε φάρμακα, γάλα και βιβλία. Ωστόσο, δεν προτίθεται να τις εφαρμόσει όλες τις δράσεις όπως περιγράφονται στο tool kit. Σύμφωνα με πληροφορίες:
– Για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, η κυβέρνηση αναμένεται να προτείνει την απελευθέρωση των τιμών τους εντός των φαρμακείων και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. 3 ή 6 μήνες). Εάν το μέτρο αποτύχει και οι τιμές δεν υποχωρήσουν θα επανέλθει στο προσκήνιο η πώλησή τους σε σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα.
– Για το γάλα αναμένεται να προωθηθεί η αποσύνδεση του όρου «φρέσκο» από τη διάρκεια ζωής των πέντε ημερών.
– Για τα βιβλία η κυβέρνηση αναμένεται να προτείνει την απελευθέρωση των τιμών στα ξενόγλωσσα βιβλία και τα σχολικά βοηθήματα και να διατηρηθεί το σημερινό καθεστώς στα υπόλοιπα.
Η στάση της τρόικας για όλα αυτά θα φανεί σήμερα κατά τη διάρκεια της απογευματινής σύσκεψης. Πάντως, τα μέτρα που θα συμφωνηθούν θα συμπεριληφθούν όλα σε ένα νομοσχέδιο και ενδεχομένως να ενταχθούν σε εκείνο που θα περιλαμβάνει και τις αλλαγές στη φορολογία.
Σε ότι έχει να κάνει με τις δημοσιονομικές εξελίξεις, η τρόικα έχει ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά της στο οικονομικό επιτελείο σχετικά με τις δηλώσεις διανομής του πρωτογενούς πλεονάσματος. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε χθες πως μία πρώτη εκτίμηση του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος θα παρουσιαστεί από την τρόικα στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου.
Μάλιστα, στη συζήτηση έχει ενταχθεί πλέον και η παράμετρος του βιώσιμου πλεονάσματος (αυτό που έχει δημιουργηθεί από μέτρα μόνιμου χαρακτήρα) και το ίδιο στέλεχος διευκρίνισε ότι η συζήτηση για τη διανομή του πλεονάσματος θα γίνει μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου της τρόικας.
Παράλληλα, στο μέτωπο των δημοσιονομικών εξελίξεων «αγκάθι» είναι και το θέμα του δημοσιονομικού κενού του 2015. Η τρόικα θεωρεί ότι δεν είναι χαμηλότερο των 2 δις ευρώ και το οικονομικό επιτελείο ότι είναι χαμηλότερο του 1 δις ευρώ. Το ζήτημα θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες.
Υπενθυμίζεται ότι από την ολοκλήρωση του ελέγχου αυτού εξαρτάται η έγκριση της εκταμίευσης 11,9 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 8,3 δις ευρώ αφορούν στις δόσεις της Ευρωζώνης (τετάρτου τριμήνου 2013 και πρώτου τριμήνου 2014) και τα υπόλοιπα 3,6 δις ευρώ στις δόσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (τρίτου και τετάρτου τριμήνου 2013).