Ναυαγεί η συνεργασία ΠΑΣΟΚ με «58»

Ναυαγεί η συνεργασία ΠΑΣΟΚ με «58»

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ναυάγιο της πολύμηνης απόπειρας σύμπραξης του ΠΑΣΟΚ με την κίνηση των «58» επήλθε τελικώς χθες το πρωί. Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος πληροφορήθηκε τηλεφωνικώς από τον κ. Ι. Βούλγαρη ότι οι «58» αποσύρονται από τη συζήτηση περί ευρωψηφοδελτίου, δεν θα συμμετάσχουν στην οργανωτική επιτροπή της συνδιάσκεψης της 9ης Μαρτίου (αν και θα παρευρεθούν), ενώ απέχουν και από τις διαπραγματεύσεις για το όνομα και τα σύμβολα της «Ελιάς». Η εξέλιξη δεν ήταν απρόσμενη τις τελευταίες εβδομάδες και δη από τις 9 Φεβρουαρίου, όταν έγινε γνωστή η απόφαση των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου για ανάδειξη των ευρωβουλευτών μέσω σταυρού και όχι λίστας. Σταδιακά η καχυποψία μεταξύ των δύο πλευρών αυξήθηκε, με αποτέλεσμα η πλειοψηφούσα τάση στο εσωτερικό των «58» να ταχθεί υπέρ της απομάκρυνσης από το υπό διαμόρφωση σχήμα.

Οι διαθέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι μεικτές. Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπάρχει ενόχληση για την «ξαφνική», όπως την περιγράφουν, μεταστροφή των «58», οι οποίοι μέχρι πρότινος εμφανίζονταν ταγμένοι στην ανάγκη ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς. Ωστόσο, ήδη από την περασμένη εβδομάδα και τις πρώτες συναντήσεις της άτυπης επιτροπής που αποτέλεσαν στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, τους «58» και τις λοιπές κινήσεις, είχε γίνει σαφές στη Χαρ. Τρικούπη ότι το κλίμα ήταν μάλλον βαρύ.

Οι δηλώσεις του κ. Βενιζέλου ήταν, σε κάθε περίπτωση, ήπιες. Εσπευσε μάλιστα να ευχαριστήσει τους «58» «ως ένα κίνημα και ρεύμα γνώμης» που, όπως είπε, «λειτούργησε καταλυτικά, ενεργοποίησαν τις δυνάμεις που έχει η κοινωνία μας, δυνάμεις που θέλουν τη συσπείρωση όλου αυτού του χώρου». Ο κ. Βενιζέλος επέλεξε να αναδείξει το γεγονός ότι οι «58» θα συμμετάσχουν «πολιτικά, προγραμματικά» στη συνδιάσκεψη της 8ης και 9ης Μαρτίου (υπό την αιγίδα του ΕΣΚ και την παρουσία του κ. Μάρτιν Σουλτς), καλώντας μάλιστα την κίνηση να συμμετάσχει στις διεργασίες ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς και μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Από την πλευρά των «58» εδώ και αρκετές ημέρες εκπεμπόταν ένα σήμα ανησυχίας για το ενδεχόμενο το ευρωψηφοδέλτιο (το οποίο θα συγκροτούνταν υπό την ονομασία «Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη») να μετατραπεί σε ένα σχήμα όπου οι ίδιοι απλά θα πλαισίωναν τα πρώτης γραμμής στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Η δυσφορία για το συγκεκριμένο ζήτημα φαίνεται και στην ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες το απόγευμα, σύμφωνα με την οποία «η κοινή γνώμη ζητά την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και είναι ευθύνη όλων, και του ΠΑΣΟΚ πρωτίστως, να ανταποκριθεί στο αίτημα». Γίνεται επίσης λόγος για «άμυνες» και «στενούς μικροκομματικούς υπολογισμούς» οι οποίοι εμποδίζουν «τη συνολική ανασυγκρότηση του χώρου».

Αν και ο κ. Βούλγαρης εκπροσωπεί την πλειοψηφούσα τάση των «58», υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι διαφωνούν με την απόφαση της κίνησης, όπως οι κ. Ν. Μπίστης και Χρ. Δερβένης. Ο κ. Μπίστης υπήρξε μάλιστα χθες ιδιαίτερα σκληρός έναντι των «58» λέγοντας (Mega) ότι «η εκλογική μάχη απαιτεί ολόπλευρη συμμετοχή των δυνάμεών μας. Ολίγον μάχη δεν υπάρχει. Ούτε εκλογές γίνονται χωρίς υποψηφίους. Ελπίζω κάποιοι μέχρι τη συνδιάσκεψη να το ξανασκεφτούν. Οι υπόλοιποι θα συνεχίσουμε όπως ξεκινήσαμε». Ενδεικτικό παράδειγμα της απόστασης η οποία υπάρχει μεταξύ των στελεχών των «58» είναι ότι χθες, στη σύντομη και τελευταία συνάντηση της άτυπης επιτροπής με το ΠΑΣΟΚ και τις υπόλοιπες κινήσεις, ο κ. Χρ. Λάζος (των «58») δεν γνώριζε για τις διαφοροποιήσεις του κ. Μπίστη. Στη χθεσινή συνεδρίαση, με τους «58» τάχθηκε ο κ. Π. Βλάχος της κίνησης «Μπροστά», η οποία, επίσης, δεν θα προτείνει υποψηφίους για το ευρωψηφοδέλτιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή