Επίσκεψη-αστραπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, πραγματοποίησε σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να συμμετάσχει στην επίσημη παρουσίαση της δημιουργίας της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για τη διαχείριση των ιδίων πόρων της ΕΕ.
Η παρουσίαση έγινε με κοινή συνέντευξη Τύπου στην οποία, εκτός τον Έλληνα πρωθυπουργό, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αλλά και ο καθηγητής Μάριο Μόντι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία της Ομάδας.
Ο κ. Σουλτς, αφού σχολίασε θετικά το ότι στην αίθουσα παραβρέθηκαν οι τρεις πρόεδροι των τριών θεσμικών οργάνων, αναφέρθηκε στην κοινή απόφασή τους για τη σύσταση της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για τους ίδιους πόρους, αλλά και στην ομόφωνη απόφαση να ζητηθεί από τον κ. Μόντι να προεδρεύσει της ομάδας αυτής, γεγονός που αποδέχθηκε επισήμως σήμερα.
«Δεν θα είναι καθόλου εύκολα τα καθήκοντά σας, κύριε Μόντι» είπε ο κ. Σούλτς και διευκρίνισε: «Από την πλευρά του ΕΚ θεωρούμε ότι οι απόψεις διΐστανται σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ και δεν θα είναι εύκολο να πετύχετε συμβιβαστικές λύσεις».
Ευχαρίστησε ακολούθως τον κ. Σαμαρά για το ότι ως προεδρεύων του Συμβουλίου επέτυχε να αποφασισθεί η επιτάχυνση των εργασιών για το θέμα. Ευχαρίστησε, επίσης, και την Κομισιόν για την υποδομή, τη στήριξη και τις απαραίτητες συμβουλές, που προσφέρει.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του ισχύοντος συστήματος ιδίων πόρων. «Όλες οι κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα θεωρούν ότι το ισχύον σύστημα είναι περίπλοκο και δεν αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες» είπε και πρόσθεσε: «Η ομάδα Υψηλού Επιπέδου δεν είναι μια τυπική γραφειοκρατική ομάδα. Τα μέλη της θα εργασθούν με πλήρη ανεξαρτησία και με μοναδικό στόχο να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της ΕΕ».
Σχετικά με τη σύσταση της Ομάδας, ο κ. Σαμαράς εξήγησε ότι θα απαρτίζεται από υψηλότατους αξιωματούχους και των τριών θεσμικών οργάνων, οι οποίοι θα εξετάσουν τα βασικά χαρακτηριστικά του μελλοντικού συστήματος ιδίων πόρων. Οι προτάσεις της Ομάδας θα αξιολογηθούν στο πλαίσιο της συνολικής αξιολόγησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, που θα γίνει το 2016.
Το Συμβούλιο είναι πεπεισμένο ότι αυτές οι προτάσεις θα εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση των πολιτικών προτεραιοτήτων της ΕΕ με πιο αποτελεσματικό και συνεπή τρόπο.
«Θα ήταν ένα πολύ μεγάλο άλμα για την ΕΕ εάν καταλήγαμε σε ένα καινούργιο σύστημα ιδίων πόρων» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.
Η σύνθεση της ομάδας ξεκινάει με τρία άτομα, τα οποία όμως -σύμφωνα με τον πρωθυπουργό- δεν επαρκούν για να εξασφαλισθούν οι γεωγραφικές και πολιτικές ισορροπίες μεταξύ των κρατών-μελών. «Εφ΄όσον κριθεί απαραίτητο, τα τρία θεσμικά όργανα θα επανεξετάσουν το θέμα» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.
Σημαντικός πυρήνας δράσης για το μέλλον της Ευρώπης
«Η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου (ΟΥΕ), δεν είναι ένας τρόπος για να επινοήσουμε νέους φόρους, όπως έγραψαν διάφορα έντυπα. Είναι ένας τρόπος για να βρεθούν νέες ιδέες και αντιλήψεις και είναι σημαντικό να αδράξουμε την ευκαιρία αυτή για να βοηθήσουμε την ΕΕ» τόνισε ο Ιταλός πρ. πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, αποδεχόμενος, σήμερα στο Στρασβούργο, την προεδρία της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για τη διαχείριση των ιδίων πόρων της ΕΕ.
Ο κ. Μόντι ευχαρίστησε, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου, τους παρόντες προέδρους των τριών θεσμικών οργάνων, τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ως προεδρεύοντα του Συμβουλίου, τον Μάρτιν Σουλτς του ΕΚ και τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αναφερόμενος στις δυσκολίες που τον περιμένουν ως επικεφαλής της Ομάδας, τις οποίες του επισήμανε ήδη ο κ. Σουλτς, λόγω των δυσκολιών για την εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων με τα κράτη-μέλη, ο κ. Μόντι δήλωσε: «Αποφάσισα να δεχθώ την πρόταση για την προεδρία αυτή, για δύο λόγους. Ο ένας είναι ότι διαθέτω τη διανοητική περιέργεια για θέματα, που μοιάζουν ότι είναι δύσκολο έως αδύνατο να επιλυθούν. Ο άλλος είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για το μέλλον της ΕΕ».
Ο κ. Μόντι πρόσθεσε πως «μία ομάδα, που να είναι προϊόν διαθεσμικής συνεργασίας, δεν έχει ξανασυσταθεί στο παρελθόν. Αυτό που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα και αυτό που μας κάνει να είμαστε εξαιρετικά κινητοποιημένοι, είναι το ότι η Ομάδα θα πρέπει να κάνει πάρα πολλά, ώστε να προσεγγίσει τους πάντες. Θα είμαστε στον πυρήνα της δραστηριότητας, αλλά θα γινόμαστε και αποδέκτες. Θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να συνεργασθούμε στενά με τα εθνικά κοινοβούλια».
Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Μ. Μπαρόζο, δήλωσε ότι επικροτεί τη δημιουργία της ΟΥΕ, καθώς «είναι πολύ σημαντική». Ανέφερε ότι ήδη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, η Κομισιόν ήταν υπέρ της μεταρρύθμισης, ώστε το σύστημα ιδίων πόρων να ευθυγραμμισθεί καλύτερα με τις διατάξεις της Συνθήκης.
Πρόσθεσε ότι η ΟΥΕ «θα εξετάσει τώρα νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, καθώς και για το πώς θα γίνει πιο απλή, πιο δίκαιη, πιο διαφανής και με μεγαλύτερη δημοκρατική λογοδοσία η συγκέντρωση των εσόδων».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ