Σύγκρουση ΥΠΕΞ, ΣΥΡΙΖΑ για ομογενείς

Σύγκρουση ΥΠΕΞ, ΣΥΡΙΖΑ για ομογενείς

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η ανησυχία για την κατάσταση των περίπου 150.000 ομογενών που ζουν εκεί προκάλεσαν χθες σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στο υπουργείο Εξωτερικών και σε κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Η αρχή έγινε με δηλώσεις των υποψήφιων περιφερειαρχών Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένας Δούρου και των ΑΝΕΛ Παύλου Χαϊκάλη, οι οποίοι καταλόγιζαν στον υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο «αφωνία» και «απουσία» από τις εξελίξεις. Το ΥΠΕΞ απάντησε, αποδίδοντας τις επικρίσεις σε απόπειρα μικροκομματικής εκμετάλλευσης του ζητήματος και χαρακτηρίζοντας «κατώτερο των περιστάσεων» το γεγονός «τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και η κατάσταση των ομογενών μας στην Ουκρανία να καθίστανται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης». Επιπλέον, κατηγόρησε την κ. Δούρου, τον κ. Χαϊκάλη, αλλά και τη Χρυσή Αυγή, που προχώρησε σε αντίστοιχη επίθεση, ότι είναι ανενημέρωτοι, επειδή «υπάρχει διαρκής και στενή συνεργασία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων με την πρεσβεία μας στο Κίεβο και τα γενικά προξενεία στην Οδησσό και τη Μαριούπολη».

Η κ. Δούρου είχε καταλογίσει στον κ. Βενιζέλο έλλειψη αντίδρασης στον κίνδυνο που, όπως είπε, «απειλεί τους ομογενείς από τον νεοναζιστικό Δεξιό Τομέα». Οπως επισήμανε, «κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με την Κάθριν Αστον, στις 26/2, ο κ. Βενιζέλος δεν αναφέρθηκε στο θέμα αυτό». Η κ. Δούρου υποστήριξε πως οι «150.000 ομογενείς δεν εντάσσονται στις προτεραιότητες του ΥΠΕΞ». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Χαϊκάλης κατηγόρησε τον κ. Βενιζέλο ότι «παραμένει… άφαντος όσον αφορά την προστασία των 11 Ελλήνων βουλευτών και των 150.000 Ελλήνων στη χώρα».

Στη διαμάχη ενεπλάκη και το ΠΑΣΟΚ, που καταλόγισε στην κ. Δούρου και στον ΣΥΡΙΖΑ σύμπλευση «στο πλαίσιο του ετερόκλητου αντιμνημονιακού μετώπου, με τους ΑΝΕΛ και τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής». Με νεότερη ανακοίνωσή της η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από τον κ. Βενιζέλο να ανακαλέσει τον Ελληνα πρεσβευτή στο Κίεβο για διαβουλεύσεις και να πάρει όλα τα μέτρα για την προστασία της ε λληνικής μειονότητας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή