ΠΑΣΟΚ: παραμένουν οι εκκρεμότητες με τις περιφέρειες

ΠΑΣΟΚ: παραμένουν οι εκκρεμότητες με τις περιφέρειες

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τελευταίες, σημαντικές, εκκρεμότητες στην εξεύρεση υποψηφίων για τις περιφερειακές εκλογές αναμένεται να κλείσουν μετά το Σαββατοκύριακο ο κ. Ευ. Βενιζέλος και οι επιφορτισμένοι με την Αυτοδιοίκηση συνεργάτες του. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συνοδευόμενος, μεταξύ άλλων, από τον κ. Ν. Ανδρουλάκη και την κ. Συλβάνα Ράπτη, θα βρίσκεται σήμερα και αύριο στη Ρώμη για την εθιμοτυπική ανακήρυξη του κ. Μάρτιν Σουλτς ως κοινού υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην Αθήνα παραμένουν εκκρεμείς οι υποψηφιότητες για τις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Ηπείρου. Στην Κ. Μακεδονία, το τοπικό ΠΑΣΟΚ απέρριψε την υποψηφιότητα του κ. Μ. Μπόλαρη, τον οποίο στηρίζει η ΔΗΜΑΡ, ενώ χθες εκφράστηκε θετικά υπέρ του και ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος. Ο κ. Βενιζέλος διατηρεί ανύπαρκτες σχέσεις με τον πρώην υφυπουργό των κυβερνήσεων Παπανδρέου και προτιμά κάποιο νεότερο πρόσωπο. Οι συζητήσεις συνεχίζονται με την κ. Εύα Καϊλή, η οποία, ωστόσο, ζητεί εγγυήσεις από τη Χαρ. Τρικούπη προκειμένου να συμφωνήσει σε κάθοδο. Πρόβλημα υπάρχει, επίσης, στην Ηπειρο, όπου το ΠΑΣΟΚ δεν βρήκε τελικά υποψήφιο και σε τοπικό επίπεδο πιθανότατα θα στηρίξει τον κ. Γ. Ζάψα, ο οποίος κατέρχεται με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ.

Ελλειψη πρόθυμων στελεχών υπάρχει και στη Θεσσαλία, όπου ήδη καταγράφονται αρκετές υποψηφιότητες προσώπων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ («αντάρτες» υποψηφίους, και δη τους κ. Θ. Σώκο και Ι. Ζαφειρόπουλο, έχει να αντιμετωπίσει και ο κ. Απ. Κατσιφάρας στη Δυτ. Ελλάδα). Ως αυτή τη στιγμή συζητείται το όνομα του κ. Ν. Τσιλιμίγκα, αν και από τη Χαρ. Τρικούπη επιχειρούν να πείσουν τον «παπανδρεϊκό» πρώην βουλευτή Λαρίσης κ. Β. Εξαρχο.

Προβληματισμό στη Χαρ. Τρικούπη προκαλεί και η στάση του κ. Α. Γιαννακίδη, νυν περιφερειάρχη Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης. Αν και στο ΠΑΣΟΚ θα επιθυμούσαν να τον στηρίξουν, η στενή συνεργασία που έχει τους τελευταίους μήνες με στελέχη της Ν.Δ. έχει προκαλέσει τη διαμαρτυρία τοπικών βουλευτών (όπως του κ. Γ. Ντόλιου από τον Εβρο). Προ ολίγων ημερών διευθετήθηκε και η εκκρεμότητα που υπήρχε στη Στερεά Ελλάδα, καθώς επελέγη ο πρώην βουλευτής κ. Ν. Τσώνης.

Συνεδρίασαν οι «58»

Στο μέτωπο των «58», ιδιαίτερα κινητικός υπήρξε χθες ο κ. Ν. Μπίστης, αλλά και μια σειρά από τοπικές επιτροπές της πρωτοβουλίας, οι οποίες με επιστολές τους ζήτησαν την επανενεργοποίηση του εγχειρήματος. Λόγω των πιέσεων που ασκήθηκαν, η ολομέλεια των «58» συνεδρίασε χθες το βράδυ, κυρίως για να αποτιμήσει τις εξελίξεις μετά την απόφαση για απόσυρση από την οργανωτική στήριξη της συνδιάσκεψης, αλλά και το δικαίωμα να προτείνει πρόσωπα για το ευρωψηφοδέλτιο της «Ελιάς». Την κυρίαρχη τάση στην ολομέλεια αποτελούν όσοι θεωρούν ότι η πρωτοβουλία θα πρέπει να παραμείνει πιστή στη στάση που έχει τηρήσει έως σήμερα, να συγκροτήσει μια Επιτροπή Πολιτικών Θέσεων τα μέλη της οποίας θα μιλήσουν στη συνδιάσκεψη και να κινητοποιηθούν οργανωτικά εκ νέου μετά τις ευρωεκλογές.

Αιχμές κατά ΤΑΙΠΕΔ για τα λιμάνια

Την παρακολούθηση της πορείας αξιοποίησης των μεγάλων λιμανιών της χώρας από μια ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή, η οποία θα διασφαλίζει τους διαγωνισμούς και τη διαδικασία παραχώρησής τους, ζητεί το ΠΑΣΟΚ. Από τη Χαρ. Τρικούπη δεν απειλούν να καταψηφίσουν τη σχετική ρύθμιση, ωστόσο θέτουν ορισμένους όρους και αφήνουν αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο έχει χειριστεί ώς αυτή τη στιγμή το ζήτημα το αρμόδιο Ταμείο για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Ηδη ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ επί του θέματος, Φίλ. Σαχινίδης, τόνισε στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή πως η διεθνής εμπειρία έχει υποδείξει ότι «για να προχωρήσουμε σε αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος από το κράτος προς κάποιον ιδιώτη σε μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές συνθήκες, είναι απαραίτητη η ύπαρξη ρυθμιστικής αρχής». Ο κ. Σαχινίδης επισήμανε και τον κίνδυνο «νόθευσης του ανταγωνισμού» αν η ρύθμιση για τη σύσταση ρυθμιστικής αρχής δεν ισχύσει. Διερωτήθηκε, επίσης, για ποιο λόγο το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να αυξήσει το όριο διάθεσης των μετοχών από το 23,1%, που ίσχυε έως τώρα, σε ποσοστά υψηλότερα του 50%.

Από τη Χαρ. Τρικούπη και τον αρμόδιο τομέα του κόμματος (Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής), επισημαίνουν ότι στην προγραμματική συμφωνία έχει αποτυπωθεί η κρισιμότητα του ότι τα λιμάνια δεν πρέπει να αποτελέσουν ανεξέλεγκτα ιδιωτικά μονοπώλια. Παραπέμπουν μάλιστα στους νόμους δημοσιονομικής σταθερότητας, την προγραμματική συμφωνία στήριξης της κυβέρνησης, καθώς επίσης και σε μια παλαιότερη δήλωση του κ. Ευ. Βενιζέλου ο οποίος επισήμαινε ότι «δεν είναι αποδεκτή η υποκατάσταση του κρατικού μονοπωλίου από ιδιωτικά μονοπώλια». Από τη Χαρ. Τρικούπη τονίζουν επίσης ότι η πρωτοβουλία του ΤΑΙΠΕΔ -να διαθέσει πακέτο μετοχών άνω του 50%- είναι λανθασμένη, καθώς δεν έχει γίνει εφαρμογή της πρόβλεψης του σχετικού νόμου (4150) για δημιουργία της σχετικής ρυθμιστικής αρχής. Τον κίνδυνο να εκπέσουν διαγωνισμοί επειδή δεν θα εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε ο βουλευτής του κόμματος Ι. Κουτσούκος, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι δεν έχει ρυθμιστεί ούτε και ο τρόπος που θα συνεχισθεί η απρόσκοπτη ροή κοινοτικών πόρων, προκειμένου να μην εκληφθούν από τις Βρυξέλλες ως κρατικές ενισχύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή