Μέχρι τις 15 Μαρτίου o ανασχηματισμός στην Κύπρο

Μέχρι τις 15 Μαρτίου o ανασχηματισμός στην Κύπρο

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την παραίτηση των μελών του υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ερωτηθείς για το χρόνο διορισμού του νέου υπουργικού συμβουλίου δήλωσε ότι θα αποφασίσει μέχρι τις 15 Μαρτίου. Εντός της ημέρας θα αποσταλεί στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο της κυπριακής κυβέρνησης για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στυλιανίδης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ο ανασχηματισμός θα ανακοινωθεί στις 15 Μαρτίου. Όπως είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τους Υπουργούς, λόγω των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν και λόγω των ανειλημμένων υποχρεώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας στο εξωτερικό – αναχωρεί για το Δουβλίνο την ερχόμενη εβδομάδα – να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του, εν πάση περιπτώσει όχι πριν τη 15 Μαρτίου.

Αυτό εξάλλου δήλωσε εξερχόμενος από το Προεδρικό μετά τη σύντομη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι όλοι οι Υπουργοί υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους για να διευκολύνουν τον Πρόεδρο ώστε να προχωρήσει σε νέους διορισμούς.

Ερωτηθείς ο κ. Κασουλίδης εάν θα μετακινηθεί σε πόστο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο κ. Κασουλίδης είπε ότι παρά το γεγονός ότι αυτή είναι η επιιθυμία του εντούτοις θα παραμείνει δλιπλα στον Πρόεδρο λόγω των εξελίξεων στο Κυπριακό.

Στυλιανίδης: Eλπίζουμε στη συγκατάθεση της Βουλής

Για τις εξελίξεις στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "είχαν γίνει διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και των κοινοβουλευτικών κομμάτων για κάποιες τροποποιήσεις  οι οποίες είχαν ήδη γίνει αποδεκτές από την Κυβέρνηση. Εν πάση περιπτώσει στο νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εκ μέρους της Κυβέρνησης σήμερα ενσωματώνονται όσες των τροποποιήσεων είχαν συζητηθεί στη διαβούλευση αυτή και είχε δώσει τη συγκατάθεση του ο Υπουργός Οικονομικών, έτσι ώστε να έχουμε και ελπίζουμε να έχουμε υπερψήφιση του νομοσχεδίου.

"Είναι πολύ κρίσιμα τα θέματα, δραματικές οι εξελίξεις και ελπίζουμε να έχουμε τη συγκατάθεση της Βουλής έτσι ώστε να μην έχουμε παρατράγουδα που επηρεάζουν την αξιοπιστία και το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια στιγμή που ήδη ανακτά την αξιοπιστία της και σταθεροποιείται η κατάσταση».

Ερωτηθείς αν οι τροπολογίες από πλευράς του ΔΗΚΟ συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «είμαι πολύ σαφής. Οι τροπολογίες για τις οποίες είχε δώσει τη συγκατάθεση του ο Υπουργός Οικονομικών στη διάρκεια των διαβουλεύσεων με τα κοινοβουλευτικά κόμματα.  Στο νέο νομοσχέδιο που ενσωματώνει αυτές τις τροπολογίες είναι σαφές ότι διατηρείται ο ρόλος της Βουλής καθ’ όλη τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων και την ίδια στιγμή και το επαναλαμβάνουμε –το έχει πει πολλές φορές και ο Υπουργός Οικονομικών– τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι διασφαλισμένα, όπως ισχύουν σήμερα σε κάθε ημικρατικό οργανισμό, ο οποίος βρίσκεται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης».

Σε ερώτηση πότε θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «είναι θέμα της Βουλής όχι της Κυβέρνησης. Η Βουλή καταθέτει σήμερα επειγόντως αυτό το νομοσχέδιο και ελπίζουμε το συντομότερο» να τεθεί στην Ολομέλεια.  Ερωτηθείς γιατί δεν έγινε χθες η ενσωμάτωση των τροπολογιών, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «είχε γίνει διαβούλευση και θα είχαμε τις τροποποιήσεις και θα περνούσε. Αυτή ήταν η συνεννόηση που είχε γίνει. Ξέρουμε όλοι τι έγινε χθες βράδυ. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο είναι εκ του περισσού».

Λακκοτρύπης: Περιμένετε και θα δείτε

Εξάλλου, εκ μέρους των Υπουργών του ΔΗΚΟ ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης επιβεβαίωσε ότι ο Πρόεδρος τούς ζήτησε να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Όσον αφορά στον ίδιο δεν ξεκαθάρισε τη θέση του λέγοντας ότι όλοι πρέπει να αναμένουν μέχρι εκείν την ημέρα. Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι αύριο θα τοποθετηθεί για τη σχέση του με το ΔΗΚΟ.Προηγουμένως τις παραιτήσεις τους ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας υπέβαλλαν όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου μετά την απόφαση του ΔΗΚΟ να αποχωρήσει από την Κυβέρνηση.

Παραιτήσεις υπουργών

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παραιτήσεις δεν υποβλήθηκαν μόνο από τους τέσσερεις ΔΗΚΟϊκούς υπουργούς. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την ώρα που οι φωτογράφοι απαθανάτιζαν την Ολομέλεια του Υπουργικού είπε:  «Εάν νομίζετε ότι αυτή είναι η τελευταία φωτογραφία του Υπουργικού με αυτή τη σύνθεση θα απογοητευτείτε».

Πριν την έναρξη του Υπουργικού και ερωτηθείς από την «Κ», ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος εάν θα μετακινηθεί είπε: «Εάν μετακινηθώ θα πάω σπίτι μου». Σημειώνεται ότι στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού θα συζητηθούν και οι εξελίξεις μετά την απόρριψη του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις από τη Βουλή.

Συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Παράλληλα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ζητήσει από όλους τους Υπουργούς να παρουσιάσουν επείγοντα θέματα και εκκρεμότητες που προκύπτουν από την εφαρμογή του προγράμματος διακυβέρνησης και της δανειακής σύμβασης.  Όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος χθες, ανεξαρτήτως των αποφάσεων που λήφθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει να πολιτεύεται με γνώμονα τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κυπριακού ελληνισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργασίας που συμφωνήθηκε μεταξύ ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή