«Ενδιάμεσο στάδιο» οι ευρωεκλογές

«Ενδιάμεσο στάδιο» οι ευρωεκλογές

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Σαββατοκύριακο 22-23 Μαρτίου, σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τις ευρωεκλογές, τόσο όσον αφορά τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου, όσο και αναφορικά με το περιεχόμενο της διακήρυξης με την οποία θα κατέλθει στις ευρωεκλογές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Κουμουνδούρου θα επιμείνει, όπως ήδη έχει πει ο κ. Αλέξης Τσίπρας, στη θέση ότι οι ευρωεκλογές έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για ένα ενδιάμεσο στάδιο προς τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών. Στο πλαίσιο αυτό, η καμπάνια που σχεδιάζουν θα εμπεριέχει και τα δύο στοιχεία: αυτό της προώθησης της ιδέας ότι είναι εφικτή μία διαφορετική Ευρώπη, μία διαφορετική ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία θα προκύψει από ένα νέο συσχετισμό δυνάμεων στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο. Παράλληλα, η καμπάνια θα εμπεριέχει το στοιχείο της αποδοκιμασίας στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και το αίτημα για αλλαγή κυβέρνησης.

Τα μηνύματα, λοιπόν, που θα κυριαρχήσουν στην προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές θα είναι: «Για μια νέα Ελλάδα σε μία άλλη Ευρώπη», «Η Ευρώπη που φτιάχνουν δεν είναι αυτή που θέλουμε», αλλά και «Ωρα να φύγουν», «Πρόκριμα για μία μεγάλη ανατροπή». Τις προηγούμενες ημέρες συγκροτήθηκε η επιτροπή του κόμματος για τις ευρωεκλογές με υπεύθυνο τον Ρ. Ρινάλντι και μέλη τους Ν. Παππά, Π. Σκουρλέτη, Γ. Μπαλάφα, Αλ. Καλύβα, Κ. Ησυχο, Γ. Μηλιό, Στ. Παππά και Μ. Δαρειώτη. Η επιτροπή θα επεξεργασθεί το κείμενο της διακήρυξης για τις ευρωεκλογές, θα προετοιμάσει τις εισηγήσεις για το ευρωψηφοδέλτιο και θα σχεδιάσει ένα πρόγραμμα συγκεντρώσεων και εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας.

Το ευρωψηφοδέλτιο εξακολουθεί να αποτελεί πηγή έντονου προβληματισμού και εντατικών εσωκομματικών διεργασιών. Στην Κουμουνδούρου αναμένουν την τελική διατύπωση του νόμου για τις ευρωεκλογές, αλλά και τις κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσουν τα άλλα κόμματα όσον αφορά τη σύνθεση των δικών τους ψηφοδελτίων. Παραδέχονται, ωστόσο, ότι η αντικατάσταση της λίστας από σταυροδοσία δυσκολεύει τους χειρισμούς και τις επιλογές, όπως και το γεγονός ότι όλη η χώρα θα θεωρηθεί μια ενιαία εκλογική περιφέρεια. Αυτό αναγκαστικά, όπως λένε, στρέφει προς την επιλογή «επώνυμων» υποψηφίων, που μπορούν να λειτουργήσουν πολυσυλλεκτικά και είναι αναγνωρίσιμοι σε ευρύ κοινό.

Για τη διατήρηση των εσωκομματικών ισορροπιών είναι αναγκαίος ο συνδυασμός ονομάτων που θα αντιπροσωπεύει όλες τις τάσεις, ενώ θα επιδιωχθούν συνεργασίες με πρόσωπα εκτός κόμματος, που διαθέτουν αντιμνημονιακό πρόσημο. Παράλληλα, στον ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν να βρουν υποψηφίους που να έχουν τουλάχιστον βασικές γνώσεις του τρόπου λειτουργίας της Ε.Ε. και των θεσμών της. Ο νυν ευρωβουλευτής Ν. Χουντής θα είναι εκ νέου υποψήφιος, ενώ το όνομα του κ. Δημήτρη Παπαδημούλη, με δεδομένο ότι έχει περάσει από τις Βρυξέλλες, συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Από την εσωκομματική αντιπολίτευση, υπάρχουν εισηγήσεις για τους κ. Κ. Ησυχο και Α. Νταβανέλλο, ενώ ως συνεργαζόμενοι θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο οι κ. Γ. Βαρουφάκης, Γ. Κατρούγκαλος και Κ. Χρυσόγονος, που είναι και μέλος της Κ.E. του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εσωκομματική ισορροπία κρίνεται απαραίτητη για την επιτυχή έκβαση της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς, όπως αναφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για την εκλογή 5-6 ευρωβουλευτών θα απαιτηθεί, καθένας από αυτούς να λάβει περισσότερους από περίπου 150.000 σταυρούς. Η μάχη, βέβαια, στο εσωτερικό του κόμματος θα δοθεί και για τις τελικές διατυπώσεις στη διακήρυξη για τις ευρωεκλογές, όπου θα επανακάμψουν οι διαφωνίες για τον ρόλο της Ευρώπης, για τη θέση της Ελλάδας σε αυτήν και έναντι αυτής, για τις προοπτικές του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, με το «φάντασμα» της πολυφωνίας και των διαφορετικών προσεγγίσεων να πλανάται εκ νέου πάνω από την Κουμουνδούρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή