Κρίσιμη μεταβλητή η πορεία του ΠΑΣΟΚ

Κρίσιμη μεταβλητή η πορεία του ΠΑΣΟΚ

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερά προσανατολισμένος στην επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα μέχρι τις 10 Μαρτίου παραμένει ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, παρά τις δυσκολίες που έχουν ανακύψει σε μια σειρά από πεδία διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ο πρωθυπουργός θέλει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν το «μέτωπο» με την τρόικα, όχι μόνο επειδή πλέον τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς τον Μάιο υπάρχουν μεγάλες λήξεις ομολόγων, αλλά κυρίως διότι θέλει να έχει καθαρό το πολιτικό τοπίο τους τελευταίους δύο μήνες πριν από τη δίδυμη κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως ο σχεδιασμός που έχει εκπονηθεί μέχρι τις 25 Μαΐου και προβλέπει άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος, ανακοινώσεις για τον τρόπο διανομής του πρωτογενούς πλεονάσματος και, ενδεχομένως, ανασχηματισμό της κυβέρνησης, θα επιτρέψει στη Ν.Δ. να αντέξει την «έφοδο προς την εξουσία» που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ με μοχλό τις ευρωεκλογές. Ομως, προβληματισμός και μάλιστα έντονος υπάρχει για τις εκλογικές επιδόσεις του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ.

Εκφράζονται πλέον φόβοι, ότι τα χαμηλά, τους τελευταίους μήνες, δημοσκοπικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ μπορεί να υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο, καθώς όλες οι τελευταίες εξελίξεις ήταν αρνητικές για τη Χαριλάου Τρικούπη:

– Το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με τους «58» επέφερε καίριο πλήγμα στη στρατηγική του κ. Ευ. Βενιζέλου να εμφανιστεί η «Ελιά», και μέσω αυτής το ΠΑΣΟΚ, ως ο κυρίαρχος φορέας ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Επίσης, το ΠΑΣΟΚ έχασε μια ομπρέλα ασφαλείας στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, αφού εάν το εγχείρημα είχε προχωρήσει θα υπήρχε διάχυση των ευθυνών, ενώ, πλέον, στο στόχαστρο θα βρεθούν οι χειρισμοί του ίδιου του κ. Βενιζέλου.

– Η ανακοίνωση της δημιουργίας νέου φορέα από τον Στ. Θεοδωράκη, παρότι σε πρώτη ανάγνωση πλήττει κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω, έστω μικρή συρρίκνωση ποσοστών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

– Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη να συσπειρώσει ένα σημαντικό τμήμα των λεγόμενων «παπανδρεϊκών» ψηφοφόρων του. Ομως, για μια ακόμη φορά οι σχέσεις των κ. Ευ. Βενιζέλου και Γ. Παπανδρέου βρίσκονται σε χαμηλό βαρομετρικό.

Οπως αναφέρουν συγκλίνουσες πληροφορίες, «κλειδί» για το ΠΑΣΟΚ θα είναι να εκλέξει δύο ευρωβουλευτές και να συγκεντρώσει ποσοστό περί το 8%.

Εάν δεν περάσει τον συγκεκριμένο πήχυ προεξοφλείται ότι θα εισέλθει σε φάση έντονης εσωστρέφειας, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να τεθεί ακόμη και ζήτημα ηγεσίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, η περιδίνιση για την κυβέρνηση θα είναι έντονη, καθώς ναι μεν ο κ. Βενιζέλος έχει ως στρατηγική επιλογή την παράταση του βίου του υφιστάμενου κυβερνητικού σχήματος, ει δυνατόν ακόμη και μέχρι το 2016, αλλά μια σημαντική μερίδα προβεβλημένων στελεχών θεωρεί «τοξική» για το ΠΑΣΟΚ τη συνεργασία με τη Ν.Δ.

Επί της ουσίας, λοιπόν, το βράδυ των ευρωεκλογών μπορεί να εκδηλωθεί επισήμως μια αντιπαράθεση που σοβεί εδώ και πολλούς μήνες στα ενδότερα της Χαριλάου Τρικούπη μεταξύ στελεχών, που θεωρούν πως η συμπόρευση με τη Ν.Δ. στην παρούσα συγκυρία συνιστά μονόδρομο, όπως οι κ.κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, Γ. Μανιάτης, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Χρ. Πρωτόπαπας και όσων διατηρούν για τη στρατηγική αυτή ισχυρές επιφυλάξεις, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους κ.κ. Φώφη Γεννηματά, Ν. Ανδρουλάκη, Κ. Σκανδαλίδη και Δ. Ρέππα.

Ο τρόπος που η συγκεκριμένη συζήτηση θα ανοίξει το βράδυ των ευρωεκλογών, εάν το αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ είναι αρνητικό δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί, καθώς έναντι των σεναρίων για εθνικές εκλογές προεξοφλείται ότι θα προταχθούν ισχυρά επιχειρήματα, όπως ότι η χώρα θα οδεύει στην τουριστική περίοδο που αναμένεται να αποτελέσει και πάλι «ατμομηχανή» για την ελληνική οικονομία, αλλά και ότι θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Ομως, ένα αποδυναμωμένο και σε διαρκή κρίση ΠΑΣΟΚ εκ των πραγμάτων θα έχει αντανάκλαση στις προοπτικές μακροβιότητας της κυβέρνησης συνεργασίας. Δεν είναι, ως εκ τούτου, τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα επανέρχονται στο προσκήνιο σενάρια για πρωτοβουλίες, μετά τις ευρωεκλογές, εκ μέρους του κ. Σαμαρά με στόχο τη δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού Συναγερμού» που θα προκύψει από την αμφίπλευρη διεύρυνση της Ν.Δ., ώστε να δοθεί με άλλους όρους η αναμέτρηση με τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε τελικώς αυτές πραγματοποιηθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή