Ανασχηματισμός στην Κύπρο

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις, που απερρίφθη προ ημερών από την κυπριακή Βουλή έπειτα από τις διαδοχικές εμπλοκές στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο βασικών κυβερνητικών εταίρων ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, αλλά και στην κυβέρνησή του –μετά την απόφαση του ΔΗΚΟ να αποχωρήσει από αυτήν– προχωράει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε και έλαβε, την Παρασκευή, τις παραιτήσεις του συνόλου των μελών του υπουργικού συμβουλίου, και όχι μόνον των υπουργών του ΔΗΚΟ, ωστόσο ο ορισμός της νέας κυβέρνησης δεν αναμένεται πριν από τις 15 Μαρτίου, διάστημα το οποίο θα διατεθεί όχι μόνο για διεθνείς επαφές του Προέδρου αλλά, κυρίως, για την εντατικοποίηση των ζυμώσεων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων στην Κύπρο. «Εάν νομίζετε ότι αυτή είναι η τελευταία φωτογραφία του Υπουργικού με αυτή τη σύνθεση θα απογοητευτείτε», ήταν η χαρακτηριστική υπαινικτική αναφορά του κ. Αναστασιάδη. Σε μία περίοδο που η ομαλή υλοποίηση των συμφωνηθέντων με τους διεθνείς πιστωτές αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση του προγράμματος χρηματοδότησης του νησιού, η Κύπρος εμφανίζεται ασταθής, βιώνει τους κλυδωνισμούς από την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής. Ο επικεφαλής του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, χαρακτήρισε τις εξελίξεις «στροφή προς τα πίσω».

Εν τω μεταξύ, η νέα εκδοχή του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις ανεμένετο να κατατεθεί την Παρασκευή στην κυπριακή Βουλή. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Χρ. Στυλιανίδη, το νέο σχέδιο νόμου ενσωματώνει αρκετές εκ των τροποποιήσεων που είχαν ζητήσει τα κοινοβουλευτικά κόμματα και, πάντως, «αυτές που έκανε αποδεκτές ο υπουργός Οικονομικών». «Eλπίζουμε να έχουμε τη συγκατάθεση της Βουλής έτσι ώστε να μην έχουμε παρατράγουδα που επηρεάζουν την αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας» κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή