Γίρκι Κατάινεν: Για τρίτο πακέτο θέλουμε εγγυήσεις

Γίρκι Κατάινεν: Για τρίτο πακέτο θέλουμε εγγυήσεις

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οσα έγιναν στην Ελλάδα ήταν αναγκαία, αν και επώδυνα, δηλώνει ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα και συναντήθηκε χθες με τον Ελληνα ομόλογό του, Αντώνη Σαμαρά. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ», κάνει λόγο για «εντυπωσιακή βελτίωση των δημοσίων οικονομικών» και προσθέτει:

«Ελπίζω ότι οι επίσημες στατιστικές της Eurostat θα επιβεβαιώσουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πραγματικό, κάτι που θα δείξει ότι τα μέτρα που πήρε αυτή η κυβέρνηση έπιασαν τόπο. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας σήμερα είναι μεγαλύτερος από της Φινλανδίας. Ωστόσο, για να είμαστε ειλικρινείς, πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη. Προσωπικά, θα έδινα μεγαλύτερο βάρος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι περικοπές του προϋπολογισμού από μόνες τους δεν δημιουργούν κάτι καινούργιο, ενώ οι φορολογικές επιβαρύνσεις έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Το ζήτημα είναι η χώρα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της, όπως και των διεθνών επενδυτών».

Ρωτήσαμε τον κ. Κατάινεν αν εκτιμά πως η χώρα μας θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης και αν, σε αυτή την περίπτωση, η Φινλανδία επιμείνει να δοθούν εγγυήσεις, όπως έπραξε το 2011. «Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί», είναι η απάντησή του. «Γνωρίζω ότι κυκλοφορούν εικασίες, οι οποίες είναι πάντα αρνητικές, γι’ αυτό δεν θέλω να προσθέσω τις δικές μου. Οφείλουμε να παρακολουθήσουμε τις διεθνείς αξιολογήσεις, από τις οποίες θα εξαρτηθεί η αντίδραση της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα εστιάσει στις διαρθρωτικές αλλαγές και στη διαφάνεια, γιατί αυτοί είναι οι παράγοντες που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και τη διεθνή εμπιστοσύνη. Τώρα, αναφορικά με τις εγγυήσεις (collateral), σύμφωνα με το πρόγραμμα του κυβερνητικού συνασπισμού οφείλουμε να ζητάμε κάτι τέτοιο για όλες τις χώρες που δεν απολαμβάνουν προνομιακού καθεστώτος, δηλαδή που δεν δανείζονται για πρώτη φορά από το ESM. Αυτό ισχύει για κάθε χώρα, όχι μόνο για την Ελλάδα».

Πρόσφατα, ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν έγραψε στους New York Times ότι η Φινλανδία θα πήγαινε καλύτερα εάν δεν είχε μπει στην Ευρωζώνη. Ο κ. Κατάινεν έχει άλλη γνώμη. «Δεν συμφωνώ καθόλου. Νομίζω ότι η ανάλυσή του περιέχει σφάλματα, όταν για παράδειγμα συγκρίνει τη χώρα μου με τη Σουηδία. Το σουηδικό νόμισμα ήταν πρακτικά συνδεδεμένο με το ευρώ, επομένως το γεγονός ότι η χώρα βρισκόταν εκτός Ευρωζώνης δεν έπαιξε ρόλο στις οικονομικές επιδόσεις της. Από όλες τις απόψεις –νομισματική σταθερότητα, επιχειρηματικό περιβάλλον, πολιτική επιρροή της χώρας– η ένταξη στην Ευρωζώνη ήταν επιβεβλημένη».

Σχολιάζοντας τη δημοσκοπική άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, μας είπε: «Τα λαϊκιστικά κόμματα, τόσο της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς, θα κερδίσουν περισσότερες έδρες στις ευρωεκλογές, αλλά η άνοδός τους δεν θα είναι και τόσο θεαματική. Οι υπάρχουσες μεγάλες πολιτικές οικογένειες –Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλιστές, Πράσινοι– θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στο Ευρωκοινοβούλιο. Το σημαντικό για τα μετριοπαθή φιλοευρωπαϊκά κόμματα είναι να ακούσουν τους ψηφοφόρους, ακόμη και αυτούς που ψηφίζουν λαϊκιστικά κόμματα. Οι πολίτες θέτουν σωστά ερωτήματα, ανεξάρτητα αν κάποιοι υιοθετούν εύκολες, απλοϊκές απαντήσεις. Σε πολλές χώρες ο κόσμος έχει κουραστεί με την οικονομική ύφεση και αυτό δίνει έδαφος για την ανάπτυξη των λαϊκιστικών φαινομένων».

Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, η προσωπική του γνώμη είναι ότι «προσφέρει απλοϊκές απαντήσεις σε περίπλοκα προβλήματα. Στην Ευρώπη πρέπει να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για όλους. Δεν μπορείς να λες ότι θέλω να είμαι μέλος της Ευρωζώνης, αλλά δεν εφαρμόζω τους κοινούς κανόνες. Διαφορετικά, δεν υπάρχει ευρωπαϊκή κοινότητα. Δεν γνωρίζω σε ποιο βαθμό θα αλλάξει η πολιτική του εάν κάποια στιγμή στο μέλλον έρθει στην εξουσία. Πάντως, δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς ότι οι Φινλανδοί συνταξιούχοι ή οι Βρετανοί εργάτες θα δεχθούν εύκολα εξαιρέσεις για την άλφα ή βήτα χώρα».

Αναφορικά με το μέλλον της Ε.Ε., θεωρεί ότι «χρειαζόμαστε ταυτόχρονα περισσότερη Ευρώπη και περισσότερη εθνική ευθύνη. Δεν πιστεύω στις Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε περισσότερη ολοκλήρωση σε ορισμένους τομείς όπως η τραπεζική ένωση –έπρεπε να την είχαμε από καιρό–, η ενέργεια, η ενιαία ψηφιακή αγορά, η έρευνα και τεχνολογία και το κράτος δικαίου. Από την άλλη, τομείς όπως το φορολογικό σύστημα και ο προϋπολογισμός δεν μπορεί παρά να αποτελούν αρμοδιότητα των εθνικών κρατών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή