ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευ. Βενιζέλος: Ζητά «μια Ευρώπη που να βοηθά τους πολίτες της»

ey-venizelos-zita-mia-eyropi-poy-na-voitha-toys-polites-tis-2009889

 Ολοκληρώνεται αυτήν την ώρα στην Ρώμη το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, οι συμμετέχοντες στο οποίο εξέλεξαν τον Μάρτιν Σούλτς ως υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατά την παρέμβασή του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε ότι «οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές θέλουν μια Ευρώπη που να βοηθά τους πολίτες της και αυτή την Ευρώπη, αντιπροσωπεύει, ακριβώς, η υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς για την προεδρία της Κομισιόν».

«Οι σοσιαλδημοκρατικές και σοσιαλιστικές δυνάμεις πρέπει να δώσουν έμφαση στην αλληλεγγύη, στον πλουραλισμό, στην δημιουργικότητα, στην τόνωση της απασχόλησης», υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Λέμε όχι στον ευρωσκεπτικισμό και στους οικονομικούς εθνικισμούς και θεωρούμε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αφορά όλες τις προηγμένες κοινωνίες μας, όλους τους πολίτες μας», πρόσθεσε ο υπουργός των εξωτερικών, ο οποίος θεωρεί βασικής σημασίας «να πείσουν οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές τους πολίτες ότι η ενωμένη Ευρώπη δεν σημαίνει ανεργία, ύφεση και λιτότητα, αλλά ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και απασχόληση".

Παράλληλα, στην σημερινή συνάντηση των ευρωπαίων σοσιαλιστών συμμετείχε, μεταξύ των άλλων και ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός, Ματτέο Ρέντσι, ως επικεφαλής του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος».

«Θα προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε το εξάμηνο της προεδρίας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να προωθήσουμε ένα καινούριο μοντέλο στην Ευρώπη. Πρώτα από όλα, όμως, η Ιταλία πρέπει να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της, όχι επειδή μας το ζητούν οι διάφοροι ευρωπαϊκοί θεσμοί, αλλά επειδή είναι κάτι που χρειάζονται τα παιδιά μας», τόνισε ο Ρέντσι.

«Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι η κοινωνική Ευρώπη είναι προϋπόθεση και όχι συνέπεια της Ευρώπης της οικονομίας», δήλωσε ο τριανταεννιάχρονος Ιταλός πρωθυπουργός.

Η Ιταλίδα υπουργός εξωτερικών, Φεντερίκα Μογκερίνι, τέλος- με την οποία συναντήθηκε χθες το απόγευμα ο κύριος Βενιζέλος-θέλησε να στείλει, από το σημερινό συνέδριο, το μήνυμα ότι «δεν πρέπει να μιλάμε ξεχωριστά για Ελλάδα, Γερμανία ή Φινλανδία. Η πραγματική, βασική διαφορά είναι ανάμεσα σε προοδευτικούς και συντηρητικούς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ