Αντίδραση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για την επιβολή τιμήματος 5 ευρώ σε ασθενείς του ΠΕΔΥ

Αντίδραση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για την επιβολή τιμήματος 5 ευρώ σε ασθενείς του ΠΕΔΥ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης

Εισιτήριο 5 ευρώ θα καταβάλλουν όλοι όσοι προσέρχονται για επίσκεψη στα πολυϊατρεία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) τα οποία αντικαθιστούν τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, όπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Ως αιφνιδιαστική και βεβιασμένη χαρακτηρίζει την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας σχετικά με την επιβολή των 5 ευρώ στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωση που εξέδωσε. Όπως σημειώνει, η απόφαση αυτή δημιούργησε σοβαρά ερωτηματικά και σύγχυση στους πολίτες.

Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να πληρώνει 5 ευρώ ο ασθενής που προσέρχεται για τη συνταγογράφησή του στον γιατρό, ούτε βεβαίως να επιβαρύνονται οι χρονίως πάσχοντες, τα επείγοντα περιστατικά, οι ανασφάλιστοι, οι μακροχρόνια άνεργοι.

Με δεδομένο μάλιστα, ότι το νέο σύστημα χρειάζεται χρόνο για να λειτουργήσει και να πάρει την τελική του μορφή, όπως προβλέπεται στον πρόσφατο νόμο που ψήφισε η Βουλή, τέτοιες ανακοινώσεις και μέτρα μόνο αρνητικό κλίμα δημιουργούν και αποδυναμώνουν την προσπάθεια για ένα ποιοτικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σημειώνει το ΠΑΣΟΚ. Για το όλο ζήτημα το ΠΑΣΟΚ θα επανέλθει μετά από συνάντηση του με τον Υπουργό Υγείας, προκειμένου να επανεξεταστούν όλα τα παραπάνω θέματα, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

"Η επιβολή 5 ευρώ εισιτηρίου που θα πρέπει να πληρώνουν οι ασθενείς στα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ είναι το νέο φρικιαστικό επεισόδιο στο έργο διάλυσης της δημόσιας υγείας επί ημερών Γεωργιάδη και κυβέρνησης Σαμαρά", σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγο.

Όπως προσθέτει στην ίδια ανακοίνωση, "ο κ. Γεωργιάδης έχει, μάλιστα, το θράσος να αποκαλεί «ευτελές» το ποσό των 5 ευρώ, καταδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την αναλγησία της κυβέρνησης απέναντι στις ανάγκες των πολιτών. Ο υπουργός Υγείας δεν προσφέρει κοινωνικό έργο προς τους ανασφάλιστους, όπως υποκριτικά υποστηρίζει, αλλά στερεί απο χιλιάδες πολίτες τη δυνατότητα στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, κλείνοντας τα μάτια μπροστά στην τραγική ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία".

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, "τα σχέδια τους θα μείνουν στα χαρτιά. Ένα πλατύ μέτωπο υπεράσπισης της δημόσιας υγείας και του κοινωνικού κράτους θα σταθεί εμπόδιο στη διάλυση και την καταστροφή που οραματίζονται".

Αμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Υγείας μέσα από τον προσωπικό λογαριασμό του στον διαδικτυακό ιστότοπο του twitter, όπου σημειώνει πως  "δεν υφίσταται κανένα νέο "χαράτσι" 5€. Ο νόμος που ισχύει για τα ΚΥ του ΕΣΥ, όπως ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το προβλέπει". Ο υπουργός χαρακτήρισε ως ευτελές το πόσο των 5 ευρώ, και διευκρίνισε ότι θα πηγαίνει ως πόρος για την εξέταση των ανασφάλιστων.