ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευ. Βενιζέλος: «Να μην ξαναγίνει η Ουκρανία ένα πεδίο πολέμου»

ey-venizelos-na-min-xanaginei-i-oykrania-ena-pedio-polemoy-2009920

Μήνυμα πολιτικό και ηθικό, συναισθηματικό και πρακτικό μετέδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος, από τη Μαριούπολη όπου βρίσκεται σήμερα, προς τους Έλληνες της Ουκρανίας.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως, ως Έλληνες πολίτες, η Ελλάδα σας έχει υπό την απόλυτη κάλυψη και προστασία της» είπε ο κ. Βενιζέλος προς τους εκπροσώπους των Ελληνικών Κοινοτήτων επισημαίνοντας ότι η χώρα μας «θα αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που έχει, εθνικές και ευρωπαϊκές, ώστε να έχουν αυτή την προστασία και φροντίδα που πρέπει να έχουν, τις δύσκολες στιγμές που ζουν» αλλά και «να μην ξαναγίνει η Ουκρανία ένα πεδίο πολέμου, να μην έχουμε εδώ ένα νέο ψυχρό πόλεμο που θα διχάσει ξανά την ευρωπαϊκή ήπειρο. Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε και θα το αποφύγουμε».

«Η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο αυτή» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, «θέλει να συμβάλλει όσο μπορεί, ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, να υπάρξει τάξη, ασφάλεια, μια μεταβατική κυβέρνηση, δημοκρατική, συναινετική – στην οποία να μετέχουν όλες οι δυνάμεις της Ουκρανίας, πολιτικές, κοινωνικές, περιφερειακές – που να οδηγήσει τη χώρα στην αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης, σε εκλογές προεδρικές, στη λειτουργία ενός ομαλού συστήματος».

Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι οι επόμενες κινήσεις του είναι προς αυτή την κατεύθυνση τόσο στο Κίεβο, το οποίο θα επισκεφθεί σήμερα αμέσως μετά τη Μαριούπολη, όπου θα έχει συναντήσεις με τη νέα ηγεσία της χώρας, τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Πρόεδρο της Βουλής, όσο και στις Βρυξέλλες, αύριο το μεσημέρι, κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αυτό το οποίο αυτή τη στιγμή επείγει είναι να ξεπεράσουμε την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», είπε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι «να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο, μεταξύ δύο γειτονικών και φίλων κρατών που έχουν τεράστια σημασία και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, για την παγκόσμια ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα».

«Θεώρησα υποχρέωση της Ελλάδας που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου το εξάμηνο αυτό», τόνισε ο ίδιος, «να έρθω να ενημερωθώ απευθείας από τις νέες Αρχές της Ουκρανίας, ώστε να μπορέσουμε και ως Ελλάδα αλλά και ως Ευρωπαϊκή Ένωση, να συμβάλουμε στην επίτευξη των στόχων που ανέφερα προηγουμένως, οι οποίοι σας αφορούν και εσάς, γιατί και εσείς θέλετε να νιώθετε ασφάλεια, πως λειτουργεί ένα κράτος που σας προστατεύει.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε επίσης ότι έχει ευρεία ενημέρωση και γνωρίζει τα προβλήματα και τις ανάγκες που έχει ο ελληνισμός της Μαριούπολης και γενικότερα της Ουκρανίας υποσχόμενος ότι η Ελλάδα θα κάνει μεγάλη προσπάθεια να βοηθήσει σε όλους τους τομείς»

Μεταφέροντας το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του Πρωθυπουργού, της Βουλής των Ελλήνων και όλων των πολιτικών δυνάμεων, ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε: «Θέλω να νιώθετε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών και η Κυβέρνηση, συνολικά, είναι στο πλευρό σας. Το Γενικό Προξενείο και η Πρεσβεία μας στο Κίεβο είναι το σπίτι σας. Οποιαδήποτε ανάγκη παραστεί, η βοήθειά μας θα είναι άμεση, πρακτική, αποτελεσματική, σε συνεννόηση, φυσικά, πάντα με τις ουκρανικές Αρχές, με τις οποίες πρέπει να έχουμε εξαιρετική σχέση, για να είμαστε και αποτελεσματικοί σε αυτά που θέλουμε να κάνουμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ