Δ. Αβραμόπουλος: Η θέση της Ευρώπης στον κόσμο πρέπει να αναβαθμιστεί

Δ. Αβραμόπουλος: Η θέση της Ευρώπης στον κόσμο πρέπει να αναβαθμιστεί

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη δρομολόγησης «ενός νέου ευρωπαϊκού Οδικού Χάρτη που να οδηγεί στην ίδρυση του λεγόμενου ευρωπαϊκού κράτους, με πρωταρχικό στόχο την αναβάθμιση της θέσης της Ευρώπης και της επιρροής της στον κόσμο» επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο στη Βοστώνη για το μέλλον της Ευρώπης.

«Δεν είναι η αποτυχία του ευρωπαϊκού ιδεώδους που οδήγησε στην κρίση, αλλά η απουσία πολιτικής βούλησης και οράματος. Η Ευρώπη δεν απέτυχε. Τα έθνη κράτη και οι πολιτικές ελίτ απέτυχαν» εκτίμησε ο κ. Αβραμόπουλος, προειδοποίησε για «μια νέα μορφή διάκρισης που διαχωρίζει την Ευρώπη σε μία ζώνη προόδου από τη μία και μια ζώνη χρέους από την άλλη, μια διάκριση που δεν ακυρώνει μόνο την ιδέα μιας κοινής Ευρωπαϊκής εστίας και υποδαυλίζει την αρχή της κοινωνικής συνοχής, αλλά πολύ περισσότερο απειλεί τη δημοκρατία στην Ευρώπη» και πρόσθεσε: «Η άνοδος του εξτρεμισμού, του λαϊκισμού και σε ορισμένες χώρες του φασισμού, αποτελεί ενσάρκωση αυτής της απειλής».

Στο συνέδριο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ο αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής και επίτροπος Ανταγωνισμού, Χ. Αλμούνια, η αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Βέσνα Πούσιτς, η επίτροπος για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας Ανδρούλλα Βασιλείου και ο πρώην διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και νυν κοσμήτορας της Σχολής Νομικής και Διπλωματίας Fletcher, James Stavridis.

Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν στη Βοστώνη, το πανεπιστήμιο Harvard και η σχολή Νομικής και Διπλωματίας Fletcher του πανεπιστημίου Tufts.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή