Σε τροχιά σύγκρουσης για τις τράπεζες

Σε τροχιά σύγκρουσης για τις τράπεζες

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά σύγκρουσης με την τρόικα βρίσκεται η Αθήνα εξαιτίας του θέματος των τραπεζών. Και η χθεσινή, δεύτερη, συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γ. Προβόπουλου με τους επικεφαλής της τρόικας απέβη άκαρπη. Ωστόσο, η ΤτΕ θα προχωρήσει το αργότερο μέχρι μεθαύριο Παρασκευή στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του στρες τεστ, παραμένοντας ανυποχώρητη στο ζήτημα των κεφαλαιακών αναγκών. Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα «μπλοκάρει» την ολοκλήρωση της αξιολόγησης συνολικά, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε και χθες κατά τη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας ότι η επιμονή του ΔΝΤ να «φουσκώσει» τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών δημιουργεί μείζον θεσμικό θέμα, αφού αποκλειστικός υπεύθυνος για τον καθορισμό των απαιτούμενων κεφαλαίων είναι ο εθνικός επόπτης, δηλαδή η Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτό το έχει αναγνωρίσει, εξάλλου, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Eurogroup.

Το οικονομικό επιτελείο ερμηνεύει την επιμονή του ΔΝΤ σαν μια προσπάθεια να αποκτήσει, μέσω της Ελλάδας, ρόλο στα ευρωπαϊκά στρες τεστ. Επίσης, αποδίδει την ανοχή που δείχνουν η Κομισιόν και η ΕΚΤ στις απαιτήσεις του Ταμείου στην ανησυχία για ενδεχόμενη αποχώρηση του από την Ευρωζώνη.

Ο κ. Στουρνάρας προειδοποίησε ότι εάν το ΔΝΤ μπλοκάρει την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα εξαιτίας των τραπεζών, θα θέσει το θέμα στο Eurogroup και θα ζητήσει από τους ομολόγους του να πάρουν σαφή θέση. Επίσης, δεσμεύθηκε ότι μέχρι την ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών στρες τεστ, τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση δεν θα χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για άλλο λόγο πλην της ανακεφαλαιοποίησης. Με τη δέσμευση αυτή ο κ. Στουρνάρας θέλει να ακυρώσει τις υποψίες πως η Αθήνα επιδιώκει να συρρικνώσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών προκειμένου να περισσέψουν κεφάλαια στο ΤΧΣ που θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.

Στη χθεσινή συνάντηση, το ΔΝΤ με την ανοχή της Κομισιόν και της ΕΚΤ επέμεινε ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών πρέπει να διαμορφωθούν στο επίπεδο των 8,5 – 9 δισ. ευρώ, ωστόσο ο διοικητής της ΤτΕ επανέλαβε πως ο υπολογισμός των κεφαλαιακών αναγκών έχει βασιστεί στη μελέτη της BlackRock και η ΤτΕ έχει ακολουθήσει συντηρητική προσέγγιση ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της άσκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΤτΕ έχει προσδιορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες στα 6 δισ. ευρώ. Κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ εκάστη θα χρειαστούν η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα, ενώ οριακές είναι οι ανάγκες για την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank. Σημειώνεται ότι πλην των παραπάνω τεσσάρων συστημικών τραπεζών, στην έκθεση της ΤτΕ θα περιλαμβάνονται και οι ανάγκες της Τράπεζας Αττικής και της Πανελλήνιας.

Πηγές της ΤτΕ σημειώνουν στην «Κ» πως ο υπολογισμός των κεφαλαιακών αναγκών έχει γίνει με απόλυτη τεκμηρίωση με την εμπλοκή διεθνών, ανεξάρτητων, συμβούλων, η συμμετοχή των οποίων ενισχύει την αξιοπιστία της διαδικασίας. Πέραν της BlackRock, η οποία εξέτασε σε βάθος τα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών και τα ευρήματά της αποτέλεσαν τη βάση για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών, η μεθοδολογία που υιοθέτησε η ΤτΕ πέρασε και από το μικροσκόπιο της Ernst & Young και της Rothschild. Προσθέτουν ότι τις επόμενες ημέρες όλα τα σχετικά στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν, ώστε ο καθένας -και ιδίως οι επενδυτές και οι αναλυτές- να μπορέσει να κρίνει τη μεθοδολογία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή