«Ναι» ΣΥΡΙΖΑ στην άρση ασυλίας Χ.Α.

«Ναι» ΣΥΡΙΖΑ στην άρση ασυλίας Χ.Α.

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υπερψήφιση του αιτήματος για άρση ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε χθες η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν έλειψαν οι διαφορετικές τοποθετήσεις, καθώς εκφράστηκε η άποψη ότι ενδεχομένως θα έπρεπε το κόμμα να λάβει απόφαση για τη στάση που θα τηρήσει, όχι συνολικά, αλλά για κάθε βουλευτή της Χ.Α. χωριστά, με την επισήμανση ότι τα αιτήματα που εστάλησαν προς τη Βουλή δεν είναι όλα επαρκώς στοιχειοθετημένα. Μάλιστα, οι εκφραστές αυτής της θέσης υποστήριξαν ότι ενδεχομένως σε δύο-τρεις περιπτώσεις θα έπρεπε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν «παρών» και να μην ταχθούν υπέρ της άρσης ασυλίας. Επειτα από πολύωρη συζήτηση και με την επισήμανση από πλευράς ηγεσίας ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό στο συγκεκριμένο ζήτημα, που θεωρείται ιδιαίτερα λεπτό, να εμφανισθεί το κόμμα με ενιαία στάση, οι ενστάσεις υποχώρησαν και επιτεύχθηκε ευρεία συναίνεση. Ετσι, η εισήγηση της Π.Γ. προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία θα συνεδριάσει για το ζήτημα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, είναι να υπερψηφισθεί η άρση ασυλίας των βουλευτών της Χ.Α.

Τα επιχειρήματα που βάρυναν για τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης ήταν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε από την πρώτη στιγμή ταχθεί υπέρ της ποινικής τιμωρίας των αξιόποινων πράξεων της Χ.Α., οπότε υπερψηφίζοντας την άρση ασυλίας, ουσιαστικά διευκολύνει το έργο της Δικαιοσύνης. Αναφορικά με την πληρότητα ή όχι των φακέλων που εστάλησαν στη Βουλή, επικράτησε η άποψη ότι η Βουλή δεν δικάζει, δεν αποφασίζει επί του περιεχομένου των κατηγοριών, καθώς αυτό θα γίνει στα δικαστήρια.

Επιπλέον, σε πολιτικό επίπεδο, από αρκετά στελέχη επισημάνθηκε ότι το κόμμα κινδυνεύει για άλλη μια φορά να φανεί ότι δεν έχει ξεκάθαρη θέση και να δεχθεί επιθέσεις ακόμα και για υποστήριξη της Χρυσής Αυγής.

Από τη συνεδρίαση της Κ.Ο. αναμένεται να προκύψει η πολιτική τοποθέτηση του κόμματος για το ζήτημα συνολικά, όπου θα καθίσταται σαφές ότι η υπερψήφιση του αιτήματος για άρση ασυλίας σε καμία περίπτωση δεν μεταφράζεται σε υποστήριξη ενδεχόμενων σχεδιασμών να τεθεί εκτός νόμου η Χ.Α., καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζουν ότι είναι απόλυτα αντίθετοι με την απαγόρευση λειτουργίας οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος. Ενα άλλο σημείο προβληματισμού που αναμένεται να συζητηθεί στην Κ.Ο. είναι η ανατροπή που μπορεί να επέλθει στις κοινοβουλευτικές ισορροπίες από τυχόν προφυλάκιση και άλλων βουλευτών της Χ.Α., θέμα για το οποίο κατατέθηκε η άποψη ότι ενδεχομένως θα πρέπει να δοθεί στους προφυλακισμένους δυνατότητα επιστολικής ψήφου.

Αυτό που επισημαίνουν, τέλος, στην Κουμουνδούρου είναι ότι όλη αυτή η συζήτηση δεν θα είχε κανένα νόημα εάν δεν υπήρχε το καθεστώς ασυλίας για τους βουλευτές, με το οποίο, προσθέτουν, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός για λόγους αρχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή