Εμμένουν οι δανειστές για μη συνταγογραφούμενα

Εμμένουν οι δανειστές για μη συνταγογραφούμενα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανυποχώρητη στο θέμα της διάθεσης μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός ιδιωτικών φαρμακείων εμφανίστηκε για άλλη μία φορά η τρόικα, που ζητεί να εφαρμοσθούν όλα τα μέτρα που προβλέπονται στην έκθεση του ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη. Παράλληλα, οι επικεφαλής της τρόικας πιέζουν για άρση των γεωγραφικών-πληθυσμιακών κριτηρίων στην ίδρυση φαρμακείων καθώς και να δοθεί το δικαίωμα ίδρυσης φαρμακείου σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Η πλευρά των πιστωτών επιμένει στη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων στο 15%, για το οποίο ωστόσο -σύμφωνα με πηγές του υπ. Υγείας- η συζήτηση αναβάλλεται για τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ειδικότερα, οι επικεφαλής της τρόικας, κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν με την ηγεσία του υπ. Υγείας, δεν φάνηκαν να ικανοποιούνται από την πρόταση του υπουργείου για απλώς απελευθέρωση προς τα κάτω της τιμής των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων και διατήρηση του σημείου πώλησής τους εντός των φαρμακείων, επιμένοντας ότι θα πρέπει να «ανοίξει» και το κανάλι διάθεσης των συγκεκριμένων σκευασμάτων προκειμένου να μειωθούν οι τιμές τους. Η ελληνική πλευρά επεσήμανε ότι ούτως ή άλλως στην Ελλάδα τα φάρμακα είναι τα φθηνότερα της Ε.Ε., ενώ πρότεινε να υπάρξει έστω μία δοκιμαστική περίοδος εφαρμογής της δικής της πρότασης έως τον ερχόμενο Ιούνιο. Κάλεσε δε την πλευρά των δανειστών να συγκρίνουν τις ελληνικές με τις ευρωπαϊκές τιμές σε 100 σκευάσματα που αυτοί θα επιλέξουν. Σθεναρή αντίσταση προέβαλε το υπουργείο σε ό,τι αφορά την άρση των γεωγραφικών και πληθυσμιακών κριτηρίων υποστηρίζοντας ότι εάν συμβεί αυτό, όλα τα φαρμακεία θα συγκεντρωθούν στο κέντρο της Αθήνας και θα μείνουν ακριτικές περιοχές χωρίς φαρμακείο. Ρήξη υπήρξε και για τη δυνατότητα οποιουδήποτε επιχειρηματία να ανοίξει φαρμακείο.

Οι παρεμβάσεις στα φαρμακεία με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ (tool kit) -ήδη το υπουργείο Υγείας έχει δεχθεί τα 39 από τα 45 μέτρα αρμοδιότητάς του που προβλέπονται σε αυτή- ήταν το «αγκάθι» στη χθεσινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με τους επικεφαλής της τρόικας, που φέρονται να δέχθηκαν τις μεταρρυθμίσεις που συντελούνται στον χώρο της υγείας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν πάντως για την περίθαλψη των 2,5 εκατ. ανασφάλιστων, ζητώντας από την ελληνική πλευρά να αναλάβει πρωτοβουλίες. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων απαιτείται επιπλέον χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας ύψους 1 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, με κινητοποιήσεις απειλούν οι φαρμακοποιοί στην περίπτωση που υιοθετηθούν από την κυβέρνηση οι προτάσεις της τρόικας. Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιείται έκτακτο διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για να αξιολογηθούν οι εξελίξεις των διαπραγματεύσεων και να ληφθούν αποφάσεις για τη στάση που θα τηρήσει ο κλάδος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή