Επίθεση Βενιζέλου σε ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χ.Α.

Επίθεση Βενιζέλου σε ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χ.Α.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για «περίεργη συγχορδία του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής», σε ό,τι αφορά την κριτική τους στο θέμα της Ουκρανίας. Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως ενώ προηγουμένως διαμαρτυρόταν ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει ακάλυπτους και απροστάτευτους τους Ελληνες της Μαριούπολης, όταν ο ίδιος πήγε στην Μαριούπολη, άκουσε την κριτική ότι «δεν έπρεπε να πάμε στην Ουκρανία». Και ενώ η αντιπολίτευση κατηγορούσε την ελληνική προεδρία ως απούσα, όταν «πήγε ως προεδρία στην Ουκρανία με ανοιχτή κρίση στην Κριμαία», άκουσε την κριτική ότι αναγνωρίζει τους ναζιστές. Ο υπ. Εξωτερικών απέρριψε εμφατικά αυτήν την κατηγορία, λέγοντας ότι «η Ελλάδα αναγνωρίζει ως συνομιλητές την προσωρινή κυβέρνηση που έχουν αναγνωρίσει ο ΟΗΕ, η Ε.Ε., το ΝΑΤΟ κι όλες οι χώρες του κόσμου». Στη δε αντιπολίτευση καταλόγισε «ανευθυνότητες», «συνωμοσιολογίες», «επιπολαιότητες» και «δημαγωγίες του εσωτερικού πολιτικού λόγου».

Σε συνέντευξη Τύπου σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε ότι ο νέος πρωθυπουργός Α. Γιατσένιουκ προσεκλήθη ήδη από τον πρόεδρο της Ε.Ε. Βαν Ρομπέι να μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη. Είπε, επίσης, ότι στο Κίεβο, στη συνάντηση με τον προσωρινό πρόεδρο Ολ. Τουρτσίνοφ, εκείνος του παρέδωσε επιστολή προς την ελληνική προεδρία, με την οποία η Ουκρανία ζητεί επισήμως την επανεκκίνηση της διαδικασίας για τη συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά την κρίση στην Κριμαία, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα, η Ελλάδα τάχθηκε με σαφήνεια υπέρ της συγκρότησης Διερευνητικής Επιτροπής για τα γεγονότα στην Κριμαία από τον ΟΑΣΕ και υπέρ της ιδέας να συγκροτηθεί μια διεθνής ομάδα επαφής. Είπε επίσης ότι η Ελλάδα διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη ρωσική κυβέρνηση και ότι είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Λαβρόφ.

Σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες για την Ελλάδα και τον τουρισμό της, που θα μπορούσαν να προκύψουν από κυρώσεις και διακοπή του διαλόγου για την άρση της βίζας, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «η διατύπωση του Συμβουλίου είναι πως εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, η Ε.Ε. θα λάβει μέτρα». «Εχουμε προφανώς ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη ροή του τουριστικού ρεύματος και από τη Ρωσία και από την Ουκρανία προς την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, ενώ πρόσθεσε ότι «οι κυρώσεις είναι, δυστυχώς, σχεδόν πάντοτε αμφίστομες, έχουν συνέπειες γι’ αυτούς που τις υφίστανται, αλλά και γι’ αυτούς που τις λαμβάνουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή