«Αγκάθι» η κινητικότητα 4.000 στους ΟΤΑ

«Αγκάθι» η κινητικότητα 4.000 στους ΟΤΑ

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 «Αναταράξεις» στην κυβέρνηση αλλά και «εμπόδια» στην οριστικοποίηση της συμφωνίας με την τρόικα προκαλεί το θέμα της διαθεσιμότητας και η αδυναμία συμπλήρωσης του αριθμού των 25.000 υπαλλήλων για τους οποίους δεσμεύθηκε η κυβέρνηση για το 2013.

Η αδυναμία του υπουργείου Εσωτερικών να υλοποιήσει την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης και να εντάξει 4.000 υπαλλήλους στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας έφερε σε δύσκολη θέση τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είναι αρμόδιος για τον συντονισμό και την εποπτεία του προγράμματος, ενώ πυροδότησε σενάρια για κόντρα του με τον κ. Γιάννη Μιχελάκη.

Αρμόδιες πηγές από τα δύο υπουργεία διαψεύδουν τα περί κόντρας, ωστόσο το ζήτημα των 4.000 διαθεσιμοτήτων, που βάσει του σχεδιασμού πρέπει να προέλθει από τους ΟΤΑ, παραμένει ανοιχτό και θα πρέπει να επιλυθεί μέχρι το τέλος του μήνα προκειμένου να συμπληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος ο συνολικός αριθμός των 25.000 διαθεσιμοτήτων. Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης παραπέμπουν στη σχετική απόφαση που ελήφθη από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, ωστόσο στον αντίποδα έρχονται οι δηλώσεις του κ. Μιχελάκη, σύμφωνα με τις οποίες η τοπική αυτοδιοίκηση συνεισέφερε το μερίδιό της στην κινητικότητα. Η πρόοδος στην όλη διαδικασία μοιάζει δυσκολότερη, ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών, ενώ και η ενδοδημοτική κινητικότητα, από την οποία υπολογιζόταν ότι θα προέλθει μέρος των «διαθέσιμων», βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο δεδομένου ότι ξεκίνησε καθυστερημένα.

Οι ποσοτικοί στόχοι, πάντως, δεν είναι το μόνο σημείο «τριβής» μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, καθώς οι εκπρόσωποι των πιστωτών πιέζουν «διά της πλαγίας οδού» για συνέχιση των απολύσεων και το 2015. Ειδικότερα, κατά τις δύο πρόσφατες συναντήσεις μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και της τρόικας, οι εκπρόσωποι της τριμερούς έθεσαν ζήτημα συνέχισης του προγράμματος της διαθεσιμότητας-κινητικότητας ως έχει, δηλαδή να συνδέεται με απολύσεις και το 2014. Επ’ αυτού ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε κάθετος, επαναλαμβάνοντας τη δημόσια τοποθέτησή του ότι «οι απολύσεις σταματούν» το 2014.

Εκμεταλλευόμενος ότι στο Μνημόνιο για φέτος υπάρχει μεν η αναφορά σε κινητικότητα αλλά όχι συγκεκριμένος αριθμός υπαλλήλων που θα πρέπει να υπαχθούν σε αυτήν, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να αποσυνδέσει τη διαδικασία από τις απολύσεις και να χρησιμοποιήσει την κινητικότητα ως «εργαλείο» για την κάλυψη αναγκών του Δημοσίου και την καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού. «Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι εάν κάποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του ή αν κάποιος φορέας δεν έχει λόγο ύπαρξης, δεν θα καταργείται», συμπλήρωναν πηγές του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σε εκκρεμότητα

Ετερο σημείο το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα και θα τεθεί εκ νέου επί τάπητος στην επόμενη συνάντηση που πιθανότατα θα έχουν τις προσεχείς ημέρες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης με τους εκπροσώπους των πιστωτών, είναι το ζήτημα των περίπου 1.700 συμβασιούχων οι οποίοι απασχολούνταν βάσει προσωρινών διαταγών και πλέον έχουν τεθεί εκτός Δημοσίου με δικαστικές αποφάσεις. Αίτημα της κυβέρνησης είναι ο αριθμός αυτός να συνυπολογιστεί στις 15.000 απολύσεις που προβλέπονται για το 2013-2014. Στελέχη του υπουργείου, μιλώντας στην «Κ», εξέφραζαν την αισιοδοξία τους για την ευόδωση του αιτήματος, επί του οποίου, ωστόσο, δεν έχει δοθεί απάντηση από την τρόικα.

«Πάγωμα» προσλήψεων για ένα μήνα αντί δύο

Σε ένα μήνα –αντί για δύο– πρόκειται να περιοριστεί η απαγόρευση προσλήψεων – απολύσεων λόγω προεκλογικής περιόδου. Οπως προτείνεται με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου «Επείγουσες ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών», οι εκλογικοί περιορισμοί θα ισχύσουν από τις 18 Απριλίου έως την 1η Σεπτεμβρίου και όχι από τις 18 Μαρτίου, ενόψει των δημοτικών εκλογών οι οποίες θα διεξαχθούν στις 18 Μαΐου.

Η κυβέρνηση προωθεί τη σχετική ρύθμιση προκειμένου να εξελιχθεί ομαλά το πρόγραμμα κινητικότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσω του οποίου επιδιώκει να μπουν σε διαθεσιμότητα περίπου 4.000 εργαζόμενοι στους δήμους και τις περιφέρειες. Επίσης, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των ΟΤΑ σε εποχικό προσωπικό, εξαιρούνται από την αναστολή των προσλήψεων και των προπαρασκευαστικών αυτών διαδικασιών οι προσλήψεις προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και οι συμβάσεις μίσθωσης έργου στους φορείς της Αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, με τροπολογία που συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας» καθορίζεται ότι «κατά την προεκλογική περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών του έτους 2014 και μέχρι την εγκατάσταση των αιρετών οργάνων στους δήμους και τις περιφέρειες αναστέλλεται η έκδοση πράξεων που αφορούν οποιαδήποτε μεταβολή αναφερόμενη στην υπηρεσιακή κατάσταση κάθε κατηγορίας προσωπικού που έχει τεθεί σε κινητικότητα/διαθεσιμότητα βάσει των διατάξεων του Ν. 4172/2013 (Α΄ 167)».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή