Η αστυνομία, υπεύθυνη για την τάξη στην Ολομέλεια

Η αστυνομία, υπεύθυνη για την τάξη στην Ολομέλεια

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Αίσθηση και πολλές συζητήσεις προκαλεί στο Κοινοβούλιο από χθες διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης σύμφωνα με την οποία η αστυνομική «υπηρεσία της Βουλής των Ελλήνων έχει την ευθύνη και για τη διασφάλιση της τάξης κατά τις συνεδριάσεις», δηλαδή εντός της Ολομελείας και των αιθουσών όπου συνεδριάζουν οι επιτροπές.

Ως γνωστόν, ο ισχύων Κανονισμός της Βουλής δεν εμπεριέχει τόσο εξειδικευμένη διάταξη. Πέραν τούτου, υπενθυμίζεται και πως κατεγράφη σχετικά πρόσφατα «εμπλοκή» ως προς το εύρος των αρμοδιοτήτων που έχει η αστυνομική φρουρά του Κοινοβουλίου: ήταν όταν ο προεδρεύων κ. Γ. Δραγασάκης είχε ζητήσει τη συνδρομή του φρουράρχου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η βίαιη, εκείνη την ημέρα, συμπεριφορά του συνόλου των μελών της Κ.Ο. της Χρυσής Αυγής.

Στο νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας και άλλων σωμάτων ασφαλείας, τα άρθρα του οποίου συζητούνται σήμερα, η επίμαχη διάταξη αναφέρει συγκεκριμένα: «Η Υπηρεσία της Βουλής των Ελλήνων έχει την ευθύνη της ασφάλειας του κτιρίου της Βουλής και των Υπηρεσιών της, καθώς και της διασφάλισης της τάξης κατά τις συνεδριάσεις της, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής και τις εντολές του προέδρου της».

Σχετική πρόβλεψη υπάρχει και σε παλαιότερα Προεδρικά Διατάγματα, που αφορούσαν, όμως, γενικότερα την ΕΛ.ΑΣ. (όπως το υπ’ αριθμόν 14/2001). Ο Κανονισμός της Βουλής, ωστόσο, ουδέποτε προσαρμόστηκε με τόσο εξειδικευμένο τρόπο, γεγονός το οποίο επέτρεπε διάφορες ερμηνείες σχετικά με τα ακριβή πεδία επιχειρησιακής δυνατότητας της φρουράς του Ναού της Δημοκρατίας. Πάντως, ούτε ο γεν. γραμματέας ούτε και ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Βουλής αιτιολόγησαν –όταν το θέμα συζητήθηκε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες– για ποιον ακριβώς λόγο δεν έχει υπάρξει αντίστοιχη «προσαρμογή» του Κανονισμού στις προβλέψεις των προαναφερθέντων Π.Δ.

Σημειώνεται, παραλλήλως, ότι και κύκλοι του υπουργείου Δημοσίως Τάξεως έσπευσαν να σημειώσουν ότι επί της ουσίας τίποτε δεν αλλάζει εν σχέσει με τα ισχύοντα εντός του Κοινοβουλίου. Και αφού συμπλήρωσαν πως «εάν χρειαστεί, θα δώσει ο υπουργός σχετικές διευκρινίσεις αύριο (σ.σ. στη σημερινή συνεδρίαση)», υποστήριξαν πως η επίμαχη αναφορά εκρίθη αναγκαίο να συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου, καθώς συνολικά όλα τα ζητήματα λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ. επαναδιατυπώνονται εξ αρχής.

Επιφυλάξεις

Την ίδια στιγμή, πάντως, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, στην έκθεσή της εκφράζει επιφυλάξεις έως και ενστάσεις για την επίμαχη ρύθμιση. Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής υποστηρίζει: «Η διάταξη του Κανονισμού της Βουλής έχει ευρύτερο περιεχόμενο και, ως εκ τούτου, η διάταξη του νομοσχεδίου πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτήν». Αν ψηφιστεί η διάταξη, θα πρέπει για να ισχύσει και να αρχίσει να εφαρμόζεται, να αλλάξει και ο Κανονισμός της Βουλής.

Αλληλοκατηγορίες περί χημικού πολέμου και αφοπλισμού ΕΛ.ΑΣ.

Σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ πυροδοτήθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια συζήτησης νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ. «Ως πολιτικός προϊστάμενος του υπ. Δημόσιας Τάξης είσαστε ο υπουργός του “χημικού πολέμου” εις βάρος του ελληνικού λαού», είπε σε υψηλούς τόνους απευθυνόμενος στον κ. Ν. Δένδια ο κ. Π. Λαφαζάνης. «Είστε υπουργός μιας κυβέρνησης η οποία κυβερνά με τα ΜΑΤ, κυβέρνησης των Μνημονίων, που θέλει να επιβάλει μια ωμή αστυνομοκρατία ως κατεύθυνση και ως προσανατολισμό της χώρας».

Η αντίδραση του κ. Μ. Βορίδη, άμεση και επίσης υψηλών τόνων: «Σήμα κατατεθέν του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συνύπαρξη, η συνοίκηση, η υπεράσπιση των τρομοκρατών», είπε. Και αφού επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση καθώς στέλεχός της προλόγισε βιβλίο του τρομοκράτη Κουφοντίνα, μνημόνευσε μέρος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, που προβλέπει αφοπλισμό της αστυνομίας στην αντιμετώπιση διαδηλώσεων και συμπλήρωσε: «Τι λέτε ακριβώς; Οτι μπορεί να γίνει μια διαδήλωση η οποία θα αρχίσει να διαπράττει έκνομες ενέργειες και δεν θα υπάρχει μηχανισμός αντιμετώπισής της; Λέτε, δηλαδή, ότι η Μarfin είναι καλώς καμωμένη»;

Στη συνέχεια και αφού μεσολάβησε η επιθετική προς το πρόσωπο του κ. Δένδια και υβριστική για τους αντιπάλους της Χ.Α. παρέμβαση του εκπροσώπου της Χ.Α., Ηλ. Κασιδιάρη, στις τοποθετήσεις τους βουλευτές του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ επέκριναν τον κ. Λαφαζάνη για τα όσα νωρίτερα είχε αναφέρει. Ο κ. Αθ. Παφίλης εξέφρασε την «έκπληξή» του που ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε τα τελευταία χρόνια μόνο τα χημικά και την αστυνομική βία, ενώ ο κ. Ν. Τσούκαλης κάλεσε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι ισοπεδωτικός στην κριτική του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή