«Από την έναρξη της ελληνικής Προεδρίας και έως σήμερα καταφέραμε να αναστρέψουμε το κλίμα δυσπιστίας που υπήρχε στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την ικανότητα της χώρας μας να αναλάβει το τιμόνι του Συμβουλίου της ΕΕ» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για ζητήματα της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, η Ελλάδα αξιοποίησε την εμπειρία των προηγούμενων τεσσάρων Προεδριών, που έχει αναλάβει, και υπογράμμισε ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι τόσο η διεξαγωγή μιας επιτυχημένης Προεδρίας το τρέχον εξάμηνο, όσο και η βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.
«Αυτό που μετράει είναι να μπορέσουμε να ξαναμπούμε στην κεντρική πολιτική σκηνή της Ευρώπης, όχι μόνο ως πρόβλημα, αλλά ως μια χώρα που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων» υπογράμμισε ο κ. Κούρκουλας και χαρακτήρισε «πολύ θετικό» το ότι οι προτεραιότητες, που είχαν τεθεί εξαρχής, ως Προεδρία, έγιναν δεκτές από όλους. Στάθηκε δε ιδιαίτερα στα θέματα της μετανάστευσης, της ανεργίας και της προώθησης της απασχόλησης.
Τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη θαλάσσια ασφάλεια στα συμπεράσματα του Ιουνίου και πρόσθεσε ότι στόχος της Ελλάδας είναι να υιοθετηθούν νέες πολιτικές για το μέλλον της μεταναστευτικής πολιτικής στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «πολιτικές που θα είναι πιο κοντά σε αυτά που λέει ο ευρωπαϊκός Νότος για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης».
Αναφορικά με το κόστος της ελληνικής Προεδρίας ο κ. Κούρκουλας επανέλαβε ότι ο επιθυμητός στόχος είναι να δαπανηθούν λιγότερα από τα 50 εκατομμύρια ευρώ, που είναι ο αρχικός προϋπολογισμός της Προεδρίας, και ο οποίος -όπως υπενθύμισε- είναι πολύ χαμηλότερος από αντίστοιχους προηγούμενων Προεδριών.
Συνεχίζοντας, ο υφυπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για απόλυτα διαφανείς διαδικασίες πρόσληψης και τοποθέτησης υπαλλήλων για τις ανάγκες της Προεδρίας και τόνισε ότι έγιναν τελικά μόνον οκτώ προσλήψεις από τον ιδιωτικό τομέα μέσω ΑΣΕΠ. Υπογράμμισε, δε, ότι όλοι οι οικονομικοί χειρισμοί γίνονται λαμβάνοντας πάντα υπόψη την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.
Αναφερόμενος στα νομοθετικά κείμενα, που έχουν προωθηθεί στη διάρκεια των εννέα εβδομάδων από την έναρξη της ελληνικής Προεδρίας έως και σήμερα, ο κ. Κούρκουλας έκανε λόγο για περισσότερους από 30 φακέλους, που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, και αφορούν την ασφάλεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τη Δικαιοσύνη, την ανεργία και την απασχόληση, τις τηλεπικοινωνίες, τις μεταφορές και το περιβάλλον, τη μετανάστευση, τον προϋπολογισμό της ΕΕ, τον Πολιτισμό κ.α.
Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στην Ουκρανία και τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή, ο κ. Κούρκουλας ανέφερε ότι «η αστάθεια στην Ουκρανία δεν ωφελεί κανέναν αυτή τη στιγμή». Πρόσθεσε πως «η λύση πρέπει να βρεθεί μέσα από τον διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».