ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευ. Βενιζέλος: «ΕΚΤ και ΤτΕ αρμόδιες για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών»

ey-venizelos-ekt-kai-tte-armodies-gia-tis-kefalaiakes-anagkes-ton-trapezon-2010288

 «Τα αντικειμενικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια που μας επιτρέπουν να πούμε ότι οι συζητήσεις με την τρόικα θα καταλήξουν αναγκαστικά σε ένα θετικό αποτέλεσμα το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά το πέρας της σύσκεψης με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε επ' αυτού ότι «οι θυσίες του ελληνικού λαού και η μεγάλη συλλογική προσπάθεια που έχουμε καταβάλει όλοι, έχει δώσει καρπούς, δημοσιονομικούς καρπούς, το πρωτογενές πλεόνασμα και εντυπωσιακές διαρθρωτικές αλλαγές, που τις θέλει ο κόσμος, γιατί θέλει κράτος σύγχρονο, ευρωπαϊκό στην υπηρεσία της ανάπτυξης που να δίνει μάχη για την απασχόληση για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για επενδύσεις».

Συνεπώς, υπογράμμισε, «έχουμε ένα πολύ ασφαλές πλαίσιο», για να προσθέσει ότι «υπάρχουν επιμέρους ζητήματα που εκκρεμούν και τα οποία είναι ήσσονος σημασίας σε σχέση με αυτό που έχει γίνει». «Γιατί», είπε, «δεν μπορεί να πει κανείς ότι εξαρτάται η τύχη της ελληνικής οικονομίας από την ενιαία τιμή βιβλίου ή από το αν θα έχουμε τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στα φαρμακεία ή στα σούπερ μάρκετ».

Υποστήριξε δε ότι θα βρεθούν λύσεις για όλα τα θέματα, λύσεις λογικές, υπέρ του καταναλωτή, του πολίτη και κυρίως υπέρ του ανέργου.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η τρόικα κινείται σε ένα επίπεδο υπηρεσιακό σε πολύ μεγάλο βαθμό, για να τονίσει ότι «δεν θέλουμε πολιτικές χάρες, θέλουμε μια υπεύθυνη πολιτική προσέγγιση που να κατανοεί τα δεδομένα, με αυστηρότητα οικονομική και τεχνική, αλλά να κατανοεί και το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο κινείται η Ευρώπη».

Όπως είπε, «στην Ελλάδα δοκιμάζεται όλη η ευρωπαϊκή πολιτική, εδώ θα κριθεί αν θα επικρατήσουν ευρωσκεπτικιστικά ρεύματα ή μια νέα ολοκληρωμένη πρόταση για την Ευρώπη, προοδευτική, ανταγωνιστική και που δίνει μέλλον στους πολίτες της».

Ερωτηθείς για το πότε θα υπάρξει συμφωνία, είπε ότι ελπίζει πως θα γίνει το ταχύτερο δυνατό και πως αυτή έχει νόημα σε σχέση με τις δόσεις του Μαΐου και πως έχει νόημα να μην επηρεάζει την ψυχολογική ατμόσφαιρα και την οικονομική ψυχολογία στην Ελλάδα, την οποία εκτίμησε πως «δεν την επηρεάζει».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «δεν έχουμε καμία απόσταση με την τρόικα στο θέμα των τραπεζών, γιατί στο θέμα αυτό υπάρχουν θεσμοί, διαδικασίες και εγγυήσεις».

Όπως τόνισε, «υπάρχει η αρμοδιότητα της ΕΚΤ και της κεντρικής τράπεζας κάθε χώρας, δηλαδή της ΤτΕ» και πως «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αρμοδιότητα που έχει ο διοικητής της ΤτΕ να ασκεί την εποπτεία και να καθορίζει τυχόν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες». Στο ίδιο πλαίσιο, είπε ότι «έχουμε στη διάθεσή μας επαρκέστατους πόρους λόγω του δανείου που έχουμε πάρει και του αποθέματος που έχουμε, άρα οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως θωρακισμένες και βρίσκονται σε προνομιακή κατάσταση σε σχέση με τις τράπεζες πολλών ευρωπαϊκών χωρών» και ότι «άρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

«Θέλουμε, όμως, να γίνουν όλα με απόλυτη διαφάνεια, ώστε να μπορούν οι τράπεζες να λειτουργήσουν στο να βοηθήσουν την οικονομία, τις επενδύσεις, να ρυθμίζουν τα δάνεια των ανθρώπων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, να κινηθεί ο τροχός της οικονομίας», συνέχισε, για να σημειώσει πως «άρα λοιπόν δεν νοείται διαφωνία στα θέματα αυτά, γιατί υπάρχουν καθορισμένες αρμοδιότητες» και ότι «άρα θα βρεθεί λύση».

Για το εάν η κυβέρνηση ζητεί πίστωση χρόνου για τα εκκρεμή ζητήματα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν είναι θέμα χρόνου και πως γίνεται διεθνώς μια συζήτηση χωρίς αρχή, μέση και τέλος, καθώς «δεν μπορείς να βάζεις στην ίδια μεριά της πλάστιγγας τις τράπεζες και το γάλα που είναι βέβαια πολύ σημαντικό για την κτηνοτροφία», όπως και δεν μπορείς να βάζεις στην ίδια ζυγαριά το γάλα που είναι το μοντέλο ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και το πώς θα γίνει η αγορά βιβλίου.

Με αφορμή αυτά, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι πρέπει να δουν οι Έλληνες «τη μεγάλη δυσκολία που έχουμε διαρκώς για το παραμικρό» και άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι «τα λόγια έξω από το 'χορό' είναι εύκολα» και πως «όσοι κάνουν παλληκαρισμούς και μιλούν με την εντυπωσιακή άνεση αυτού που δεν ξέρει ή ξέρει και λέει ψέματα ότι η διαπραγμάτευση είναι εύκολη και δεν την κάνουμε γιατί είμαστε 'πουλημένοι', 'δωσίλογοι' ή 'ανεπαρκείς', πρέπει να καταλάβουν ότι τα πράγματα έχουν δυσκολία γιατί όλη η Ευρώπη κινείται με ρυθμούς δύσκολους».