Επαφές κορυφής από Αντ. Σαμαρά στη σύνοδο ΕΛΚ

Επαφές κορυφής από Αντ. Σαμαρά στη σύνοδο ΕΛΚ

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία στάση στις Βρυξέλλες, όπου οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συζητήσουν σήμερα τις κρίσιμες εξελίξεις στην Ουκρανία, στον απόηχο του σκληρού διπλωματικού πόκερ που εξελισσόταν στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να μεταβεί στο Δουβλίνο, όπου και διεξάγεται η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και αναδεικνύεται, αύριο, ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εν αντιθέσει με το παρελθόν, όπου οι σύνοδοι των ευρωπαϊκών κομμάτων είχαν μάλλον πανηγυρικό χαρακτήρα, η επικείμενη του Δουβλίνου χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως σημαντική τόσο για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας όσο, κυρίως, και για την κυβέρνηση.

Αλλωστε, η Αθήνα δεν μπορεί να παραγνωρίσει τις δραματικές γεωπολιτικές εξελίξεις στο ανατολικό άκρο της Ε.Ε, αλλά δεν μπορεί και να αφήσει ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία αναζήτησης ενός πολιτικού συμβιβασμού προκειμένου να αποτραπεί το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν απέκλειαν ότι στον κύκλο επαφών που θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς στο Δουβλίνο θα τεθεί επί τάπητος και η πολιτική πραγματικότητα της Ελλάδας, ότι δηλαδή έχουν επιτευχθεί εντυπωσιακά αποτελέσματα, τα οποία δεν μπορούν να ακυρωθούν από μικρές αποκλίσεις των δύο πλευρών σε διαρθρωτικά θέματα.

Ο κ. Σαμαράς προσέρχεται ούτως ή άλλως εσωκομματικά ενισχυμένος στη Σύνοδο του Δουβλίνου, καθώς είναι ο ίδιος με την Αγκελα Μέρκελ που πρότειναν τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ως υποψήφιο για την Επιτροπή. Μάλιστα, η Αθήνα δίνει μάχη στήριξης του κ. Γιουνκέρ, ο οποίος άλλωστε εμφανίστηκε και ως επικεφαλής του Εurogroup σταθερά υποστηρικτικός των ελληνικών θέσεων στην πενταετία της κρίσης και θεωρείται ένας καλός σύμμαχος για την ελληνική πλευρά. Απέναντι στην υποψηφιότητα Γιουνκέρ, κατεβαίνουν υποψήφιοι ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ και ο Λεττονός Valdis Dombrovskis.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή