«Στον αέρα» η επανατοποθέτηση διοικητικών υπαλλήλων

«Στον αέρα» η επανατοποθέτηση διοικητικών υπαλλήλων

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η task force μπλόκαρε τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας για να εφαρμόσει το… «Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει» στην περίπτωση της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ. Ετσι, δεν δέχεται η επανατοποθέτησή τους να γίνει με μια απλή απόφαση ενός οργάνου του ΑΕΙ αλλά μέσω σοβαρού σχεδιασμού των αναγκών τους. Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Παιδείας εξετάζει την περίπτωση να λογισθεί ότι η διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων ξεκίνησε δύο μήνες αργότερα από ό,τι πραγματικά συνέβη, ώστε να προλάβουν τα ΑΕΙ να συστήσουν τον οργανισμό τους – ένα είδος καταστατικού χάρτη της λειτουργίας τους!

Ειδικότερα, το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το ΕΜΠ, τα οποία αφορά κυρίως το θέμα, «προσέφεραν» στη διαθεσιμότητα περίπου 700 διοικητικούς υπαλλήλους (400 και 300 αντιστοίχως), με αποτέλεσμα οι διοικητικοί υπάλληλοι να προχωρήσουν σε τρίμηνη απεργία. Η διαθεσιμότητα των 700 άρχισε στις 15 Οκτωβρίου και το οκτάμηνο μέσα στο οποίο μπορούν να επανατοποθετηθούν ολοκληρώνεται στις 15 Ιουνίου. Ενας από τους λόγους λήξης των κινητοποιήσεων ήταν η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για «επιστροφή» των διαθεσίμων. Πώς;

• Κάποιοι νυν διοικητικοί θα στελεχώσουν θέσεις Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ και πρώην ΕΕΔΙΠ), εφόσον είναι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου. Το ΕΔΙΠ επιτελεί εργαστηριακό – εφαρμοσμένο διδακτικό έργο.

• Κάποιοι άλλοι νυν διοικητικοί θα γίνουν Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό (ΕΤΕΠ), το οποίο «παρέχει έργο υποδομής στην εν γένει λειτουργία των ΑΕΙ» όπως περιγράφεται στο άρθρο 29 του νόμου-πλαισίου 4009.

• Ο σχεδιασμός λέει ότι όσοι νυν διοικητικοί αναβαθμιστούν σε θέσεις ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ θα αφήσουν κενές τις θέσεις τους στις διοικητικές υπηρεσίες, που θα καλυφθούν από νυν διαθεσίμους.

• Ο νόμος-πλαίσιο 4009 ορίζει (άρθρο 79) ότι μέσα σε τρεις μήνες από τη δημοσίευση του οργανισμού του ΑΕΙ, όσοι έχουν τα προσόντα μπορούν να ενταχθούν σε θέσεις ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ. Ομως, επειδή έως τώρα τα ΑΕΙ, με απόλυτη ευθύνη τους, δεν έχουν συντάξει οργανισμούς, τελευταία ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας (παράγραφος 3 τροπολογίας σε νόμο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης) έδωσε το δικαίωμα σε κάθε ΑΕΙ να αξιολογήσει τις ανάγκες του σε ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ και να ορίσει νέες θέσεις με απλή απόφαση ενός τριμελούς οργάνου.

Ομως, η task force απαιτεί οι νέες θέσεις προσωπικού να ορίζονται μέσω του οργανισμού του ΑΕΙ, η σύνταξη του οποίου απαιτεί αξιολόγηση των αναγκών του ΑΕΙ και σοβαρό σχεδιασμό των νέων θέσεων. Καθώς τα ΑΕΙ δεν έχουν οργανισμό (και ως φαίνεται δεν πρόκειται να καταρτίσουν έως 15/6), κινδυνεύουν οι 700 να απολυθούν. Για τον λόγο αυτό το υπ. Παιδείας σχεδιάζει να προτείνει η διαθεσιμότητα να αρχίσει δύο μήνες μετά την 1η Οκτωβρίου, ώστε το οκτάμηνο να ολοκληρωθεί στις 15 Αυγούστου. Εως τότε ευελπιστεί, ΕΚΠΑ και ΕΜΠ να έχουν καταρτίσει τον οργανισμό τους.

Τέλος, αύριο ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα εκδοθεί η τελική διαπιστωτική πράξη για τους υπαλλήλους του ΕΚΠΑ που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή