Βενιζέλος: «Μήνυμα αισιοδοξίας από τους υπΕξ που εκπροσωπούν τις εγγυήτριες δυνάμεις της Ουκρανίας»

Βενιζέλος: «Μήνυμα αισιοδοξίας από τους υπΕξ που εκπροσωπούν τις εγγυήτριες δυνάμεις της Ουκρανίας»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 «Οι υπουργοί Εξωτερικών που εκπροσωπούν τις εγγυήτριες δυνάμεις της Ουκρανίας, βάσει του μεμοράντουμ του 1994, μου μετέφεραν μήνυμα συγκρατημένης αισιοδοξίας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Ο υπουργός συμμετείχε σήμερα στη Ρώμη σε διεθνή διάσκεψη με θέμα το μέλλον της Λιβύης, στην οποία, όμως, συζητείται διεξοδικά και η κρίση της Ουκρανίας.

«Οι υπουργοί των εγγυητριών δυνάμεων, με τους οποίους συναντήθηκα, μου μετέφεραν μήνυμα σύμφωνα με το οποίο έχει αρχίσει μια διαδικασία επαφής η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αποτέλεσμα. Αν όχι στην εκτόνωση, στον έλεγχο της εξέλιξης», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο κύριο θέμα της διάσκεψης, το μέλλον της Λιβύης, ο υπουργός τόνισε:

«Έχει μεγάλη σημασία για όλες τις μεσογειακές χώρες, για την ευρύτερη περιοχή. Έχουμε βοηθήσει τη Λιβύη σε όλες τις δυσκολίες που περνά, οι οποίες, δυστυχώς, συνεχίζονται. Θέλουμε μια σταθερή κατάσταση, μια δημοκρατική Λιβύη, με σύνταγμα και μια χώρα που να ελέγχει την επικράτειά της και να μην κινδυνεύει να χάσει την εδαφική της ακεραιότητα. Η συμμετοχή της χώρας μας στη διάσκεψη αυτή, μας δίνει την ευκαιρία να έχουμε μια πιο έντονη και πρακτική επαφή και σε διμερές επίπεδο. Κάτι που, ασφαλώς, μας ενδιαφέρει διότι υπάρχει πάντα το θέμα των θαλασσίων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο, και επειδή υφίστανται πάντα δυνατότητες ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας στην περιοχή».

Ο κ. Βενιζέλος, στο περιθώριο της διάσκεψης της Ρώμης, είχε και σύντομη διμερή συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Το βασικό αντικείμενο της συζήτησής μας ήταν η Ουκρανία. Επισκεφθήκαμε και οι δυο τη χώρα και είχαμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε τις απόψεις μας, μετά από τις συζητήσεις με τις νέες ουκρανικές Αρχές», εξήγησε ο κ. Βενιζέλος.

Πρόσθεσε, δε, ότι «η ταταρική μειονότητα απασχολεί πάρα πολύ την Τουρκία, όπως απασχολεί και εμάς, η ελληνικής καταγωγής κοινότητα, η οποία έχει ιδιαίτερα έντονη παρουσία στην ανατολική Ουκρανία, με επίκεντρο την Μαριούπολη».

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε, επίσης, διμερείς συναντήσεις με το Γερμανό, τον Γάλλο και τον Αμερικανό ομόλογό του.

«Σημασία έχει πάντα να αξιοποιούμε τέτοιου είδους συναντήσεις», δήλωσε και υπογράμμισε ότι «το σημαντικό, επίσης, είναι να μην κλιμακωθεί η κρίση, ώστε να αξιολογηθεί ορθότερα και η απόφαση του κοινοβουλίου της Κριμαίας, η οποία πρέπει να εκτιμάται, πάντα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, με στόχο τη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην όλη περιοχή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή