ΠΑΣΟΚ: απροθυμία ένταξης στο ευρωψηφοδέλτιο

ΠΑΣΟΚ: απροθυμία ένταξης στο ευρωψηφοδέλτιο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατάρτιση ενός ευρωψηφοδελτίου με εκπροσώπηση από όσο μεγαλύτερο φάσμα προσώπων και τάσεων εντός του ΠΑΣΟΚ προκρίνουν αρκετοί στη Χαρ. Τρικούπη ως απάντηση στη δημοσκοπική ύφεση του κόμματος. Οι περισσότεροι συνεργάτες του κ. Ευ. Βενιζέλου προτείνουν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κάνει άνοιγμα και στο παπανδρεϊκό στρατόπεδο και να προχωρήσει σε προσωπικές επαφές, προκειμένου να καταδείξει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Την ανησυχία στη Χαρ. Τρικούπη ενέτεινε η τελευταία δημοσκόπηση (της ALCO για λογαριασμό του newsit.gr), σύμφωνα με την οποία το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται, πλέον, στην έβδομη θέση της πρόθεσης ψήφου με μόλις 3,8%. Πρώτος βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 20,9%, δεύτερη η Ν.Δ. με 20%, τρίτο κόμμα η Χρ. Αυγή με 6,9%. Στην τέταρτη θέση καταγράφεται «Το Ποτάμι» του κ. Στ. Θεοδωράκη με 5,7% και βασικές δεξαμενές άντλησης ψηφοφόρων τη ΔΗΜΑΡ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην πέμπτη θέση βρίσκεται το ΚΚΕ με 5,2%, στην έκτη οι ΑΝΕΛ με 4%, ενώ η ΔΗΜΑΡ σημειώνει επίδοση 2,8%.

Στην προσπάθεια κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου, μία από τις πρωταρχικές δυσκολίες για τον κ. Βενιζέλο είναι η απροθυμία των στελεχών να δεχθούν να συμμετάσχουν σε μια εκλογική μάχη η οποία κρίνεται πολύ δύσκολη για το ΠΑΣΟΚ. Αρκετοί εκτιμούν πως οι περισσότεροι απλώς επιθυμούν να διαπιστώσουν τι αποτέλεσμα θα διαμορφωθεί στο ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, ώστε μετά να ζητήσουν την εκκίνηση διαδικασιών αμφισβήτησης της σημερινής ηγεσίας. Σε αυτό το πλαίσιο, αρκετοί κρίνουν ως «βαρόμετρο» την παρουσία ή μη του κ. Γ. Παπανδρέου στη διήμερη συνδιάσκεψη της «Ελιάς», η οποία ξεκινά αύριο στο ΣΕΦ.

Στη Χαρ. Τρικούπη

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στη Χαρ. Τρικούπη είναι οι δηλώσεις αρκετών στελεχών, με πιο απαισιόδοξη εκείνη του κ. Κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος τόνισε (Βήμα FM) ότι «το ΠΑΣΟΚ, όπως το ξέραμε, πέθανε». Ο κ. Σκανδαλίδης εκτίμησε, ωστόσο, ότι ο ευρύτερος «χώρος δεν πέθανε». Απογοητευμένος εμφανίστηκε χθες και ο κ. Ν. Ανδρουλάκης (ΔΤ), ο οποίος παρατήρησε ότι «δυστυχώς η επικοινωνία προσπερνάει την πολιτική». Ο κ. Ανδρουλάκης απέδωσε την άνοδο σχηματισμών όπως «Το Ποτάμι» στην αποτυχία των παραδοσιακών κομμάτων να βρουν «επίπεδο προγραμματικού λόγου που να αγγίζει τους πολίτες». Στην αποτυχία της σύγκλισης με τους «58» εντοπίζει το σημερινό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι υπάρχουν ευθύνες γι’ αυτό τόσο στο εσωτερικό της πρωτοβουλίας όσο και «μέσα στο ΠΑΣΟΚ, όπου πολλοί δεν είδαν με καλό μάτι όλη αυτή τη διαδικασία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή