Επεισοδιακή πρεμιέρα «Ελιάς» – Διχασμένο το ΠΑΣΟΚ

Επεισοδιακή πρεμιέρα «Ελιάς» – Διχασμένο το ΠΑΣΟΚ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ευθεία σύγκρουση με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο προχώρησε χθες ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αρνήθηκε να παραστεί στη Συνδιάσκεψη της Ελιάς που αρχίζει σήμερα. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης «ούτε με την αυτοκατάργηση του ΠΑΣΟΚ μπορεί να επιτευχθεί, ούτε με συνεννοήσεις μεταξύ προσώπων, κινήσεων και ομάδων, όπως συνέβη στην πορεία προς τη Συνδιάσκεψη, παρά τις καλές προθέσεις πολλών στην προσπάθεια αυτή». Επειτα από αυτή την εξέλιξη μένει να φανεί αν θα απουσιάσουν από τη Συνδιάσκεψη «παπανδρεϊκά» στελέχη, καθώς επίσης και σε τι σημείο θα φτάσει η σύγκρουση με τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος είναι προφανώς δυσαρεστημένος.

Χθες, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος υποχρεώθηκε να διακόψει τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, προκειμένου να μην επεκταθεί η σύγκρουση που ξεκίνησε μεταξύ της κ. Τόνιας Αντωνίου και του κ. Κ. Σκανδαλίδη. Η κ. Αντωνίου φωτογράφισε τον κ. Σκανδαλίδη όταν είπε πως «δεν μπορεί να μας λένε ότι πέθανε το ΠΑΣΟΚ αυτοί που υπονόμευσαν την “Ελιά”». Ο κ. Σκανδαλίδης αποπειράθηκε να απαντήσει θυμωμένος, αλλά ο κ. Βενιζέλος επενέβη, κρίνοντας ότι δεν μπορεί, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνδιάσκεψης, το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται διχοτομημένο. Κατά τα λοιπά, δεν έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για το ευρωψηφοδέλτιο, ενώ η κ. Αντωνίου πρότεινε για επικεφαλής τον κ. Ν. Ανδρουλάκη, με εμφανώς ειρωνικό τόνο.

Ως εκ τούτου, παραμένουν οι εκκρεμότητες περί το ευρωψηφοδέλτιο και τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει η «Ελιά» ώς τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου. Οι εργασίες της κορυφώνονται αύριο το βράδυ με την ομιλία του κ. Μάρτιν Σουλτς, υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, ωστόσο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους ενδοκομματικούς κλυδωνισμούς που έχουν επιφέρει οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει τόσο σήμερα όσο και αύριο, βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης προσώπων για τη συμπλήρωση του ευρωψηφοδελτίου. Η διαδικασία εξεύρεσης προσώπων δεν είναι εύκολη, καθώς προσκρούει στον δισταγμό αρκετών προσώπων να εκτεθούν σε μια αναμέτρηση η οποία, ενδεχομένως, να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε πολύ χαμηλά ποσοστά. Στη συνδιάσκεψη, εκτός από τον κ. Βενιζέλο θα μιλήσουν και οι εκπρόσωποι κομμάτων και κινήσεων που συνδιαμορφώνουν την «Ελιά» (Α. Λοβέρδος, Η. Μόσιαλος, Π. Βλάχος κ.ά.), καθώς επίσης και ο κ. Ι. Βούλγαρης των «58», οι οποίοι δεν θα συμμετάσχουν οργανωτικά στο εγχείρημα.

Εκ των πρώην προέδρων του ΠΑΣΟΚ θα παρευρεθεί ο κ. Κ. Σημίτης, ενώ μέχρι αργά χθες το βράδυ εκκρεμούσε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των κ. Βενιζέλου και Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να αποσαφηνιστεί αν ο πρώην πρωθυπουργός θα κατέλθει στο Νέο Φάληρο για να παρακολουθήσει τις εργασίες της συνδιάσκεψης. Η στάση του κ. Παπανδρέου θεωρείται ποικιλοτρόπως κρίσιμη, καθώς, μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος επιθυμεί τη συνεννόηση με τον πρώην πρωθυπουργό, κυρίως διότι διεύρυνση του ευρωψηφοδελτίου δίχως την παρουσία «παπανδρεϊκών» στελεχών θα εθεωρείτο προβληματική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή