Συγγνώμη Γκάουκ για τις θηριωδίες των ναζί στις Λιγκιάδες

Συγγνώμη Γκάουκ για τις θηριωδίες των ναζί στις Λιγκιάδες

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων για τις θηριωδίες που διέπραξαν οι ναζί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ζήτησε ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το χωριό Λιγκιάδες της Ηπείρου, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια. Ο κ. Γκάουκ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τις θηριωδίες, ενώ εξήρε τη συμβολή του κ. Κάρ. Παπούλια στην ελληνογερμανική συμφιλίωση.

Στις 3 Οκτωβρίου του 1943 και σε αντίποινα για τη δράση των ανταρτών, οι Γερμανοί εισέβαλαν στο χωριό Λιγκιάδες και δολοφόνησαν 92 από τους 96 κατοίκους που βρήκαν εκεί.

Ο Γερμανός πρόεδρος, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων, εξέφρασε την ντροπή του για τις πράξεις, αλλά και για το γεγονός ότι ουδέποτε ώς τώρα η επίσημη Γερμανία δεν είχε αναφερθεί σε αυτό το έγκλημα: «Επιθυμώ να αρθρώσω αυτό που δράστες, αλλά και πολιτικά υπεύθυνοι τόσων πολλών χρόνων στη μεταπολεμική περίοδο δεν ήθελαν ή δεν μπόρεσαν να προφέρουν, ότι δηλαδή τα όσα συνέβησαν εδώ ήταν κτηνώδης αδικία. Με αίσθημα ντροπής και πόνου, ζητώ από τις οικογένειες των δολοφονηθέντων συγγνώμη», είπε ο κ. Γκάουκ, ο οποίος είναι ο πρώτος Γερμανός επίσημος που προφέρει αυτή τη λέξη σε μια επίσκεψη σε τόπους ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα. Ο κ. Γκάουκ, ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε λουθηρανός πάστορας, εμφανίστηκε συγκλονισμένος από τις «τρομοκρατικές πράξεις και τις δολοφονίες» και δήλωσε ότι «υποκλίνεται ενώπιον των θυμάτων των φρικαλέων εγκλημάτων που διαπράχθηκαν εδώ, αλλά και σε τόσους άλλους τόπους στην Ελλάδα», κάτι που έγραψε και στο βιβλίο επισκεπτών.

Ο κ. Γκάουκ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το γεγονός ότι «άνθρωποι που μεγάλωσαν μέσα στον γερμανικό πολιτισμό μετατράπηκαν σε δολοφόνους», ενώ ντροπή δήλωσε ότι αισθάνεται και για το γεγονός ότι η Γερμανία στα χρόνια που ακολούθησαν «έμαθε τόσο λίγα, διδάχθηκε όμως από την ενοχή της αναφορικά με τους Ελληνες». Μάλιστα ο κ. Γκάουκ υποστήριξε ότι το γεγονός πως δεν έχει ζητηθεί ακόμα συγγνώμη για αυτές τις θηριωδίες και η ελλιπής γνώση για τις γερμανικές θηριωδίες στην Ελλάδα «θεμελιώνουν μια δεύτερη ενοχή, αφού αποκλείουν τα θύματα από τη μνήμη».

Υπόχρεος στον Παπούλια

Ο πρόεδρος της Γερμανίας εξήρε τη συμβολή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στη συμφιλίωση, λέγοντας ότι «είναι βαθύτατα υπόχρεος στον κ. Παπούλια» και ότι «η από κοινού αντιμετώπιση του παρελθόντος αποτελεί για εκείνον ένα από τα μεγάλα πράγματα που απορρέουν από τη συμφιλίωση».

Στις εκδηλώσεις παρέστη αντιπροσωπεία του εθνικού συμβουλίου διεκδίκησης γερμανικών επανορθώσεων, η οποία μάλιστα άνοιξε και πανό με τη φράση «Δικαιοσύνη και Αποζημίωση», στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά. Ο Γερμανός πρόεδρος, που ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μας στα Ιωάννινα, αναχώρησε χθες για τη Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή