Σαμαράς: «Θα κερδίσουμε λαϊκιστές και εξτρεμιστές»

Σαμαράς: «Θα κερδίσουμε λαϊκιστές και εξτρεμιστές»

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΟΥΒΛΙΝΟ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ.  Την πλήρωση των προϋποθέσεων για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές διαπιστώνει η κυβέρνηση και ανώτατες πηγές της προαναγγέλλουν ότι αυτό θα γίνει ανάλογα με τις εξελίξεις. «Οταν τα επιτόκια κατεβαίνουν κάτω από το 6,9%, τότε έχουμε έτοιμες τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες για να βγούμε στις αγορές. Θα το αποφασίσουμε εξετάζοντας την εξέλιξη των πραγμάτων», υπογράμμιζαν χαρακτηριστικά οι συγκεκριμένες πηγές μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του ΕΛΚ στο Δουβλίνο.

Χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως «η απάντηση στην κρίση είναι περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη» στα πλαίσια του Συνέδριου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Δουβλίνο, ενώ σε μια έμμεση αλλά σαφή αναφορά και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό υπογράμμισε ότι «δεν θα αφήσουμε τον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό να πλήξουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με την Αγκελα Μέρκελ με την οποία συζήτησαν και την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για την ολοκλήρωση των οποίων ανώτατη κυβερνητική πηγή έθεσε ως νέο χρονικό ορίζοντα το άτυπο Eurogroup της 1ης Απριλίου.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε χθες με την εκλογή του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ως υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν. Ο κ. Γιουνκέρ, τον οποίο είχαν προτείνει η Γερμανία και η Ελλάδα, επικράτησε του Γάλλου επιτρόπου, Μισέλ Μπαρνιέ, με 382 ψήφους υπέρ έναντι 245 κατά.

Στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι η οικονομία δεν είναι μόνο αριθμοί, αλλά οι άνθρωποι και υπογράμμισε ότι πρέπει να ενισχυθεί η πολιτική για την αντιμετώπιση της ανεργίας και κυρίως της ανεργίας των νέων. Πρόσθεσε ότι «η ιδεολογία μας ενώνει τους Ευρωπαίους», σημείωσε ότι έχουμε «στρίψει» την Ευρώπη με επιτυχία μέσα από τεράστια προβλήματα και εξέπεμψε μια αισιοδοξία λέγοντας ότι η Ελλάδα ανακάμπτει και ότι σύντομα θα βγει από την κρίση. «Ολες αυτές οι επιτυχίες ήρθαν παρά τις προβλέψεις. Η Ευρώπη δουλεύει. Πιστέψαμε στους εαυτούς μας. Ανοίγουμε τον δρόμο για μια καλύτερη Ευρώπη, με μεγαλύτερη συνοχή, λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερες μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι «πρέπει να κρατήσουμε την ελπίδα της κοινωνίας και να περιφρουρήσουμε τη δημοκρατία. Να αντιμετωπίσουμε τον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό. Πρέπει να υπάρξει ελπίδα. Οι λαϊκιστές και οι εξτρεμιστές απειλούν την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Δεν θα τους αφήσουμε. Θα κερδίσουμε».

Ο κ. Σαμαράς μίλησε επίσης για τη θαλάσσια πολιτική και την ανάγκη αξιοποίησης των ενεργειακών πηγών και έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη προάσπισης των θαλασσίων συνόρων, την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και την τιμωρία των δουλεμπόρων.

Εύσημα Μπαρόζο

Για επιτυχία της Ευρωζώνης που υπερέβη την κρίση που αντιμετώπιζε τα προηγούμενα χρόνια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση της Ελλάδας, έκανε λόγο στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος μετέβη χθες στην Αθήνα με το αεροσκάφος του Ελληνα πρωθυπουργού. Όπως έγινε γνωστό ο πρωθυπουργός επιστρέφοντας από το Δουβλίνο δεν ένιωθε καλά και έπειτα από εξέταση διεγνώσθη με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού.  Εξαιτίας αυτού δεν θα παραβρεθεί σήμερα στην 6η Διάσκεψη Κορυφής των περιφερειών και των πόλεων της Ευρώπης που γίνεται στο Μέγαρο Μουσικής, ωστόσο ο προέδρος της Κομισιόν αναμένεται να δώσει το παρών, όπως είχε προγραμματιστεί.  Ο κ. Μπαρόζο σημείωσε ότι σε συνάντηση που συμμετείχε και ο ίδιος πριν από μερικά χρόνια με κορυφαίους οικονομολόγους απ’ όλο τον κόσμο όλοι προέβλεπαν ότι η Ελλάδα θα αποχωρούσε από το ευρώ, αλλά, όπως τόνισε ο κ. Μπαρόζο, σήμερα η Ελλάδα όχι μόνο παραμένει μέρος της Ευρωζώνης αλλά και προεδρεύει της Ε.Ε. Ο κ. Μπαρόζο εξήρε ιδιαίτερα τον ρόλο του Ελληνα πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι υπό την ηγεσία του κ. Σαμαρά η Ελλάδα για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα και επικαλέσθηκε την πρόσφατη δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ότι το ευρώ αποτελεί σήμερα νήσο σταθερότητας στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Χαν με Κουμουτσάκο

Στο περιθώριο του συνεδρίου ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Κουμουτσάκος, συναντήθηκε με τον επίτροπο Γιοχάνες Χαν, αρμόδιο για την Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε. με τον οποίο εξέτασαν την πορεία των εν εξελίξει προγραμμάτων της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και προτάσεις για την καλύτερη αξιοποίησή τους στο επόμενο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή