Σε εξέλιξη η συνδιάσκεψη της Ελιάς

Σε εξέλιξη η συνδιάσκεψη της Ελιάς

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

    Με τους χαιρετισμούς Ευρωπαίων σοσιαλιστών, την παρουσίαση της πολιτικής Διακήρυξης της «Ελιάς-Δημοκρατικής Παράταξης» και του λογότυπού της, ξεκίνησαν οι εργασίες της διήμερης Συνδιάσκεψης του ενιαίου σχήματος ενόψει των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

   

Στο λογότυπο και το σήμα του νέου σχήματος απεικονίζονται, υπό το όνομα και το σύμβολο του ΕΣΚ(PES), ένα δέντρο ελιάς σε πράσινο χρώμα και κάτω από αυτή το όνομα: «ελιά» με κόκκινο χρώμα. Κάτω από το σύμβολο και το όνομα της «Ελιάς», αναγράφεται ο τίτλος «Δημοκρατική Παράταξη» και κάτω από αυτόν, σε οριζόντια διάταξη, τα ονόματα και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ, της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» του Ανδρέα Λοβέρδου και της «Δυναμικής Ελλάδας» του Ηλία Μόσιαλου. Δίπλα σε αυτά και υπό το σύμβολο ενός κλαδιού ελιάς, αναγράφονται τα ονόματα των κινήσεων «Νέοι Μεταρρυθμιστές», «Πολιτεία 2012» και «Πρωτοβουλία Β».

  

Της παρουσίασης του Λογότυπου και του σήματος της «Ελιάς-Δημοκρατικής Παράταξης», προηγήθηκε η προβολή μηνυμάτων-χαιρετισμών από Ευρωπαίους σοσιαλιστές. Ο πρόεδρος του ΕΣΚ, Σεργκέι Στάνισεφ, τόνισε ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι εύκολη, λόγω των όρων που έχουν επιβληθεί από την τρόικα, όμως ακολουθείται μια υπεύθυνη πολιτική». Χαρακτήρισε πολύ σημαντική την προσπάθεια, που γίνεται και με τη Συνδιάσκεψη, να έρθουν κοντά οι κεντροαριστερές δυνάμεις. Επιπλέον, είπε ότι η μάχη στην Ευρώπη για τις ευρωεκλογές είναι ιστορική, διότι αυτές θα αφορούν την αλλαγή, το εάν θέλουν οι Ευρωπαίοι αλλαγή. «Η μόνη βιώσιμη και αξιόπιστη πολιτικά και κοινωνικά αλλαγή», τόνισε, εκπροσωπείται από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές.

   

Στο μήνυμά του, ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάννες Σβόμποντα, σημείωσε ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Ελλάδα χρειάζονται αλλαγή, ώστε να διεκδικηθεί αλλαγή οικονομικής στρατηγικής, τονίζοντας πως γι αυτόν τον λόγο χρειάζεται να προκύψει στις ευρωεκλογές μεγάλη εκπροσώπηση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών και δημοκρατών. Σημείωσε επιπλέον ότι η Ελλάδα και οι άλλες χώρες, που βρίσκονται σε κρίση, χρειάζονται δυνατή στήριξη από την Ευρώπη.

   

Την απασχόληση, την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη δημιουργία θέσεων, έθεσε ως προτεραιότητα των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, ο γενικός γραμματέας του πορτογαλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αντόνιο Χοσέ Σεγούρο.

«Χρειάζεται δυνατή κεντροαριστερά που μπορεί να πει στους πολίτες ότι διαφέρει» και ότι «για να επανακτήσουμε της αξίες της Ευρώπης πρέπει να αποκαταστήσουμε μια ευκαιρία για το μέλλον», ήταν το μήνυμα του γενικού γραμματέα του PSOE, Αλφρέντο Πέρεζ Ρουμπαλκάμπα.

Η Ελιά που ενώνει

«Αυτή η Ελιά ενώνει και εμπνέει. Η Ελιά συμβολίζει την ειρήνη και την παραγωγή. Έχει αντοχή. Συμβολίζει τον ευρωπαϊκό νότο ως ευρωπαϊκή έννοια, βαθιά προοδευτική».

Με αυτό τον τρόπο ξεκίνησε την ομιλία του στην συνδιάσκεψη ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ καλωσόρισε μεταξύ άλλων και τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ. «Καλωσορίζω όσους νοιώθουν ότι εκφράζονται από τη δυναμική της προοδευτικής παράταξης. Στέλνω από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας χαιρετισμό συστράτευσης σε όλες τις δυνάμεις, αλλά και στον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, Μάρτιν Σουλτς». 

Εν συνεχεία επεσήμανε πως «απευθυνόμαστε στους Ελληνες που κατανοούν τον αγώνα που δίνουμε για τη χώρα, ακόμη και αν σε αυτές τις συνθήκες εκφράζουν αντιρρήσεις. Απευθυνόμαστε στους έλληνες που αναγνωρίζουν την προσπάθεια μας, με λάθη, καθυστερήσεις, αδικίες αλλά πλέον και αποτελέσματα».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την λύπη του για την απουσία της ΔΗΜΑΡ από την Συνδιάσκεψη της Ελιάς, καθώς και όλων όσων «έπρεπε να είναι σήμερα εδώ, αλλά δεν είναι», χαρακτηρίζοντας την απουσία αυτή ως «προσωπική και ιστορική ευθύνη» απέναντι στις ανάγκες της χώρας, αλλά και της παράταξης. Ενώ έκλεισε την ομιλία τους τονίζοντας πως η κοινή αντίληψη είναι αυτό που «μας ενώνει».

Υπενθυμίζεται πως χθες το βράδυ ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος προχώρησε σε ευθεία σύγκρουση με τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος αρνήθηκε να παραστεί στη Συνδιάσκεψη της Ελιάς. Γεγονός που επιβεβαιώνεται από την πρώτη ημέρα της Συνδιάσκεψης καθώς εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό σημείωθηκαν και άλλες απουσίες από "παπανδρεϊκά" και όχι μόνο στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Φίλιππος Σαχινίδης και ο Σταύρος Μωραϊτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή