Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις

Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια θετική δήλωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων, την οριστική αποσύνδεση της αξιολόγησης από το θέμα των τραπεζών και περισσότερο χρόνο για την ανακεφαλαιοποίησή τους θα διεκδικήσει αύριο στο Eurogroup ο κ. Γιάννης Στουρνάρας. Υψηλόβαθμα στελέχη του υπ. Οικονομικών θεωρούν δεδομένη πλέον τη θετική δήλωση που επιζητεί η κυβέρνηση.

Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, όμως, θα χρειαστεί ακόμη μερικές ημέρες, με αρμόδιο παράγοντα να αναφέρει ότι πλέον είναι ξεκάθαρη η βούληση όλων των εμπλεκομένων φορέων να κλείσει ο έλεγχος. Ωστόσο, στελέχη της τρόικας έριχναν τους τόνους, σημειώνοντας ότι ακόμα υπάρχουν αρκετά ανοικτά μέτωπα στις διαπραγματεύσεις. Από τον Σεπτέμβριο που ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις έχουν περάσει επτά μήνες. Η διάρκεια είναι μεγάλη, αλλά και αντάξια της –κατά πάσα πιθανότητα– τελευταίας αξιολόγησης αυτού του είδους. Στην επόμενη, που θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές, τα δεδομένα θα έχουν αλλάξει, γιατί:

1. Η Ελλάδα θα έχει αποπειραθεί να επιστρέψει στις αγορές μέσω και του Δημοσίου και των τραπεζών.

2. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα έχει πιστοποιηθεί και θα έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

3. Οι ευρωεκλογές, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των νέων κανόνων για την οικονομική και τραπεζική εποπτεία στην Ευρωζώνη, θα οδηγήσουν σε άλλου τύπου μνημόνια και αξιολογήσεις.

Στην Ελλάδα, όπως όλα δείχνουν, θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά και αυτό το μοντέλο. Πριν γυρίσουν σελίδα, όλοι προσπαθούν να κατοχυρώσουν «κέρδη» και να περιορίσουν «ζημίες». Για παράδειγμα, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι το ΔΝΤ επιδιώκει να διασφαλίσει ενεργό ρόλο στην εποπτεία των τραπεζών των ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται ή βρίσκονταν σε πρόγραμμα και τις έχει συγχρηματοδοτήσει. Σύμφωνα με τη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, αυτό θα είναι αποκλειστική ευθύνη της ΕΚΤ.

Επίσης, και τα τρία μέλη της τρόικας επιδιώκουν να δεσμεύσουν σήμερα την Ελλάδα στην εφαρμογή όσο το δυνατόν περισσότερων μέτρων, διαρθρωτικών και άλλων, εκτιμώντας ότι, αύριο, με πρωτογενές πλεόνασμα και πρόσβαση στις αγορές κάτι τέτοιο θα είναι πολύ πιο δύσκολο. Η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά, διαβλέποντας ότι στο προσεχές μέλλον θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής, προσπαθεί να αποφύγει τη δέσμευση για μέτρα που θεωρεί ότι είτε δεν χρειάζονται είτε έχουν υψηλό πολιτικό κόστος.

Στο θέμα των τραπεζών, η ΤτΕ δημοσιοποίησε τα δικά της αποτελέσματα και οι τράπεζες κάνουν τα σχέδιά τους με βάση αυτά. Την Παρασκευή το βράδυ, κορυφαίο στέλεχος του υπ. Οικονομικών υποστήριζε ότι η τρόικα έχει λειάνει τη θέση της ως προς το ύψος των κεφαλαίων που χρειάζονται οι τράπεζες, αλλά και τον χρόνο που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Ωστόσο, την ίδια ώρα, πηγές της τρόικας σημείωναν ότι η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατόν, μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων, καθώς και ότι ο νόμος περί ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να υιοθετηθεί άμεσα. Στο πλαίσιο αυτό, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου δεν απέκλεισε ο συγκεκριμένος νόμος να χαρακτηριστεί «προαπαιτούμενο» για την εκταμίευση μέρους της δόσης.

Στο σκέλος των δημοσιονομικών εξελίξεων, υψηλόβαθμος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 θα είναι υψηλότερο του 1,5% του ΑΕΠ. Για τα εργασιακά, στέλεχος του υπουργείου επιβεβαίωσε ότι η τρόικα άνοιξε και άλλα θέματα (κατώτατοι μισθοί, ωριμάνσεις).

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, σε ομιλία του χθες στην Αθήνα, αφού τόνισε ότι «όλοι πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα», πρόσθεσε ότι «εφόσον οι Ελληνες συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις, θα πετύχουν βιώσιμη ανάπτυξη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή