Υγεία: «Αγκάθι» τα φάρμακα

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κόκκινες γραμμές» στην πώληση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) εκτός φαρμακείων και στην απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων, έχει θέσει εξ αρχής το υπουργείο Υγείας στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των πιστωτών. Τα δύο αυτά σημεία, που περιγράφονται και στην «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη, αποτέλεσαν «αγκάθια» στην πρόσφατη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι δεν φάνηκαν να δέχονται τις εναλλακτικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς.

Ειδικά για τα ΜΥΣΥΦΑ, οι εκπρόσωποι των πιστωτών προβάλλουν ως επιχείρημα ότι η απελευθέρωση της αγοράς θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών τους. Η εναλλακτική πρόταση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας –που αποτελεί πλέον και κυβερνητική θέση– είναι να παραμείνουν τα ΜΥΣΥΦΑ εντός των φαρμακείων, αλλά να απελευθερωθεί η τιμή τους «προς τα κάτω» (ανώτατο πλαφόν θα είναι η τιμή που λαμβάνουν από το δελτίο τιμών). Μάλιστα, προτάθηκε να υπάρξει και μία πιλοτική εφαρμογή αυτής της παρέμβασης έως τον Ιούνιο.

Παράλληλα, η τρόικα πιέζει να δοθεί δικαίωμα σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο να μπορεί να ανοίξει φαρμακείο, ανεξαρτήτως εάν είναι φαρμακοποιός. Από την πλευρά του υπουργείου προβάλλεται αντίσταση στο συγκεκριμένο θέμα και η μόνη συζήτηση που δέχεται να κάνει η ελληνική πλευρά είναι να άρει τους περιορισμούς σε ό,τι αφορά τα ποσοστά συνιδιοκτησίας φαρμακείων, πάντα όμως από φαρμακοποιούς. Σήμερα, σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, ο φαρμακοποιός που έχει και την άδεια ίδρυσης φαρμακείου πρέπει να έχει τουλάχιστον το 51% της επιχείρησης.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο έχει ήδη δεχθεί τα 39 από τα 45 μέτρα που προτείνονται στην έκθεση του ΟΟΣΑ. Μεταξύ αυτών στα οποία αντιδρά είναι και η άρση του κριτηρίου της απόστασης για την ίδρυση φαρμακείου. Στο υπουργείο θεωρούν ότι έτσι όλα τα φαρμακεία θα… συγκεντρωθούν στο Σύνταγμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή