Στο τραπέζι απολύσεις, εισφορές, τριετίες και κατώτατος μισθός

Στο τραπέζι απολύσεις, εισφορές, τριετίες και κατώτατος μισθός

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mετά το Εurogroup της Δευτέρας αναμένεται να κλείσουν τα θέματα που αφορούν την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Οριστική συμφωνία δεν κατέστη δυνατή, ούτε κατά την πολύωρη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα την Παρασκευή και όλα δείχνουν ότι τα θέματα αυτά θα οριστικοποιηθούν με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, η τρόικα επιμένει η μείωση των 3,9 ποσοστιαίων μονάδων να γίνει προς όφελος μόνο των εργοδοτών, προκειμένου να πιστωθεί στην επιχείρηση όλο το ανταγωνιστικό όφελος από τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης επέμεινε, ωστόσο, στην κυβερνητική θέση, μία ποσοστιαία μονάδα από το σύνολο των 3,9 να προέλθει από την κράτηση της εργατικής εισφοράς προς τον ΔΛΟΕΜ (λογαριασμός του ΟΑΕΔ στον οποίο συνεισφέρει εργαζόμενος και εργοδότης), ώστε να επιστραφεί το όφελος, ως μια μικρή αύξηση, στους μισθούς. Η τρόικα διαφωνεί χωρίς να εγείρει ενστάσεις για τη μείωση των εισφορών από την 1η Ιουλίου.

Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, η τρόικα δεν θεωρεί επαρκή τη μεταβίβαση της ευθύνης έγκρισης ή απόρριψης στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και στον εκάστοτε γενικό γραμματέα και ζητεί την απελευθέρωσή τους για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι εκπρόσωποι των πιστωτών επιμένουν στη νομοθετική κατάργηση του υπουργικού βέτο και δεν πείθονται πως η μεταβίβαση της αρμοδιότητας στο ΑΣΕ θα διευκολύνει τη διαδικασία. Ζητούν δε να καταργηθεί και η εμπλοκή του νομάρχη, όπου προβλέπεται.

Παράλληλα με τη διαπραγμάτευση, που είναι σε εξέλιξη, για τις ομαδικές απολύσεις και τη μείωση των εισφορών, έχει ξεκινήσει και η διερεύνηση ενός νέου κύκλου αλλαγών στο εργασιακό με επίκεντρο και πάλι το ύψος του κατώτατου μισθού. Με ζητούμενο ποιο θα είναι το ύψος του ονομαστικού κατώτατου μετά το τέλος της προγραμματικής περιόδου, οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ θέτουν εκ νέου επί τάπητος ζήτημα μείωσης των προσαυξήσεων που συνοδεύουν τις τριετίες (ωριμάνσεις) των παλαιών εργαζομένων. Ιδιαίτερα το ΔΝΤ, το οποίο προβλέπεται να παρέχει πιστώσεις προς τη χώρα μέχρι και τα μέσα του 2016, ενδιαφέρεται για έναν κατώτατο μισθό χωρίς προσαυξήσεις. Η πίεση της τρόικας να καταργηθούν οι τριετίες, οι οποίες παραμένουν «παγωμένες» έως ότου η ανεργία πέσει στο 10%, έχει ασκηθεί και στο παρελθόν. Επίσης ανοίγει σιγά σιγά και το θέμα των διατάξεων που αφορούν τις συνδικαλιστικές άδειες και τη λήψη απεργιακών αποφάσεων.

Με αυτόν τον τρόπο η ατζέντα των θεμάτων –μολονότι επικεντρώνεται στις ομαδικές απολύσεις και τις εισφορές– έχει ήδη διευρυνθεί με θέματα που εξετάζονται προκαταβολικά ως προϋποθέσεις για το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο. Στην περίπτωση που καταργηθούν οι τριετίες, μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι εργαζόμενοι, αμειβόμενοι με κατώτατα όρια, λαμβάνουν ήδη μισθούς στους οποίους έχουν ενσωματώσει την τριετή προσαύξηση (ένας μισθός 586,08 ευρώ, αυξάνεται στα 644,69 ευρώ μετά την πρώτη τριετία και μπορεί να ανέλθει στα 761,90 ευρώ με τρεις τριετίες).

Με τον ίδιο τρόπο αρχίζουν να μπαίνουν στο τραπέζι εκ νέου ζητήματα και για ένα νέο ασφαλιστικό με το οποίο θα επιχειρηθεί εξοικονόμηση πόρων για την ασφαλιστική «τρύπα» των 350 εκατ. από τη μείωση των εισφορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή