Διάθεση σύγκλισης από τις Βρυξέλλες

Διάθεση σύγκλισης από τις Βρυξέλλες

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η τρόικα θα μείνει στην Αθήνα μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που εξελίσσεται. Ετσι το Eurogroup, που θα γίνει τη Δευτέρα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, θα εξελιχθεί χωρίς κάποια τελική απόφαση για την Ελλάδα. Η ομάδα της τρόικας θα συνεχίσει να δουλεύει στην Αθήνα μέχρι την Παρασκευή. Απλώς, οι επικεφαλής της θα έρθουν στις Βρυξέλλες για το αυριανό Eurogroup και μετά θα επιστρέψουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Ολι Ρεν, Σάιμον Ο’ Κόνορ.

Τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης που είναι ανοιχτά παραμένουν πολλά. Ωστόσο σε αυτό των τραπεζών, φαίνεται να υπάρχει διάθεση σύγκλισης, τουλάχιστον σε επίπεδο Βρυξελλών και Φρανφκούρτης. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του εκπροσώπου της ΕΚΤ, Γουίλιαμ Λέλιεβιντ στην «Κ», που τόνισε: «Τώρα που τα αποτελέσματα των stress tests έχουν δημοσιοποιηθεί, η ΤτΕ θα πρέπει να ζητήσει από τις τράπεζες να προβούν στην άμεση απαραίτητη ανακεφαλαιοποίησή τους από ιδιώτες μέχρι τέλος Ιουνίου το αργότερο. Τα αποτελέσματα των stress tests είναι αποκλειστικά ευθύνη της ΤτΕ. Η ΕΚΤ δεν είναι σε θέση να εγκρίνει ή να απορρίψει την άσκηση της ΤτΕ. Είμαστε σε διαδικασία ανάληψης δικών μας ελέγχων για τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης και το φθινόπωρο θα δημοσιεύσουμε τις κεφαλαιακές τους ανάγκες».

Οι ευθύνες για την καθυστέρηση επιρρίπτονται στο ΔΝΤ. Οπως λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος, «το ΔΝΤ είναι το πιο αυστηρό από τους τρεις εταίρους στο θέμα των κεφαλαιακών αναγκών. Εχει δώσει την εντύπωση ότι θα ήταν καλό η τρόικα να εγκρίνει τα αποτελέσματα των stress tests. Ομως ούτε στην Ιρλανδία εγκρίναμε ή επαληθεύσαμε τα δικά τους stress tests». Αλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε στην «Κ» την περασμένη εβδομάδα ότι αν τα αποτελέσματα των stress tests βγουν γύρω στα 6 δισ. (όπως και έγινε), τότε η ΕΚΤ και η Ε.Ε. θα δηλώσουν ότι αυτά είναι τα αποτελέσματα των «δικών σας» stress tests. Και με το «δικών σας» ήθελε να τονίσει ότι τα stress tests τα οποία θα έχουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα είναι αυτά που θα κάνει η ΕΚΤ και θα δημοσιευθούν τέλος Οκτωβρίου. «Αναμένουμε ότι θα υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο ποσό των κεφαλαιακών αναγκών της ΤτΕ και της ΕΚΤ, της τάξης των 2-3 δισ.».

Το επόμενο εμπόδιο είναι το θέμα των 25.000 απολύσεων για το 2013 και των 4.000, που απομένουν ακόμα για να τεθούν σε διαθεσιμότητα. Πηγές της τρόικας στις Βρυξέλλες έλεγαν ότι υπάρχει εκτεταμένη αλληλογραφία ανάμεσα σε Αθήνα, Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον και Φρανκφούρτη για το θέμα. «Η αίσθηση που έχουμε είναι ότι θα βρεθεί συμφωνία, καθώς πάντα σε θέματα αριθμών βρίσκεται συμφωνία, συνήθως κάπου στη μέση» έλεγαν πηγές της τρόικας στην «Κ». Μέχρι πρόσφατα υπήρχε η αίσθηση ότι η ελληνική πλευρά τοποθετούσε στο νούμερο των 4.000, άτομα που δεν θα έπρεπε να είναι, όπως ομάδες εργαζομένων που ήταν με σύμβαση και έκαναν αίτηση για μονιμοποίηση και δεν εγκρίθηκε. «Ηταν ένας περίεργος ορισμός της λέξης διαθεσιμότητα» έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ».

Το δημοσιονομικό κενό του 2014 φαίνεται να έχει κλείσει, ενώ το κενό του 2015 δεν έχει ακόμα συζητηθεί εκτενώς για το πού θα βρίσκεται. «Σίγουρα κενό θα υπάρχει για το 2015, δεν μπορεί να εξαφανιστεί τελείως. Απλά δεν γνωρίζουμε πόσο τελικά θα είναι» έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή