Μια «ανάκριση» του Σουλτς στη Ρώμη

Μια «ανάκριση» του Σουλτς στη Ρώμη

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Σε μια συζήτηση που έκανε με εκπροσώπους των γερμανικών ΜΜΕ, στο μπαρ του Γκραν Οτέλ Μάριοτ στη Βία Βένετο, την προπερασμένη Παρασκευή στη Ρώμη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς είπε ότι οι νέοι άνω των 25 ετών προσεγγίζονται δύσκολα και αδιαφορούν για την πολιτική.

Το κατά πόσον αυτά αντανακλούν την πραγματικότητα είχε την ευκαιρία να το διαπιστώσει κανείς την Παρασκευή το απόγευμα στο Σαλόνε Μπερνίνι, μια αίθουσα εκδηλώσεων στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης. Στο κέντρο της κατάλευκης μαρμάρινης αίθουσας με τον μπαρόκ διάκοσμο και τα φρέσκο του 17ου αιώνα τον περίμεναν για να τον ανακρίνουν 19 νέοι και νέες από 9 ευρωπαϊκές χώρες, που κάθονταν σε δύο αντικριστές σειρές σκαμπό και μελετούσαν τις ερωτήσεις τους, που τις είχαν δουλέψει το πρωί. Δεν επρόκειτο πάντως, για νεολαίους των σοσιαλιστικών ευρωπαϊκών κομμάτων. Τα 19 κορίτσια και αγόρια είχαν επιλεγεί μέσα από έναν πανευρωπαϊκό διαγωνισμό που οργάνωσε το ίδρυμα Friedrich Ebert και στον οποίο τους είχε ζητηθεί να περιγράψουν το όραμά τους για την Ευρώπη του 2030. Επαθλο του διαγωνισμού ήταν το ταξίδι στη Ρώμη και η δυνατότητα να θέσουν ερωτήματα στον Μάρτιν Σουλτς. Ανάμεσα στους νικητές ήταν και τρεις Ελληνες μαθητές, η Δανάη Αρβανιτίδου, η Νίκη Τζιράκη και ο Θόδωρος Ηλιάδης.

Η συζήτηση έγινε στα αγγλικά, που είναι, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο κ. Σουλτς, απαντώντας στον νεαρό Βρετανό Κάλουμ Αντριου Τόμσον, «η lingua franca (σ.σ.: η κοινή διάλεκτος) της εποχής μας». Παρά την άνεση που τον χαρακτηρίζει, ο κ. Σουλτς αναγκάστηκε κάποιες φορές να αποφύγει μια σαφή απάντηση, π.χ. όταν ο επίσης Βρετανός Νίκολας Μπέλφιτ τον ρώτησε πώς θα αντιμετωπίσει η Ε.Ε. το ενδεχόμενο ανεξαρτησίας της Καταλωνίας και της Σκωτίας.

Οι διπλωματικές απαντήσεις δεν ήταν το ζητούμενο για τους νεαρούς φεντεραλιστές, που κέρδισαν το δικαίωμά τους να είναι στη Ρώμη. Η Δανάη Αρβανιτίδου, που άνοιξε την εκδήλωση με την πρώτη ερώτηση, ρώτησε ευθέως τον Μ. Σουλτς ποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα αναλάβει ως πρόεδρος της Κομισιόν, ώστε να είναι σε θέση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο μέλλον να ορίζει μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση. Ο Μ. Σουλτς αντιπαρήλθε την ερώτηση λέγοντας ότι η άμεση εκλογή του προέδρου της Κομισιόν αποτελεί το πρώτο βήμα και ότι πρόκειται για ένα στόχο που αποτελεί ζητούμενο.

Ο 16χρονος Θόδωρος Ηλιάδης ενδιαφέρεται για την ιστορία και την πολιτική. Την ύπαρξη αυτού του διαγωνισμού την έμαθε στη Γερμανική Σχολή, όπου φοιτά, όπως και η Δανάη. Η δική του ερώτηση είχε ευθεία αναφορά στο άγχος που αποτελεί τον κοινό παρανομαστή του ευρωσκεπτικισμού σε όλες τις χώρες, πώς δηλαδή θα προστατευτεί η εθνική ταυτότητα και η πολιτιστική κληρονομιά σε μια ενιαία Ευρώπη.

Επειτα από μία ώρα, την εκδήλωση έκλεισε η Νίκη Τζιράκη με ερώτηση για την άνοδο του πολιτικού εξτρεμισμού και της ακροδεξιάς. Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Επιτροπής συζήτησε για λίγο με τους νέους και έφυγε για να συναντήσει τον Ματέο Ρέντσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή