Τρεις «άσοι» στα μανίκια κυβέρνησης και Σαμαρά

Τρεις «άσοι» στα μανίκια κυβέρνησης και Σαμαρά

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέσμη «θετικών ειδήσεων» με στόχο την αλλαγή της ατζέντας, την υπέρβαση της μονοδιάστατης πολιτικής αντιπαράθεσης επί της οικονομίας αλλά και την ανάδειξη της αμηχανίας τόσο της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης έχει στο «μανίκι» της η κυβέρνηση ενόψει των δίδυμων εκλογών του προσεχούς Μαΐου.

Υπό την προϋπόθεση της ομαλούς ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, κατά τη διάρκεια της οποίας η κυβέρνηση επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει όσα έχουν επιτευχθεί και, ταυτόχρονα, να αποτρέψει το ενδεχόμενο να ανοίξουν νέα μέτωπα στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο, ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου προβλέπει ένα «μπαράζ» πρωτοβουλιών που θα έχουν διττό στόχο: αφενός να δώσουν σαφές και πέραν αμφισβήτησης στίγμα για τη σταδιακή μεταβολή των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα, αφετέρου να διευρύνουν τον ορίζοντα της πολιτικής και κομματικής αντιπαράθεσης και σε πεδία, όπου η κυβέρνηση εκτιμά ότι έχει συγκριτικό πλεονέκτημα και, παράλληλα, δίνει πειστικές απαντήσεις σε πάγια αιτήματα των πολιτών.

Συνταγματική αναθεώρηση

Ετοιμο να ανοίξει τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση πριν από τις δίδυμες κάλπες του Μαΐου εμφανίζεται το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς εκτιμά ότι οι πολίτες θα υποδεχθούν θετικά την ανάληψη πρωτοβουλιών για τα μείζονα θεσμικά ζητήματα ενώ εκλείπουν, ως φαίνεται, και οι επιμέρους ενστάσεις που διατύπωνε μέχρι πρότινος ο αντιπρόεδρος κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Η σχετική πρωτοβουλία θα αναληφθεί σε χρόνο κοντά στο Πάσχα, καθώς στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι θα ενισχύσει την πολιτική παρουσία της κυβέρνησης καθώς, πέραν των άλλων, θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κατάργηση του σημερινού καθεστώτος ασυλίας που απολαμβάνουν οι βουλευτές, το οποίο και θα περιοριστεί μόνον στα όρια άσκησης των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων, ενώ θα υπάρξει κατάργηση της διάταξης για την αποσβεστική προθεσμία ως προς την ποινική ευθύνη των υπουργών.

Η συνταγματική αναθεώρηση, ωστόσο, αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση και ως προϋπόθεση για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας, καθώς θα επιδιωχθούν αλλαγές που θα έχουν ως στόχο την απελευθέρωση κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών δυνάμεων.

Ωστόσο, το κυρίαρχο σήμα προς αυτή την κατεύθυνση, ενόψει τουλάχιστον του Μαΐου, θα δοθεί με τις ανακοινώσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Οχι μόνον επιδόματα

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος αναμένονται περί τις αρχές Μαΐου, τυπικά δηλαδή μετά την επιβεβαίωση των στοιχείων από τη Eurostat. Μέσα από ένα συνδυασμό αναγκαιοτήτων, πιέσεων εκ μέρους της τρόικας και δεσμεύσεων, το κυβερνητικό πακέτο δεν θα περιλαμβάνει μόνον μέτρα εφάπαξ εισοδηματικής ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων και των ενστόλων, όπως έχει δεσμευθεί ο πρωθυπουργός. Θα προβλέπει ακόμη τη χρηματοδότηση καινοτόμων επενδύσεων και προγραμμάτων αντιμετώπισης της ανεργίας, ενώ θα καλύψει και μέρος από τις «τρύπες» που δημιουργούνται από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών για τα ταμεία.

Το ύψος των εισοδηματικών ενισχύσεων προς συνταξιούχους και ενστόλους δεν αναμένεται να είναι υψηλό, ωστόσο η κυβέρνηση επενδύει στον υψηλό συμβολισμό που έχει η κίνηση επιστροφής ενός μικρού έστω ποσού από αυτά που αφαιρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Γι’ αυτό, άλλωστε, ο κ. Σαμαράς δεν θα επενδύσει σε αυτό καθεαυτό το ποσό αλλά στην… προοπτική νέων επιστροφών και, κυρίως, μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων που δημιουργεί η είσοδος της ελληνικής οικονομίας σε ενάρετο κύκλο.

Η διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, που πάντως θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές, θα συνδυαστεί με ανακοινώσεις για την πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αλλά και με τη σταδιακή υλοποίηση των προγραμμάτων μαθητείας, ενισχύοντας έτσι την εικόνα της στροφής προς όσους επλήγησαν πιο σκληρά από την κρίση της τελευταίας πενταετίας.

Μήνυμα από την Ευρώπη

Το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει, τουλάχιστον, μία ρητή στήριξη εκ μέρους της Ευρωζώνης στον δρόμο προς τις κάλπες καθώς τόσο η Ευρώπη όσο και η Αθήνα έχουν ανάγκη από ένα καλό μήνυμα ενόψει εκλογών. Η έλευση του, ούτως ή άλλως, υποψηφίου για την Κομισιόν και θερμού υποστηρικτή της Ελλάδας κ. Ζ.-Κ. Γιουνκέρ στην Ελλάδα θεωρείται δεδομένη, ωστόσο στο παρασκήνιο συζητάται το ενδεχόμενο ακόμη πιο ηχηρής υποστήριξης. Μη σχολιάζοντας τα σενάρια περί επισκέψεων άλλων ηγετών και της Γερμανίδας Καγκελαρίου ή ενός μίνι ευρωπαϊκού συμβουλίου στην Αθήνα, οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά κρατούν ως μόνο δεδομένο ότι στις αρχές Μαΐου, η Ευρώπη θα στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι η Αθήνα εξέρχεται από την κρίση. Εστω κι αν οι Ευρωπαίοι θα αποφεύγουν να δεσμευθούν ότι θα… «κουρέψουν» το χρέος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή