Δύο μέτρα και σταθμά για τους αντάρτες

Δύο μέτρα και σταθμά για τους αντάρτες

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σκληρή» στήριξη των υποψηφίων της Ν.Δ. και «χαλαρή» αποκήρυξη των «ανταρτών ζητεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τα στελέχη του κόμματός του, έχοντας στο μυαλό του τον δεύτερο γύρο των εκλογών για την αυτοδιοίκηση, στον οποίον θα απαιτηθούν δύσκολοι χειρισμοί για την προσέλκυση όσων ψηφοφόρων στήριξαν καταρχήν γαλάζια αντάρτικα ψηφοδέλτια που δεν πέρασαν στον επόμενο γύρο.

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έχει εμπλακεί και προσωπικά στην εκπόνηση της στρατηγικής των αυτοδιοικητικών εκλογών, προετοιμάζεται να στηρίξει με συνεχείς παρουσίες και παρεμβάσεις τους υποψηφίους που κατέρχονται με τη στήριξη της Ν.Δ. και ιδιαίτερα εκείνους που έχουν να αναμετρηθούν με αντάρτικα ψηφοδέλτια. «Δεν υπάρχει απολύτως κανένα περιθώριο για αστοχίες, ολιγωρίες ή χαλαρότητα» σημειώνει σε κάθε του συνομιλία. Παρά τις δυσάρεστες εκπλήξεις στην Κεντρική Μακεδονία και τον Δήμο της Αθήνας αλλά και τη δυστοκία στην εξεύρεση ηχηρών υποψηφιοτήτων σε άλλες κρίσιμες περιοχές, εξακολουθεί να ευελπιστεί ότι η Ν.Δ. μπορεί να κερδίσει τη μάχη των εντυπώσεων στον αυτοδιοικητικό χάρτη. Μάλιστα, αναλύοντας και τις δημοσκοπήσεις που περιέρχονται σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι ακόμη κι εκεί που υπάρχουν αντάρτικα ψηφοδέλτια, οι υποστηριζόμενοι από τη Ν.Δ. υποψήφιοι μπορούν να περάσουν στον δεύτερο γύρο.

Πέραν, όμως, της αυτονόητης στρατηγικής του δεύτερου γύρου, η χαλαρή αντιμετώπιση των «ανταρτών» αφορά και την επόμενη ημέρα των διπλών εκλογών του Μαΐου. Τότε, που ο πρωθυπουργός θα πρέπει να μπει στην ουσία της συζήτησης για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους αλλά και για πιθανό νέο αίτημα για πρόσθετα μέτρα. Η περίπτωση του δήμου της Αθήνας είναι η πλέον χαρακτηριστική της στρατηγικής Σαμαρά. Τόσο ο ίδιος ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος όσο και τα κορυφαία στελέχη αποφεύγουν κάθε επίθεση προς τον αντάρτη Νικ. Κακλαμάνη, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, είναι ένας από τους 153 εναπομείναντες βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Από την παραπάνω γραμμή της «ανοχής» εξαιρείται η περίπτωση του κ. Απ. Τζιτζικώστα, η οποία έχει πάρει τα χαρακτηριστικά πολιτικής «βεντέτας». Είναι χαρακτηριστικό ότι συχνά πυκνά, τα σχόλια από στελέχη της Ν.Δ. για τον κ. Τζιτζικώστα είναι πιο αιχμηρά απ’ ό,τι για τον νυν περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Σγουρό, με τον οποίον ο υποστηριζόμενος από την κυβερνητική παράταξη Γ. Κουμουτσάκος προτίθεται να αντιπαρατεθεί μόνον πολιτικά. Ειδικά για την περιφέρεια Αττικής, η εκτίμηση που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι το πολιτικό προφίλ του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. θα διευκολύνει σημαντικά τη στρατηγική του δεύτερου γύρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή