Πρώτες απαντήσεις για την πολιτική φυσιογνωμία που θα έχει το «Ποτάμι»

Πρώτες απαντήσεις για την πολιτική φυσιογνωμία που θα έχει το «Ποτάμι»

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Τις πρώτες θέσεις του για μια σειρά από κομβικά ζητήματα συζητούν τα τελευταία 24ωρα στο «Ποτάμι». Ως αυτή τη στιγμή ο κ. Στ. Θεοδωράκης και οι συνεργάτες του έχουν καταλήξει σε μια σειρά απαντήσεων περί την πολιτική φυσιογνωμία του νέου κόμματος, επιχειρώντας να το εντάξουν στο σημερινό σκηνικό. Στην πρώτη αυτή αποτύπωση στο «Ποτάμι» αιτιολογούν την απόφαση τους να μην εισέλθουν σε κάποιο από τα υπάρχοντα κόμματα, τα οποία περιγράφουν ως «αυτούς που εξέθρεψαν όλα τα κακά» που έχουν σήμερα επιπέσει στον τόπο.

 Τάσσονται υπέρ της ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους  και δη «αν και οι πληρωμές τοκοχρεολυσίων δε είναι ιδιαιτέρως υψηλές, πιστεύουμε ότι είναι ρεαλιστικό να επιτύχουμε με περαιτέρω μείωση των επιτοκίων για τα διμερή δάνεια από τις χώρες τις ΕΕ  καθώς και μία περαιτέρω μετακύλιση της αποπληρωμής. Το χρέος θα πρέπει να το διαπραγματευτούμε όταν θα είμαστε ποιο ισχυροί. Όταν θα είναι σε καλύτερη κατάσταση ο ιδιωτικός τομέας, όταν δεν θα κινδυνεύουν με κατάρρευση επιχειρήσεις, όταν οι τράπεζες μειώσουν το δανεισμό τους από τους μηχανισμούς παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ. Τότε έχει νόημα να είμαστε πιο σκληροί για το ύψος του χρέους. Το κύριο ζήτημα που θα κρίνει τη βιωσιμότητα ή μη του χρέους είναι η αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και η  ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Αυτό είναι κάτι που συμφωνούν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και ειδικοί. Ακόμα και αν μειωθεί το χρέος, η οικονομία δεν ανακάμψει και η ύφεση συνεχιστεί, τότε το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο. Για να το πούμε πιο μηχανικά, για εμάς το στοίχημα για τη μείωση του χρέους (που συνήθως μετριέται ως λόγος προς το ΑΕΠ) είναι η αύξηση της παραγωγής, η μείωση της ανεργίας, η αύξηση δηλαδή του παρονομαστή».

 Τάσσονται, επίσης, υπέρ του περιορισμού της κομματικής επιχορήγησης κατά 50%, μείωση των βουλευτών σε 200, περικοπή των μπόνους για συμμετοχή στα θερινά τμήματα. Ζητούν, ακόμη, την πραγματοποίηση των εκλογών κάθε τέσσερα χρόνια και μάλιστα με απλή αναλογική, σε έναν χάρτη με μονοεδρικές περιφέρειες, όπου οι πολίτες θα καλούνται να ψηφίζουν τοπικό υποψήφιο ανεξάρτητα από το κόμμα που θα επιλέξουν στην κάλπη. Θεωρούν ότι η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει με 20 υπουργούς, ενώ δεν ζητούν περιορισμό αλλά «εκλογίκευση» του ελληνικού δημοσίου με σωστότερη κατανομή των υπαλλήλων του.

 Από το «Ποτάμι» γίνεται επίσης γνωστό ότι δεν θα στηριχθούν υποψήφιοι για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς θεωρούν ότι «δεν είναι στους ρόλους των κομμάτων να αποφασίζουν ποιος θα είναι δήμαρχος στα Χανιά ή τα Γιάννενα». Συμφωνούν με την άποψη (εκφράζεται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ) για διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή