Γεροντόπουλος: «Οφείλουμε να ξαναλειτουργήσουμε το ΣΑΕ σε νέες βάσεις»

Γεροντόπουλος: «Οφείλουμε να ξαναλειτουργήσουμε το ΣΑΕ σε νέες βάσεις»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) με βάση τα νέα δεδομένα, επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για θέματα Ομογένειας, Κυριάκος Γεροντόπουλος, στη σημερινή συνεδρίαση της αρμόδιας οργανωτικής επιτροπής για την επεξεργασία του προσχεδίου νόμου για το Συμβούλιο. Η συνεδρίαση έλαβε χώρα στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής, της Βουλής, για τον Ελληνισμό της Διασποράς, Σάββα Αναστασιάδη και τη συμμετοχή μελών της Επιτροπής, του προεδρείου του ΣΑΕ, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και των κομμάτων.

Επρόκειτο για μία καθοριστικής σημασίας συνεδρίαση για την επεξεργασία του νέου νομοσχεδίου και την ολοκλήρωσή του, καθώς το τελευταίο εξάμηνο η διαδικασία είχε παγώσει λόγω της έλλειψης διορισμού του νέου προέδρου της Επιτροπής της Βουλής, μετά την υπουργοποίηση του Άδωνι Γεωργιάδη.

Ανοιχτός σε προτάσεις για αλλαγές στο κείμενο από όλους, τόσο τα μέλη του ΣΑΕ, τον πρόεδρο Στέφανο Ταμβάκη, τη γγ Όλγα Σαραντοπούλου και τους δύο συντονιστές περιφερειών, ΗΠΑ και Ν. Αμερικής, Θεόδωρο Σπυρόπουλο και Νικήτα Νικολαΐδη, που παραβρέθηκαν, όσο και τους εκπροσώπους των κομμάτων, δήλωσε ο κ. Γεροντόπουλος, τονίζοντας ότι το ζητούμενο είναι «μία ευρύτατη πλειοψηφία υπέρ του νομοσχεδίου στη Βουλή, διότι ο ελληνισμός δεν μπορεί να μπαίνει στα στενά παπούτσια κανενός κόμματος».

«Οφείλουμε να ξαναλειτουργήσουμε το ΣΑΕ σε νέες βάσεις» επισήμανε ο υφυπουργός, εξηγώντας ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο αντιπροσωπευτικότητας του Συμβουλίου, την ψηφοφορία είτε φυσικών προσώπων, είτε οργανώσεων, είτε τον συνδυασμό και των δύο. Κατά τον κ. Γεροντόπουλο, στην τρίτη επιλογή θα μπορούσαν να οριστούν ποσοστώσεις και από τις δύο κατηγορίες και να μην περιοριστεί η ψήφος στα φυσικά πρόσωπα.

Αρνητικοί ως προς την ψηφοφορία μόνο των φυσικών προσώπων ήταν όλοι οι συμμετέχοντες και κυρίως ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ενώ κάποιες ενστάσεις εκφράστηκαν και ως προς τη μορφή του μικτού αυτού συστήματος, τόσο από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Πριμικήρη όσο και του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Αυξεντίου.

Τώρα, ο δρόμος είναι ανοιχτός για την επεξεργασία των προτάσεων που κατατέθηκαν σήμερα από την οργανωτική επιτροπή, ενώ μία δεύτερη συνεδρίαση, όπως τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, τον Ιούνιο, θα δώσει τη δυνατότητα να ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο και, μέσα στο καλοκαίρι, να περάσει για ψήφιση από τη Βουλή, ώστε να αρχίσουν και οι διαδικασίες για την οργάνωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την εκλογή νέου προεδρείου και την επαναλειτουργία του ΣΑΕ, πάνω σε νέες βάσεις αυτοδιαχείρισης και αυτοχρηματοδότησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή