Αγώνας δρόμου για συμφωνία έως την Κυριακή

Αγώνας δρόμου για συμφωνία έως την Κυριακή

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αγώνα δρόμου έως την Κυριακή το βράδυ, ώστε να κλείσει η 7μηνη πλέον διαπραγμάτευση με την τρόικα, θα αποδυθούν τις επόμενες ώρες τρόικα και κυβέρνηση. Από σήμερα το πρωί θα υπάρξουν διαδοχικές συσκέψεις υπουργών με τους επικεφαλής της τρόικας, με διάθεση «να τα βρούμε, παρά να τα σπάσουμε» όπως δήλωσε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπ. Οικονομικών μετά τη σύσκεψη του κ. Γ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών. Ο βασικός λόγος για τον οποίο και οι δύο πλευρές θέλουν να κλείσει ο έλεγχος έως την Κυριακή, είναι επειδή κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί έκτακτο EcoFin τη Δευτέρα, με θέμα την τραπεζική ενοποίηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία έως την Κυριακή και υπό την προϋπόθεση ότι τελικά θα συγκληθεί το έκτακτο ΕcoFin, τότε θα μπορέσει να ανάψει και το «πράσινο φως» για την Ελλάδα και την έγκριση των δόσεων από των Ευρωζώνη.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δήλωση υψηλόβαθμου παράγοντα του ΥΠΟΙΚ χθες το βράδυ, σύμφωνα με την οποία «στόχος είναι να κλείσουμε την Κυριακή. Θα δουλεύουμε νυχθημερόν» για να τον πετύχουμε. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι «ο χρόνος πιέζει και τους δύο. Δεν έχουμε μόνον εμείς να χάσουμε, έχουν να χάσουν και εκείνοι». Πάντως, ο ίδιος παράγοντας υποστήριξε πως έχουν γίνει «βήματα προόδου», αλλά πρόσθεσε ότι «τίποτα δεν είναι εύκολο σε αυτή τη ζωή». Χθες, οι εκπρόσωποι της τρόικας προσήλθαν στη σύσκεψη έχοντας το επικαιροποιημένο κείμενο του Μνημονίου (MEFP). Η συζήτηση κινήθηκε με βάση το κείμενο αυτό, στο οποίο, όμως, δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμα όλα τα θέματα, όπως ξεκαθάρισε αρμόδιος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» κατά τον ίδιο είναι οι μεταρρυθμίσεις. Δηλαδή, η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ με επίκεντρο τις αλλαγές που προτείνονται για το γάλα, τα φάρμακα και εν γένει τον κλάδο των φαρμακείων.

Επίσης, υπό συζήτηση είναι ακόμα και ορισμένα φορολογικά ζητήματα και ειδικότερα η μείωση των προστίμων και οι ευνοϊκότεροι όροι για την επιβολή του φόρου υπεραξίας που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση. Μάλιστα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει μονομερώς η κυβέρνηση επί των ζητημάτων αυτών, στο πλαίσιο της κατάθεσης του «μίνι φορολογικού» τις ερχόμενες ημέρες.

Τα stress tests

Από την άλλη πλευρά, κορυφαίος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ υποστήριξε ότι πλέον το ζήτημα των stress tests των ελληνικών τραπεζών δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δεν πρόκειται να «μπλοκάρει» την αξιολόγηση. Βέβαια, το θέμα που συζητείται ακόμα είναι ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την άλλη εβδομάδα, ενώ σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Eurobank, ο ίδιος παρέπεμψε στο ΤΧΣ «που είναι ο βασικός μέτοχος και έχει τους κανονισμούς του».

Ενα άλλο μέτωπο των συζητήσεων είναι οι δημοσιονομικές εξελίξεις. Μετά τη χθεσινή σύσκεψη με την τρόικα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2014. Πρόσθεσε, δε, πως το «κοινωνικό μέρισμα», που θα διανείμει η κυβέρνηση βάσει του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, θα ανακοινωθεί αμέσως μετά την επικύρωση του πλεονάσματος από τη Eurostat στις 23 Απριλίου.

Στο σκέλος των εργασιακών ζητημάτων, ο ίδιος παράγοντας σημείωσε ότι φαίνεται να αποφεύγει η κυβέρνηση τη νομοθετική ρύθμιση για τις ομαδικές απολύσεις, όπως ζητούσε η τρόικα. Επίσης, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει θέμα απολύσεων στο Δημόσιο το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή