Νομοσχέδιο-σκούπα με όλα τα προαπαιτούμενα

Νομοσχέδιο-σκούπα με όλα τα προαπαιτούμενα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην απόφαση να φέρουν στη Βουλή σε ένα ενιαίο νομοσχέδιο το σύνολο των προαπαιτούμενων για την επίτευξη της συμφωνίας με την τρόικα κατέληξαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Στόχος της κίνησης αυτής είναι όχι μόνον να αποφευχθούν επαναλαμβανόμενες κοινοβουλευτικές δοκιμασίες για την κυβέρνηση, αλλά και να κλείσει, το ταχύτερο δυνατόν, ο κύκλος των εκκρεμοτήτων προκειμένου να δρομολογηθεί άμεσα η διαδικασία εκταμίευσης των δόσεων από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Παρά το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση παραμένει «ανοικτή» ως προς τα ακανθώδη ζητήματα, με κύριο το ύψος του πλεονάσματος, ο κ. Βενιζέλος χθες, μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής δίωρης σύσκεψης με τον πρωθυπουργό στην οποία συμμετείχε και ο κ. Γ. Στουρνάρας, χαρακτήρισε εφικτή την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα μέχρι την Κυριακή. Ως προς την κοινοβουλευτική διαδικασία, πηγές της «Κ» εκτιμούσαν αργά χθες το βράδυ ότι η κυβέρνηση δεν θα φέρει το σύνολο των διατάξεων σε ένα και μόνον άρθρο, μία πρακτική η οποία εγείρει σοβαρές πολιτικές ενστάσεις. Στο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνονται όχι μόνον οι διαρθρωτικές αλλαγές του ΟΟΣΑ, οι αλλαγές στα εργασιακά και η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και «εξισορροπητικές» διατάξεις όπως οι βελτιώσεις στον φόρο υπεραξίας των ακινήτων και η μείωση στα φορολογικά πρόστιμα, προκειμένου να καταστεί πιο ευχερής η υπερψήφισή του από τους βουλευτές της συμπολίτευσης.

Αν και κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι οι προωθούμενες αλλαγές είναι «ανεκτές», ουδείς μπορεί να αποκλείσει διαφοροποιήσεις βουλευτών κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία. Προς τούτο, δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε πως οι διαρθρωτικές αλλαγές (ΟΟΣΑ, εργασιακά) «θα περάσουν πρώτα από τις κοινοβουλευτικές ομάδες». «Εμείς ενεργούμε στο όνομα της Βουλής, κοινοβουλευτική δημοκρατία έχουμε» επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος.

Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος έθεσαν επί τάπητος το σύνολο των ανοικτών ζητημάτων, αλλά και τα περιθώρια υπαναχώρησης της κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξει τελική συμφωνία. Οπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος «στα πολύ μεγάλα (σ.σ.: δημοσιονομικά) οι επιδόσεις είναι τέτοιες που κάνουν τα πράγματα πιο εύκολα». Ωστόσο, στα απλώς «μεγάλα», όπως είπε, δηλαδή στα διαρθρωτικά, αναγνώρισε δυσκολίες.

Κατά πληροφορίες, στη συζήτηση των δύο ανδρών ετέθη το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος, των τραπεζών, δηλαδή του νέου πλαισίου ανακεφαλαιοποίησής τους, αλλά και οι απαιτήσεις των πιστωτών ως προς τις ομαδικές απολύσεις και τη δυνατότητα επαναπρόσληψης μακροχρόνια ανέργων άνω των 25 ετών με τις μειωμένες αποδοχές που προβλέπονται για τους κάτω των 25 ετών.

Για το πλεόνασμα, η «μάχη» δίνεται στον καθορισμό του ύψους, αλλά και στον τρόπο διανομής του. Ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε ότι η διανομή του θα γίνει «με έναν τρόπο που να εξυπηρετεί και αναπτυξιακούς και κοινωνικούς στόχους», υποδεικνύοντας έτσι την αποδοχή από την κυβέρνηση της βασικής θέσης της τρόικας ότι σημαντικό τμήμα του πρωτογενούς θα πρέπει να διατεθεί για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Η απόσταση που χωρίζει κυβέρνηση και τρόικα παραμένει σημαντική (σ.σ.: όπως εμμέσως αναγνώρισε και ο κ. Γ. Στουρνάρας) και η κυβέρνηση επιδιώκει το προς διάθεση ποσό για εισοδηματικές ενισχύσεις να προσεγγίσει τα 400 εκατ. ευρώ, με τους ενστόλους να απορροφούν το σημαντικότερο τμήμα, λόγω και της επικείμενης απόφασης του ΣτΕ.

Στη χθεσινή σύσκεψη φαίνεται ότι «κλείδωσε» και η κατάθεση του νέου θεσμικού πλαισίου για τις τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή