Ανεξάρτητοι από τα κόμματα δηλώνουν οι «5»

Ανεξάρτητοι από τα κόμματα δηλώνουν οι «5»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θέλουμε να δυναμώσουμε τη φωνή της κοινής λογικής και να ακουστούμε πιο δυνατά, πέρα από ιδιοτελή συμφέροντα και κομματικές εξαρτήσεις. Προχωρώντας προς τις δημοτικές εκλογές, διαμορφώνουμε καθημερινά μια προωθημένη μεταρρυθμιστική ατζέντα για την αυτοδιοίκηση και τις πόλεις μας». Αυτό είναι το στίγμα της ανακοίνωσης συμπερασμάτων, που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα, οι δήμαρχοι της «Πρωτοβουλίας των 5», μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών τους.

Οι κ. Γ. Καμίνης (Αθήνα), Γ. Μπουτάρης (Θεσσαλονίκη), Γ. Δημαράς (Πάτρα), Π. Σκοτινιώτης (Βόλος) και Φ. Φίλιος (Ιωάννινα) παρουσίασαν την ανακοίνωσή τους σε συνέντευξη Τύπου χθες στο δημαρχιακό μέγαρο στην Αθήνα.

«Ασκήσαμε εμπράκτως πολιτική και διοίκηση και καταφέραμε να πετύχουμε αυτό το οποίο λέμε, την ανεξαρτησία απέναντι σε κόμματα και κυβέρνηση. Δεν είμαστε κατά των κομμάτων, είναι συνταγματικοί θεσμοί της δημοκρατίας. Κατεβαίνουμε στις εκλογές διατηρώντας την ανεξαρτησία μας», σημείωσε ο κ. Καμίνης στη συνέντευξη Τύπου. Αναφερόμενος στο έργο του, είπε ότι κάτω από αντίξοες συνθήκες, με μείωση προσωπικού και πόρων, έγινε κατορθωτό να μείνει η πόλη όρθια, να δημιουργηθούν κοινωνικές δομές και να διεκδικηθούν πόροι από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι για να υπάρξει αυτονομία της αυτοδιοίκησης πρέπει πρώτα να κατακτήσει την οικονομική αυτονομία. Επισήμανε ότι είναι σε θετική κατεύθυνση η πρόταση Σαμαρά να κατευθυνθεί το τέλος ακίνητης περιουσίας στην αυτοδιοίκηση. Ομως χαρακτήρισε ως αντισυνταγματική την απόφαση κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων.

Ο κ. Δημαράς αναφέρθηκε στην ανάγκη να περάσουμε στον δήμαρχο που αναδιαρθρώνει και μετασχηματίζει τη διοίκηση, ενώ ο κ. Φίλιος είπε πως η κυβέρνηση οπισθοδρομεί, δημιουργώντας απίστευτα γραφειοκρατικά εμπόδια. Ο Π. Σκοτινιώτης υπογράμμισε πως «οι πολίτες δικαίως νιώθουν αγανάκτηση και οργή και εμείς έχουμε την ευθύνη να μετατρέψουμε αυτή την οργή σε δημιουργικότητα».

Κατά ρατσισμού και κάθε είδους βίας

Στην κοινή ανακοίνωση υπογραμμίζεται η έμπρακτη αντίθεση στον ρατσισμό, τον εξτρεμισμό, σε κάθε είδους βία, ενώ γίνεται έκκληση προς «όλους τους δημοκρατικούς υποψηφίους να μη δώσουν βήμα και να μη συμμετάσχουν σε διάλογο με εκπροσώπους του ναζισμού και του φασισμού».

Σημειώνεται η εναντίωση στην πόλωση και στον λαϊκισμό και η υποστήριξή τους στην Ευρώπη, το μέλλον της οποίας «περνά μέσα από τις πόλεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή