Ο νόμος Μητσοτάκη πέρασε τον σκόπελο της Βουλής

Ο νόμος Μητσοτάκη πέρασε τον σκόπελο της Βουλής

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την κοινοβουλευτική άνεση που σηματοδοτούν τα σχεδόν διπλάσια «ναι» έναντι των αρνητικών ψήφων, εγκρίθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχετικά με τη συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου, την αξιολόγηση υπαλλήλων, αλλά και ορισμένες τροπολογίες οι οποίες ρυθμίζουν ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών.

Παρά την πολιτική ένταση που χαρακτήρισε την τριήμερη διαδικασία, καθώς επίσης και ορισμένες ηχηρές ενστάσεις επί συγκεκριμένων ρυθμίσεων από πλευράς βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που ευλόγως προς στιγμήν δημιούργησαν αίσθηση ενός επικείμενου «ατυχήματος» για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κατά την ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, τα «ναι» που καταγράφηκαν ήταν από 142 έως 158, έναντι των 76 έως 88 «όχι» που ανά άρθρο ή τροπολογία καταμετρήθηκαν. Αίσθηση, πάντως, προκάλεσαν και οι πολλές απουσίες, ακόμα και από τον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μεταξύ των θεωρούμενων κρίσιμων ρυθμίσεων, ήταν και εκείνη μέσω της οποίας -με τη μορφή τροπολογίας- αποσαφηνίζεται, όπως δηλώνεται επισήμως, το θέμα του προσδιορισμού ως μαχητών ή αμάχητων τεκμηρίων κατά τη φορολόγηση επιχειρήσεων. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης σε παρέμβασή του, έχοντας απέναντί του αφενός τον ΣΥΡΙΖΑ να διατυπώνει ισχυρές διαφωνίες, αφετέρου τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλο να ζητεί διευκρινίσεις, είπε ότι η ρύθμιση κρίθηκε απαραίτητη ώστε να αποσαφηνιστεί το επίμαχο ζήτημα βάσει νομολογίας του ΣτΕ και «να μην υπάρχει ερμηνευτικό ζήτημα». Οι, παρά τις διευκρινίσεις, αρνητικές ψήφοι των πράσινων Γ. Ντόλιου, Δ. Κουτσούκου, Μ. Κασσή και Γ. Δριβελέγκα και ορισμένα «παρών» (Γ. Μωραΐτης, Δ. Κρεμαστινός και Απ. Κακλαμάνης) δεν αποδείχθηκαν αρκετά ώστε να προκαλέσουν την απόρριψη της ρύθμισης: πέραν των γαλάζιων και 15 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, υπέρ της ρύθμισης ψήφισαν -σύμφωνα με την καταμέτρηση- και δύο εκ των ανεξαρτήτων (Λοβέρδος – Αηδόνης).

Νωρίτερα, πάντως, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, παρά τις περί του αντιθέτου αρχικά εκφρασθείσες διαθέσεις του, ανακοίνωσε πως αποσύρει άρθρο του νομοσχεδίου το οποίο προέβλεπε πως μεταξύ των καταργούμενων φορέων είναι και το Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού. Ως γνωστόν, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας από προχθές τη διαφωνία τους, απειλούσαν ότι θα το καταψηφίσουν. Μια προσπάθεια του υπουργού Διοικ. Μεταρρύθμισης για επιμέρους αλλαγές στη διάταξη, ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις του ΠΑΣΟΚ, δεν καρποφόρησαν, κι έτσι ο κ. Μητσοτάκης λίγο πριν από την ψηφοφορία είπε: «Οφείλω να σεβαστώ ότι δεν διαφαίνεται επαρκής πλειοψηφία. Η διάταξη αποσύρεται και προσεχώς θα επανακατατεθεί».

Οπως ήταν αναμενόμενο, έγιναν αποδεκτές βουλευτικές τροπολογίες που προβλέπουν τη μη ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας εγκύων ή γυναικών σε λοχεία, καθώς και τη δυνατότητα επανένωσης συζύγων που υπηρετούν σε διαφορετικές παραμεθόριες περιοχές. Αποδεκτή, επίσης, έγινε και ψηφίστηκε βουλευτική τροπολογία βάσει της οποίας για τα μέλη του Δ.Σ. του καταργούμενου Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών αίρεται το αξιόποινο των πράξεων και παύουν οριστικά ποινικές σε βάρος τους διώξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή